94    2    0  

Kjøle ned luft under bakken

 39     0
Hei!

Planlegger litt graving rundt huset, bla kjellerinngang og drenering enkelte steder.
Kjelleren ligger ca 1,5m under bakkenivå og er kald og fin på de varmeste sommerdagene. Så familien er nærmest som klimaflyktninger ned dit på de varmeste dagene. Hovedsakelig leire, og uvisst hvor langt det er ned til berggrunn.

Siden kjelleren er såpass kald, regner jeg med det er tilsvarende kaldt rundt huset der drensrørene ligger.
Ved oppgradering av drenering, kunne man da lagt ned et luftrør som tok uteluften, kjølte den ned under/rundt huset og inn på soverommene? Noen som har gjort eller prøvd dette før? Regner med det må løses noe rundt kondensvann etc. Men i teorien burde det vel fungere? 
Eller finnes det allerede en løsning som gjør dette?

Bare en tanke som slo meg nå jeg først skal grave meg nedi der..

Edit: Jeg har tenkt tanken om å dra kaldluft fra kjeller opp, men da følger det med fuktig varmluft inn i kjelleren, som ikke er spesielt ønskelig..

   #1
 2,326     Trondheim     0
Du må i alle fall ha drenering av det røret. For det vil bli mye vann.
Løsning å foretrekke vil heller være å grave ned jordkollektor, slik som brukes til å varme opp en væske for så å hente ut varme med varmepumpe.
Bruke den sløyfen til "frikjøling". Du kunne kanskje fått 10 grader vann å kjøle med i en viftekonvektor.
Om du velger slikt rør, bør du nok i tillegg til å drenere ha noen form for mulighet å vaske. Vi dra inn mye bilogisk mikromateriel som setter seg av og etter vert kunne råtne og skape lukt, i tillegg til noe sopp som ikke er bra for helsen.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 39     0
Biologisk materiale ja, den tenkte jeg ikke på. Kan kanskje løses med spyle/inspeksjonsrør som på dreneringen? Flushe igjennom med desinfeksjon/vask. Og det bør være en slags drenering på røret selvsagt, men likevel hindre overvann å komme inn. Så kunne den ligget over drensrøret med slisser kun i nedre del.