1,019    8    1  

Kjøling av teknisk rom

KE
 3,674     Hordaland     0
Jeg har ett rom med endel teknisk utstyr, dette rommet er lite og blir veldig varmt. Såpass varmt at det er ubehagelig å oppholde seg der. Alt det tekniske utstyret står montert i ett 19" rack med tette vegger og dører. I dag har jeg ikke lokket i toppen montert da det vil bli enda varmere inne i racket enn uten.
Jeg skal ha bergvarmepumpe i løpet av høsten og tenkte at jeg kunne bruke væsken fra brønnen til å kjøle ned dette rommet. Som bonus vil varmeutviklingen i dette rommet overføres til brinevannet slik at varmepumpe kan gjøre nytte av energien. Samvittigheten min for å la alt dette surre og gå vil dermed bli bedre.
Det er i hovedsak utstyret som skal kjøles ned så jeg ser for meg en viftekonvektor i toppen av racket, eventuellt at jeg setter ett rør i toppen for å trekke ut den varme luften og inn i varmeveksleren.
Selve styringen på denne konvektoren vet jeg ikke helt hvordan jeg skal ordne, jeg kan for eksempel bruke en knx boks beregnet for det eller bruke noe standalone. Ser også for meg at det sitter en temperatursensor på luften som blåses ut av viftekonvektoren slik at jeg kan regulere temperaturen i rommet. Er det noen som kan tipse om viftekonvektor som kan brukes? Monterer jeg denne høyt oppe kan jeg drenere ut gjennom en lufteventil, eventuellt borre ett hull til ett dreneringsrør og drenere ut i dreneringsmassene rundt boligen, dette blir isåfall like over knotteplasten.

Har forsøkt å finne noe på Rittal som kanskje kunne brukes siden dette er ett Rittal rack. I UK er det noen som kaller seg Smith som lager noen små konvektorer, andre?

O_K
   #1
 431     0
En hvilken som helst viftekonvektor burde klare den jobben bra. For å redusere kondensmengden er det lurt omkonvektoren sitter på en egen sløyfe med shunt mot kaldtvannet slik at du kan sirkulere vann med 10-12C i konvektoren og justere dette ved at shunten slipper av litt varmt vann og inn litt kaldt vann når temp i kjølesløyfen er på riktig nivå. Det vil gi mye mindre kondens enn om du skal sirkulere vann med brine-temp rett i konvektoren.
KE
  (trådstarter)
   #2
 3,674     Hordaland     0
Kan sikkert bruke det meste, men finnes det konvektorer som er ment for toppmontering i slike rack? Ikke vegghengt med andre ord.
O_K
   #3
 431     1
Tja, jeg har ikke sett noe som er designet for toppmontering i rack, men om du bruker en vanlig modul for å hente varme fra avtrekksluft (Finnes for de felste V-V varmepumper), så er det ofte at rack er tilrettelagt slik at det kan kobles på en avtrekkskanal direkte til ventillasjon (serverrom i bedrifter blir jo også varme). Vet at det finnes slike avtrekksvarmemoduler til både nibe og thermia.
KE
  (trådstarter)
   #4
 3,674     Hordaland     0
Ja Nibe har en slik som er beregnet på montering i toppen av varmepumpen, denne er ganske dyr i forhold til det lille behovet jeg har. Men prinsippielt er det samme løsningen.
Det er enklere for meg å trekke rørene inn til racket enn å gå med venstilasjonsrør samme veien så jeg ser for meg at luftemodulen skal stå i rommet med racket. Varmepumpen står en annen plass.
O_K
   #5
 431     0
Nibe sin løsningn kan monteres hvor som helst selv om de har satt av plass til den på toppen av pumpen. Da strekker man bare vannrør fra enheten til pumpen, mye lettere enn å legge ventilasjon til pumpen. Jeg har vurdert å montere en slik i himling over bad for å hente ut varme fra avtrekksluft. Den kan også brukes til å kjøling av inneluft ved å bare sirkulere luft gjennom den, står faktisk mange gode forslag til bruk i manualen. Er enig i at denne er veldig dyr, så det har stoppet der for meg også, selv om den kunne dekket ventillasjonsbehov tillsvarende 3 veggmonterte viter jeg nå har, som alle kostet 1000-1500kr stk.

KE
  (trådstarter)
   #6
 3,674     Hordaland     0
Ser Rittal har noen som de kaller Therm Top som er mye lik Nibe sin, Rittal sine er også dyre. Jeg kan igrunn bruke hva som helst her men ønsker å kunne lukke Rittal racket helt for å dempe støy og da blir en toppmontert sak det som er mest egnet. Jeg får sørge for at det blir lagt opp rør mellom rommene iallefall og følge med om det dukker opp noe brukenes.
   #7
 126     Haugesund     0
KE: Hva ble løsningen?

Planlegger selv nybygg med væske-vann varmepumpe. I rommet ved siden av teknisk rom så har vi en matbod på cirka 6 m2. Dette rommet planlegges bygd som kjølerom.

Er det mulig å bruke det kalde vannet fra brønnen til å kjøle matboden, samtidig som vannet blir noe oppvarmet før det går inn i varmepumpe?

Eller er alternativet å få installert en viftekonvektor?

KE
  (trådstarter)
   #8
 3,674     Hordaland     0
Jeg har en Rittal sak som monteres ett eller annet år, er litt utfordringer å få frem rør så det blir ikke gjort før jeg likevel har oppe taket.
Viftekonvektor kan fungere. Kanskje du kan klare deg med passiv kjøling, altså slippe unna vifte.