12,896    11    1  

Kjøling om sommeren med Thermia vann-vann varmepumpe

 20     0
har hørt om flere som kjører vann-vann varmepumpen "i revers" på sommerene og oppnår derved en slags kjølingseffekt - og atpåtil "lader" energibrønnen frem mot vintersesongen. Enkelte kalelr dette "frikjøring" eller "frikjøling"  :-\

Vi vurderer en Thermia Diplomat til å varme huset.

Er dette muuulig?  :-\
I såfall høres dette meget avansert og dyrt ut...eller?

Hva må til for å få til dette?
Er det dyrt og hvem monterer dette?
Fungerer dette med alle typer varmepumper?

Takker for info på dette emnet.
For meg virker det som om kompetansen på varmepumper på dette forumer er meget høyt!

   #2
 146     1
Dette er en meget billig måte å kjøle på, når systemet først er innstallert. Sirkulasjonspumpen trekker ca 60w, viftene i konvektorene trekker også litt men det er minimalt. Du vil kunne kjøle huset med en driftskostnad på ca 100 w i timen.  :D

   #3
 476     0
Er det noen som har et slikt system?
Om en velger VP vann/vann kan en da bruke en slik løsning?

Arne: linken din virker ikke lenger... :-(

   #4
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

Jeg har klargjort med ventiler for eventuelt å kunne ettermontere. Venter bare på at drivhuseffekten skal gjøre seg litt mer gjeldende i Trøndelag.  ;)

Husker ikke nøyaktig hva jeg linket til der men her er ihvertfall noe lignende hos NGU.
   #5
 476     0
Så når drivhuseffekten når deg, trenger du da en radiator med vifte som du sirkulerer væsken igjennom? (akkuratt som en inne-del på luft/luft VP) har sikkert et navn dette også.
   #6
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

Så når drivhuseffekten når deg, trenger du da en radiator med vifte som du sirkulerer væsken igjennom? (akkuratt som en inne-del på luft/luft VP) har sikkert et navn dette også.
Jepp. Navnet er viftekonvektor.
   #7
 1,421     Bærum     0

Frikjøling benytter ikke varmepumpen i det hele tatt - kun energibrønnen og en ekstra sirkulasjonspumpe, pluss viftekonvektor(er).

Thermia markedsfører en kjølemodul til sine varmepumper hhv. Passiv og Aktiv. Passiv er ren frikjøling mens Aktiv kjører varmepumpen i tillegg for ekstra kapasitet. Sistnevnte blir dyrere i bruk enn frikjøling/Passiv.

Se denne lenken.
Signatur

   #8
 22     0
Hei!
Jeg kjører en slik løsning og er relativt fornøyd med den rent kjølingsmessig, men tar man med det økonomiske er dette en knalløsning!! ;D
Har et hus på ett plan på 250m2 og kjører to viftekonvektorer. En gulvstående og en vegghengt.
Disse har også mulighet til å varme, men siden jeg har gulvvarme er de kun koblet til kjøling.
Den største ulempen med systemet er at det tar noen timer å kjøle ned huset. Det er ikke som med vanlig aircondition bare å sette på for så i løpet av en relativt kort periode blir det kaldt.
Når jeg starter det opp tar det ca 6-10 timer før huset er kjølig (nå har jeg 2,70 under taket, så på 250 m2 blir det endel kubikk luft som skal kjøles ned).
Etter dette er det ingen problemer med å holde bra innetemperatur.
Jeg får en ca 16-17 garader ut av konvektorene når de går.

Det jeg merket var at når varmepumpen startet (tapping av hjørnebadekar) så sank denne temperaturen ganske mye (har ikke målt), så det er klart at det vil være mulig å bedre nedkjølingshastigheten ved å kjøre pumpen. Dette er også et kostnadsspørsmål.

Alt i alt er jeg fornøyd, og det er deilig å kunne skru den på når det blir litt for varmt på kontoret p.g.a. for mange maskiner og lys på.

NB! Vurder nøye plasseringen av konvektoren!



   #9
 476     0
Hvilken type VP har du? Hva har du betalt for alt?
Kan VP produsere varmt vann når man kjører kjøling?