2,422    4    2  

Temperatur i kjølerom

 3,589     1
Hvilken temperatur er det vanlig å ta sikte på når man bygger kjølerom for "vanlige" matvarer?

Like kaldt som et kjøleskap (som ofte er nede på 3-5 grader), eller mer på nivå "svalskap"?

Jeg ser en del tips med formulering som "Hvis du ønsker en temperatur på 4-8 grader ..."  "Hvis du ønsker en temperatur på 10-12 grader ..." Problemet er at jeg ikke vet hva jeg ønsker! Hva burde jeg ønske?
Er det realistisk å oppnå en temperatur-gradient i rommet slik at det er 4-8 grader mot golvet, 10-12 mot taket, eller blir dette fullstendig ødelagt hver gang noen går inn i rommet?

Jeg håper å få liv i kjøkkenhagen igjen. Fra barndommen er jeg vant med å ha kjelleren (uten kjølerom dengang!) full av gulrøtter og løk av ulike slag, poteter, vinterepler, og selvsagt rad på rad av glass med syltetøy fra egen hage. Egen-saftet solbær og rips-saft. I dag blir det nok en langt høyere andel industri-produkter, som i større grad er konservert / hermetisert - men hva er "nødvendig" nedkjøling av ulike typer industrimat? I tidligere tider hang spekeskinker og fenalår på stabburet hele vinteren gjennom, men når du i dag kjøper plastpakket oppskåret ditto kan den være merket med en "Siste forbruksdato" et par uker fram i tid!

Hvilken temperatur bør jeg ta sikte på? Er det alltid slik at "jo kaldere, jo bedre" (så lenge det ikke blir frost i rommet)?


   #1
 409     0
Gammel post, men jeg installerte et modulkjølerom i vinter. Kona samler vin og det står nå på 12grader og brukes til vin grønnsaker kaker drikke etc..

Planen er å dele rommet i 2 for å kunne kjøre en del på rundt 5 gr der øl mat og grønnsaker lagres og en del for vin etc på 13 gr.

Aggregat står i kald del og en termostatstyrt vifte sender kald luft inn i den varmere delen.

Tror utfordring i forhold til lagring av grønnsaker kan være at lufta blir for tørr...
KE
   #2
 3,674     Hordaland     0
Kan du ikke bare lagre grønnsakene i beholdere da? Gjerne med justerbar lufting?
  (trådstarter)
   #4
 3,589     1
Gulrøtter i kasse med lett fuktet sand ...

Er det noen som gjør det i dag? Jeg husker det fra min tidlige barndom, grave rundt med små guttehender i sanda for å finne de siste gulrøttene ut på våren. Tror at selv den gang var min mor litt på den gammeldagse siden - men gulrøttene holdt seg utmerket hele vinteren igjennom.