188    3    1  

Asbest?

 2     0
Heisann!

Jeg rev ned en lettvegg i leiligheten og er blitt bekymret for at gipsplatene inneholder asbest. Er det noen som har peiling på dette? 

Platene var merket: Gypsum industries, gyptex fire resisting wallboard "B", produsert i Irland 1952. Gipsen er rosa med papir eller asbest(?) på hver side.

Setter kjempestor pris på svar!
Hilsen bekymra veggriver
Asbest? - 20220611_144055.jpg - Soljor

   #1
 29     0
Vanskelig å si utifra et bilde. Den eneste måten å være sikker på er å sende inn en prøve, sjekk ut Sintef Norlab eller ALS sine prosedyrer for prøvetagning. Sjekk også eventuell sparkel og skjøter, da asbest ble brukt til sparkel for gipsplater.

Mulig fagfolk på forumet som Isoteks gjenkjenner produktet. Ser han omtaler noe lignende her: https://byggebolig.no/trearbeider-konstruksjoner-isolering/asbest-17/msg879069#msg879069
"Hvite gipsplater er det ikke asbest i. Finnes noe rosa /brun gipsplater med asbest, er veldig sjelden i Norge.


Bilde har litt dårlig oppløsing til se det helt sikkert. Det som kjennetegner gipsplater at det er papir i overflaten på begge sider av plata. Asbestplater har ikke dette papiret på noen sidere fra fabrikk, men kan være tapetsert på en side etter montering.

Ser du papir på begges sider, fyllstoffet er hvit, da er alt ok."
   #2
 616     Gjøvik     0
Detter er en rosa gips etter det jeg kan se av bilde. Rosa gips finnes både med og uten asbest. Du bør ta en analyse av det. Merkenavn og årstall sier meg ikke om denne er med eller uten asbest dessverre.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 2     1
Tusentakk for svar dere! Fikk testa de og platene inneholdt ikke asbest! Smile