452    1    1  

Bytte drager i stavkonstruksjon.

 92     0
I gammelt bygg mellom 1 og 2 etasje er noen gulv/takbjelker (rundtømmer) råtne og må skiftes. Konstruksjonen er stav/grind. Tømmeret bærer kun gulvbordene i 2 etasje på plass så tror ikke det er fare for at bygget skal rase. Er det noen som har skiftet dette og har tips? Har lurt på å skifte ut alle med vanlig 2x8 trykkimpregnert.. de gamle er verst der det har lekket vann ned på stokkene. Og noen har sprekker i tømmeret så vet ikke hvor lenge dette holder. Alternativet er å støtte opp med støtter. Men det er vel som å slukke en brann

   #1
 317     1
Jeg har skiftet slike og det er en relativt omfattende prosess idet du må fjerne gulvet i 2 etasje først og deretter bytte en og en bjelke og som kjent er det i gamle hus ingenting som er rett og i lodd osv og følgelig blir det mye tilpasninger.
Det er også mulig du må fjerne deler av veggen, men dette varierer fra hus til hus, alt etter hvordan de gamle stokkene er festet til grind-verket eller laftet for den del. Første gangen jeg gjorde dette brukte jeg bjelker skjært på mål på gårdsaga til naboen, men til tross for iherdig tørking før de ble montert har den ene sprukket litt lengderetningen. Dette gjør selvsagt ingenting, men det er jo synlig for å si det slik. Sist gang valgte jeg derfor 115 x 115 mm limtre dragere og la disse omtrent cc 60. Dette er jo selvsagt overkill de luxe, men grunnen for at JEG gjorde det sånn var at det gamle gulvet som lå oppå hvilte på et par mindre tverrgående bjelker som alle var fingerskjøtt inn på EN stor og grov stokk og jeg ville gjerne ha synlige etasje skiller også i fremtiden. Å bruke 2x8" blir ikke like pent med mindre man skrur 2 stk sammen og kasser det hele inn til slutt, men dette blir enda mere jobb. Personlig likte jeg godt å jobbe med limtre da de er relativt lette sammenlignet med vanlige bjelker.

En kamerat av meg brukte en litt annen tilnærming ved at han etter å ha slått fast at stokkene ikke var råtne tvers igjennom fikk skåret ut noen aluminiumsplater tilsvarende etasjeskillerens høyde og skrudde disse til de gamle stokkene fra hver side og laget etterpå en pen kasse til å skjule det hele. Det var ganske vanlig i "gamle dager" å bruke solid kjerneved til slike etasje skillere så det kan godt hende at stokkene hos deg også er friske og fine under råten.

Hos meg var det ikke antydning til råte (de ble byttet pga bøyning og vridning) og var så harde at både håndsirkel og bajonettsagen sleit så mye at vi omsider måtte frem med motorsagen for å få delt dem. Apropos deling; slike stokker pleier å være blytunge så sørg for å ha minst en medhjelper når du tar dem ned.