264    4    0  

Dampsperre ved renovering av eldre uisolert hytte

 32     0
Holder på å renovere og isolere en eldre hytte som jeg har overtatt, og det har dukket opp noen dilemmaer i forhold til dampsperre.

Det er gjort noen dårlige valg av tidligere byggere.

Litt om bygget

Hytta er fra 1954, og bygget av det de har hatt for hånden. Positivt med kraftig dimensjonert topp- og bunnsvill og god stand på bindingsverk. Merkelig løsning for isolering med det som ser ut som tilskjærte porøse plater i bindingsverk. Ellers uisolert. Vindsperre og stående kledning. Der er også noe som ligner vindsperre bak innvendig kledning.

På 70-tallet er det gjort en renovering. Det har vært lekkasje omkring piper, og istedet for å bytte ut råteskader i tak/vegg, har de lagt plast (!) rundt disse områdene, lagt ny vindsperre utenpå og lektet ut ny liggende kledning, samt ny vindsperre på innsiden og lektet inn ny innvendig kledning. Altså totalt 4 lag vindsperre, og 4 lag kledning.

Tak på en del av bygget er åstak, med en saksesperre på midten. Annen del av bygg er sperrer med hanebjelke.

Min far fjernet taksten og lekter ned til takpapp for 8 år siden, men fjernet ikke takpapp (!). La 2x4 med 10 cm isolasjon, vindsperre, lufting, ny taktro og shingel.

Nå river jeg ytterkledning for å fore ut å isolere, men skulle også montere dampsperre og gipsplater innvendig, samt isolere tak ekstra innvendig mellom åser og sperrer. Problemet jeg har er takpappen som ikke ble fjernet.

1. Vil ikke dette ble dobbelt lag med tetting om jeg monterer dampsperre?

2. Kan man borre masse hull gjennom gammel taktro og takpapp for å forhindre dette?

3. Er det et poeng med dampsperre om isolasjonstykkelsen ikke blir mer enn 15 cm i vegg, og 20 cm i tak?
Dampsperre ved renovering av eldre uisolert hytte - 20220417_152912.jpg - Jon86
Dampsperre ved renovering av eldre uisolert hytte - 20220510_074416.jpg - Jon86

TSt
   #1
 13 734     0
Innvendig på siste bilde ser det jo helt OK ut. Celloluse isolasjon kanskje. Men er det bare en tynn plate ?
Utvendig rundt pipe bør det "ryddes" mye i skadde materialer. Hvor tykk er utvendige kledningen ? Er den del av konstruksjonen, spør siden en i gamle dager brukte stående plank som det emste av veggen men da var den jo tykkere. Er en sikker på at pappen utenpå utvendige rupanel er diffusjonsåpen ?
  (trådstarter)
   #2
 32     0
Rundt pipa blir jeg å renske alt til frisk ved og rekonstruere, skal også lage lite tilbygg i dette området.

Den stående panelen på den eldste delen var ganske tykk, på hvordan måte vil dette påvirke bygget? Ellers er et bygget med stenderverk og topp-/bunnsvill. Etter jeg har lagt ny isolasjon blir jeg å avstive med asfaltplater, dette er faktisk også gjort på en vegg, men bare en. Denne blir jeg heller i rive på innsiden for å isolere.

Det innvendige bilde var litt misvisende, da det akkurat der var brukt isolasjon, uten at jeg forstår hvorfor. Legger ved et bilde hvordan det er gjort i resten av bygget, det minner om asfaltplate, men er skåret til for å passe i bindingsverket. 

Legger også ved et bilde av de forskjellige vindsperrene som er brukt. Tror ikke disse skal være damptette. Heller mot å droppe dampsperre i hele bygget, da jeg tenker duggpunktet vil treffe på utsiden, selv om jeg ikke klarer finne fasit på hvor mye isolasjon som skal til før dampsperre er påkrevd.
Dampsperre ved renovering av eldre uisolert hytte - 20220510_115747.jpg - Jon86
Dampsperre ved renovering av eldre uisolert hytte - 20220510_115919.jpg - Jon86
TSt
   #3
 13 734     0
Ser ut som om de har satset på å få flere sjikt med stillestående luft. På hus med stående plank (3" med dobbel not og fjær) så var det også slike luftede spalter på begge sider med papp.  Hvis panelen er en viss tykkelse så bør en absolutt få sett over bæringen av veggene hvis en fjerneer alt dette siden de kan samvirke med stendere som kanskje er for svake når de står separat.  

En må være helt sikker på at den ytre pappen er difusjonsåpen.  Men kanskje er den bare som gammel sort vindpserre. 
  (trådstarter)
   #4
 32     0
Ganske sikker på at stenderne skal tåle belastningen. Alle veggene er bærende, stenderverk på åsveggene er 3"×4", sperrevegg noe mindre dimensjon. Ca. 60cm cc. I tillegg er det skiftet fra takstein til shingel. Det gamle panelet var under 1" i tykkelse.

Rundt den andre pipa i hytta har det også vært lekkasje, også her har de valgt å legge plast. De har lagt dampsperre på varm side i hele taket her. Dvs skulle blitt fuktoppsamling mellom tett tak og denne dampsperra, men ser ikke ut som dette er tilfelle. Vil tro taktekking da ikke er så tett som jeg fryktet, og det burde være ok å legge dampsperre i hele hytta.
Dampsperre ved renovering av eldre uisolert hytte - 20220513_092542.jpg - Jon86