591    20    1  

Er dette asbest?

 71     0
Holder på å skifte kjøkkenvifte. Dette skjulte seg bak, er noe av dette asbest (og særlig det grålige i sprekken oppe til venstre i bildet)?
Er dette asbest? - 71DF57FF-4877-48AC-B4A7-4E4169FC335F.jpeg - 3stamme

   #2
 626     Gjøvik     0
Ser ut til at dette er veggen bak skapet. Er det en plate eller er murverk en ser? Er det murverk av noe slag så er lite sannsynlig at det er asbest der. Er det en plate så vil byggeår ha noe å si på sannsynligheten. Plate materiale med denne fargen (som i sprekken) montert før 1980 har stor sannsynlighet for asbest.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 71     0
Takk for svar. Jeg tror det er en plate. Huset er fra 1971, så da er det antageligvis asbest. Det kommer jo til å stå bak kjøkkenventilatoren nokså uberørt, men jeg blir litt paranoid og bekymret for om jeg kan ha virvlet opp støv når jeg har fjernet den gamle ventilatoren. Hvordan kan jeg best mulig få tettet igjen og isolert det aktuelle området tror du? Evt har du tips til andre måter å gjøre det på som forhindrer at dette siver ut i kjøkkenet?
   #4
 626     Gjøvik     0
Så lenge du ikke borre, sager og lignende bearbeiding i materialet kan det bare være der. Beste måten å sikre seg seg er male over ubehandlet flater, sprekker osv av produkter som det kan være asbest i. Da støvbinner en overflaten. Produkter som er skadet eller ikke lar seg forsegle med maling (for eksempel skadet rørisolasjon) bør saneres.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 71     0
Takk for tips.Da tror jeg at jeg går for malingen. Men for sikkerhetsskyld ønsker jeg å tette alle sprekkene rundt det aktuelle området? Kan jeg isåfall bruke silikon fugemasse til dette (vist på bildet) ? Hvor bekymret bør jeg være når det gjelder dette? Jeg har antageligvis virvlet opp en del støv når jeg har fjernet ventilatoren, og det er jo på kjøkkenet. Burde jeg rense hele kjøkkenet og kaste klærne jeg brukte til dette liksom?
Er dette asbest? - Skjermbilde 2022-11-30 kl. 14.37.03.png - 3stamme
   #6
 626     Gjøvik     0
Ingen grunn til fuging, rengjøring eller kaste klær, om du ikke har skadet mer en det som er synlig på bilde.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 71     0
Sorry @Isoteks men jeg klarer ikke legge det helt bort. Jeg pratet med en lege tidligere i dag vedr. dette, og hun sa at det ikke var hennes fagfelt, men hun fikk panikk over dette og sa at jeg måtte ta luftprøver og sanere ASAP, da det kanskje lekker ut partikler kontinuerlig. Jeg kjenner panikken hennes smitter, og det er vanskelig å være pragmatisk - sikkert på grunn av at vi har en liten baby på 10 mnd...

Tingen er at som du ser på bildet så går sprekken videre opp bak 'skapveggen', og jeg er redd for det er en stor sprekk bak der som påvirkes av vibrasjoner fra ventilatoren. Jeg banket og saget litt i hyllen (som forøvrig var skrudd fast i veggen) for å lage plass til slangen, og det kom en del 'støv'/sagspon/mur ned på komfyren, som jeg vasket vekk, men brukte også støvsuger til dette. Hva dersom støvsugeren har sugt inn litt asbeststøv eller hva om kjøkkenventilatoren vifter løs støv bak kjøkkenskapene og sprer det ut gjennom små sprekker? Jeg blir jo helt paranoid fordi dette er ikke mitt felt, jeg skulle jo kun skifte en enkel dum kjøkkenventilator.

Men som sagt, en som ikke har dette som sitt fagfelt uttalte seg og sa at dette er alvorlig. Jeg har hatt en som arbeider med asbestsanering på besøk som har sagt at jeg kan bare male over og utsette testament-skrivingen og fortsette som normalt ved å bare la det ligge i ro, pluss deg som sier at det er ingen grunn til å være bekymret.

Jeg kan altså bare la det ligge helt til jeg evt. ønsker å pusse det opp og trenger ikke være bekymret for mikropartikler som kan blåse ut i inneklimaet vårt?
   #9
 626     Gjøvik     0
Hei
Hvis du har saget i asbesten så er det en helt annen sak, om så er tilfelle kan du ha asbest i støvsuger osv.

Er det skaden en ser på bilde og eventuelt tilsvarende skade over skapet, og den ikke er skapt nå, i forbindelse med bytte av ventilator, så er ikke jeg bekymret på dine vegne.

Har forståelse for at du er bekymret. Føset trinn om du vil finne ut av dette burde være å sjekke om det faktisk er asbest i platene. Om du vil ha visshet for asbest i lufte så kan du ta en luftprøve. Eller du kan ta noen støvprøver av deponert støv.

Om du skal ta prøver så treger du profesjonell hjelp. Skal du tar prøver så sjekk at de som ordner det, analysere prøvene med elektron mikroskopi. Finnes en metode med lysmikroskopi som er godkjente, men denne metoden den gir etter vår erfaring ofte falske positiver. Kostnaden på de forskjellige analysemetodene er liten så ingen grunn til velge en metode med større usikkerhet.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 71     0
Hei,

Jeg vet jo ikke med sikkerhet om skaden ble skapt når jeg fjernet ventilatoren. Men hva hadde praksis i så fall blitt om det var jeg som forårsaket skaden?

Luftprøve koster 13000 hos mycoteam. Kjenner du til noen andre som utfører luftprøver i rogalands-området?