12,457    19    2  

Etterisolering av skråtak på gammelt vestlandshus med takåser

 7     0
Har et tømmerhus på vestlandet fra 1928 som jeg holder på å rehabilitere.

Etterisolering av skråtak innvendig.

Byggeår : 1928, vestlandhus.

Etterisolering av skråtak. 

Takkonstruksjon :  Dråpeskifer - lekter - stående undertak (over/underligger)- liggende faspanel spikret rett på undertaket - takåser (ca 18cm).

Hvordan isolere mellom takåsene for å oppnå nødvendig lufting ?  Hva med dampsperre ?

Planlegger å legge ut 15 cm isolasjon med papp på oppsiden på kryploftet.

Alt 1: 
Legge vindduk rett på faspanel.  4" stendere med 60 cm cc.  Isolere og avslutte med panel (uten dampsperre)

Alt 2:
Fjerne liggende faspanel og lekte ut med 23 mm lekter (får da litt lufting forbi takåsene pga det stående undertaket).  Asfalt eller vidduk.  Stendere og isolasjon.  Dampsperre? og liggende panel.

Håper på innspill !

   #1
 1,570     Sunnmøre     1
Er skifertaket såpass gammalt at der ikkje er undertak? Isåfall villa eg ikkje ha gjort noke innvendig før eg hadde plukka ned skifaren, lakt på diffusjonsåpen duk på eksisterandes tro, krysslekta og lagt på osb plater eller lignandes og lagt på skikkelig undertak, så sløyfer og lekter og skiferen på igjenn. Det blir vel sagt at man kan ha diffusjonsåpent undertak rett under skifertekking, men det har eg sett at det resultera i lekkasjer da det til tider kjem inn mykje vatn med skifar på taket. Då slepper du med noke innvendig luftespalte, da det byr på utfordringar grunna oppbygging på takkonstruksjonen. Så kan du isolere heilt oppunder tropnelet på innsida.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 7     1
Skifertaket er frå byggestart - 1928 og er i bra stand (ref. skifta sløysane til ark) og har undertak (stående).

Har derfor ikke noen planer om å ta ned taket så mitt alternativ er å isolere fra innsiden.

Spørsmålet er hvordan jeg skal gjøre dette med nødvendig lufting og samtidig unngå problem med fukt fra innsiden (dampsperre)
   #3
 1,570     Sunnmøre     0
Sjølv om du he gammaltypen ståandes tropanel med drensspor i så er det bere eit tidsspørsmål før du vil oppleve lekkasje på taket, men kvifor vere sikker på at taket er 100% når det er det viktigste på eit hus?
Alternativet er jo å ha lufting frå gavlvegg til gavlvegg og lufting i kasse der, om ikkje huset er forlangt. Men tvilsom effekt av det. Ikkje ta vekk troet vertfall, da det stivar av takkonstruksjonen.
Signatur
   #4
 6,704     Akershus     0
Jeg kan ikke se at du har skrevet noe om hvordan du skal sørge for at det faktisk blir lufting. Det vil ikke holde å bare ha litt tomrom bak isolasjon og vindsperre.

Poenget med luftespalten er å lufte ut fuktighet. Da må du ha gjennomtrekk - frisk luft må komme inn og fuktig luft må slippes ut. Altså må du åpne opp i raft og mønet/gavlvegger slik at luft kommer inn i raftet og fuktigheten luftes ut i mønet/gavl. Det er derfor wallace skriver at innvendig luftespalte kan by på utfordringer grunnet oppbygging av takkonstruksjonen. Det er ikke alltid like lett å åpne opp.

Det er så vidt jeg kan huske anbefalt å ha 5 cm. luftespalte. Ved takflater som er mer enn 7 meter bør luftespalten være enda større.
  (trådstarter)
   #5
 7     0
Flott med tilbakemeldinger på problemstillingen min.

Har prøvd å tegne opp takkonstruksjonen på vedlegget.  Ønsker å isolere mellom takåsene med nødvendig lufting og eventuell dampsperre.
Etterisolering av skråtak på gammelt vestlandshus med takåser - HPIM3589.JPG - pikhydning
   #6
 6,704     Akershus     0
Jeg er ikke sikker på om jeg forstår detaljtegningen din. Her et et par bilder som viser hvordan jeg tenker dette:



Eksempel på hvordan det vil se ut fra utsiden, hentet fra bloggen Villa Fredbo. Lesverdig, forresten.

   #7
 1,570     Sunnmøre     0
Her ligger takåsar frå gavl til gavl, så taksperrer under dei eller oppå, eller om strekket ikkje er for langt ingen sperrer. Oppå takåsane ligger der ståandes tropanel med drensspor i for å drenere vekk vatn som kjem innunder skiferhellene. Heilt normal takoppbygning for ein god del år sidan.
Utfordringa her er å få til ei tilstrekkelig lufting under tropanelet uten å bygge om heile takkonstruksjonen. Vi veit at best lufting blir med lufting i møne og i gesims, det blir vanskelig her uten å gjer innhogg i takkonstruksjonen.
Alternativt er å ha lufting frå gavl til gavl, og å luftespalte i kassekledning der, men ikkje ei særlig god løsning da eg trur lufta vil bli for stilleståandes så vil IKKJE anbefale den enkle løsninga!
Anbefalinga mi er fortsatt å gjer jobben skikkelig og  lage til taket utvendig, i henhold til første innlegg!
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 7     0
Wallace
Lufting fra gavl til gavl er ikke mulig da takåsene hviler på tømmervegg som går helt opp til mønet midt i huset.  Eneste lufting jeg får uten å ta av taket er den luftspalten en har der undertaket ligger på takåsen.  Denne er trolig i minste laget ?

Har skiftet vindu og kledning på hele huset.  Oppbygging:  Maskintømmer - 10cm isolasjon - asfalt - vindduk - 3cm utlekting - ny kledning.

Har etter anbefaling ikke brukt dampsperre på innsiden.  Hva med dampsperre på loftet/skråtaket ?
   #9
 1,570     Sunnmøre     0
Anbefalinga mi er å ta av skiferstein og bygge opp taket skikkeli med lufting. På innsida etter du har fiksa utsida, stappar du inni gøtt med isolasjon og takkonstruksjonen villa eg ha plasta ja.
Signatur
   #10
 61     0
Byggforsks detaljblad "725.403 - Etterisolering av tretak" vil nok hjelpe deg her.
Det vi gjorde med hell var å ha "avstandslekter" (48mm) på innsiden av det liggende panelet langs sperrene.
Vi la duk som vi klemte til lektene og isolerte på innsiden her.
Omtrent som vist på bildet under (Byggforskbladet).

Det er også en god del andre eksempler på hvordan dette kan gjøres i Byggforskbladet, så det kan være verdt investeringen :)


J

Etterisolering av skråtak på gammelt vestlandshus med takåser - Utsnitt detaljblad.png - jorgensk