118    5    2  

Fukt i yttervegg - kilde - tvist med forsikringsselskap

 4     0
Hei
jeg har en pågående tvist med forsikringsselskapet mitt og trenger innspill og erfaringer. 

Bakgrunn: 
Byggeår 2001
Bygget på sprengsteinfylling på utsprengt tomt og det er drenering rundt huset. 
Ringmur av lettklinker
Klimavegg på svillunderlag. 150mm+50mm utvendig kryssisolering (litt rar løsning). 
Det er litt dårlig lufting av kledning. 
Tomten har fall i tre retninger, og nesten ikke noe areal som leder vann mot huset på overflaten. 

Fukt oppdaget
For et par uker siden oppdaget vi fukt nederst på en liten del av innsiden av en yttervegg. 

Takstmann kom og målte fukt i et par tre løpemeter med vegg. 

Takstmann mente dette var følge av fuktopptrekk fra grunn, og mente vi ikke trengte å gjøre noen tiltak i veggen. Men at vi måtte utbedre drenering til våren. Brukte vel toppen 10 minutter før han konkluderte. 

Mot takstmannens råd åpnet jeg veggen. I et veggfelt mellom to stendere var det søkkvåt isolasjon nederste 5-7 cm. I tilstøtende felt var det tilsynelatende tørt, og det ble ikke funnet tegn til fukt ovenfor. Svillen så også nokså tørr ut annet enn litt på oversiden mot den våte isolasjonen, betydelig tørrere enn isolasjonen. Svillen så tørr ut etter et par timer med vifte mot veggen. 

Glava hevder at deres isolasjon ikke er hygroskopisk. For meg virker det ikke sannsynlig at en eventuell fuktig svill skal kunne gjøre isolasjonen gjennomtrukket av vann. Det virker for meg også usannsynlig at et 60cm felt av veggen blir gjennomvåt og resten av veggen er tørr hvis det er fuktopptrekk fra grunn. 

Takstmann holder på sin konklusjon om at dette kommer fra bakken. Han hevder at ørlite missfarging på bunn av stender og på bunnsvill tyder på fukt fra grunnen. Min påstand er at dette sannsynligvis stammer fra byggeprosesssen. Alle stendere suger jo vann i byggeperioden til bygget er tett. 

Forsikringsselskapet hevder at selv med en utvidet dekning ikke dekker følgeskader av fuktopptrekk fra grunnen fordi dette ikke er en plutselig og utforutsett hendelse. 

Veien fremover
Planen nå er å forsøke å fremprovosere en vannlekkasje med hageslangen for å få bekreftet at vann kommer utenfra. Delvis som følge av prosessen med forsikring, og delvis som følge av at jeg er nødt til å finne en sannsynlig kilde for min egen del. Jeg vil jo ikke ha en vegg som lekker. 

Er det noen som har erfaring med tilsvarende problemstilling? Jeg nekter foreløpig å godta takstmanns konklusjon særlig siden problemet er så lokalt og svillen ser nokså fin ut. 

   #1
 4 461     Akershus     0
Om isolasjonen var søkkvåt kan jeg nærmest garantere at dette ikke stammer fra byggeåret. Noen bilder hadde hjulpet på forståelsen av utfordringen, både innenfra og ute der du eventuelt mistenker at det kan gå inn. Gjerne eventuelle vinduer/dører i samme området.


.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 4     1
Om isolasjonen var søkkvåt kan jeg nærmest garantere at dette ikke stammer fra byggeåret. Noen bilder hadde hjulpet på forståelsen av utfordringen, både innenfra og ute der du eventuelt mistenker at det kan gå inn. Gjerne eventuelle vinduer/dører i samme området.


.Thag

Skal fikse noen bilder.

Fukten er garantert ikke fra byggeåret. Mulig jeg formulerte meg uklart. Men det er litt missfargning på bunnen av stenderne og bunnsvill som jeg misstenker at kommer fra byggeprosessen og ikke nødvendigvis er nytt.
   #3
 561     Gjøvik     1
Lettklinker trekker vanligvis lite fukt kapillært. Viker litt tynn konklusjonen fra takstmann. Bilder hadde vært bra. Fremprovosere med vannslange er litt riski. Bedre å finne årsaken uten  det.
Signatur
HSt
   #5
 28 136     Lillestrøm kommune     0
Leca o.l skal ha kapilærbrytende skikt under nedre blokken dette mangler på mange hus.

Jeg har vært borti hus der det er våte flekker godt oppå blokk nr 2 i veggen, massene fjernet ute så eneste kilde er kapilær sug

I et annet hus fant vi våt isolasjon mellom 2 stendere, der var det feilaktig brukt dampsperre på hver side av veggen. Det var lekkasje på en benkebreder der for Mer enn 25År Siden som var kilden til fukten. Veggen var forøvrig full av maur