1,258    22    1  

Hvordan male gammel laft med sprukket gammel maling?

 162     0
En kompis skal beholde ei hytte uten vann og strøm. Vi får 12V dit for batteriverktøy, ikke noen skjøteledning; vi kan bære vann til å vaske med skrubb - men her skal det i hvert fall ikke brukes høytrykkspyler, og helst ikke noe som krever fjorten skyllinger. 

Eksisterende maling er sikkert oljemaling av den eldgamle skolen som føles litt "lær-aktig" når man river i løse fliker, og den er verken ren eller pen, se under. Han er komfortabel med at det kan bli litt skjolder når man er ferdig, men ødelagt maling bør jo av, og ny maling bør jo hefte i gammel. Og i det jeg tror er formtre ... 

Det svarte? Det er stort sett gran i nærheten, men også litt bjørk. 


Så: Hvordan behandler man dette med moderne midler? 
  • Håndskrape eller stålbørste? Vi tar sikkert med begge deler?

  • Hva slags vask/soppdreper?

  • Hva slags grunning og maling/dekkbeis/hvaiallverden? 


Jeg har egentlig vært litt fan av vanntynnbar dekkbeis i malersprøyte, men jeg skal ikke gi gode råd før jeg har innhentet gode råd ... herfra, håper jeg.


Hvordan male gammel laft med sprukket gammel maling? - 20210606_184052 (Phone).jpg - NybegynnerNils

Og stedvis er det brukt noe jeg tror er formtre. Det er litt seigt som gammel tyggis, og jeg vet ikke hva som biter på det:
Hvordan male gammel laft med sprukket gammel maling? - 20210606_184107 (Phone).jpg - NybegynnerNils

TSt
   #1
 15,098     0
Skrape ut de rare fugene litt og tette med f.eks. Tec7.

Men jeg er veldig usikker på malingen. TS sitt yndlings produkt bør i allefall ikke brukes.

Dette er som vegg uten lufting bare enda verre siden det er mange flere steder det kan komme vann inn.

Det har gått for lang tid mellom behandlingene her så det blir en større jobb. En må vaske på en eller annen måte. Vi brukte microfiberklut og børste og skylte med vann fra en 12V pumpe. Høytrykkspyler bør aldri brukes på vegger der en ikke har kontroll på hvor vannet havner. Hansker og sopp og alge dreper i ganske god blanding vasker også veldig godt. Oppdaget det på et hus hvor jeg ikke hadde vasket hele og hvor jeg måtte vaske litt til når jeg sprøytet på dette (normalt skal dette tørke på overflaten) Så forsøke med dette og tørke av mest mulig og så behandle på nytt igjen.

Hadde det ikke vært behandlet med noe maling fra før ville jeg benyttet Visir grunning og olje dekkbeis. Dette for å få noe som puster litt. En finner mange med råteskadet laftede vegger her på forumet. Hvis det først begynner slik er det kun og kle igjen utvendig med luftet kledning som kan berge det.
  (trådstarter)
   #2
 162     0
"TS sitt yndlingsprodukt" er faktisk ... oljedekkbeis, som du foreslår. Drygolin pluss oljedekkbeis er vanntynnbar selv om den kalles "oljedekkbeis". Det anbefales ikke å tyne den fordi det da trengs flere strøk, men det er helt greit, det tørker fort i varmen.

Men jeg ser at Drygolin pluss oljemaling er oppgitt som å være vanntynnbar også, og skal være brukbar der hvor det allerede er malt.
   #3
 1,962     Sandefjord     0
Ettersom denne hytta er malt fra før, så hadde jeg valgt en moderne maling som gir lange vedlikeholdsintervaller. Da blir det lengre til du må male igjen.

Det er ingen grunn til å velge beis eller dekkbeis. Dekkbeis er uansett en dekkende behandling og beis/dekkbeis har normalt kortere vedlikeholdsintervaller enn moderne malinger.

Som forbehandling bør du prøve å fjerne mest mulig av det som er løst og skitt. Jo mer du får fjernet, jo bedre blir resultatet. Og jo lengre blir det til du må male igjen.
Med dette utgangspunktet hadde jeg brukt ekstra med sopp og algefjerner.

Får dere vasket litt, så er det bedre enn ingenting.

Bart treverk bør grunnes før maling. På vanskelige underlag er det ofte anbefalt oljemaling (løsemiddeltynnet) ettersom den har god heft. Som strøk nr 2 kan du påføre en moderne, vanntynnet maling med lengre vedlikeholdsintervaller. Men det er selvfølgelig valgfritt.
  (trådstarter)
   #4
 162     0
Er det slik at såkalt moderne malinger ikke flasser sånn som i gamle dager? Den gangen var ideen at den som ønsket mindre arbeid, beiset - fordi det å male/beise oppå, tok mye mindre tid enn å skrape.

Ellers fikk jeg et tips om Odel. Jotuns låvemaling. Oljedekkbeis, kaller de den nå - skal tynnes med white spirit.
HSt
   #5
 37,777     Lillestrøm kommune     0
Moderne malinger med luftet kledning, så
kledningen også kan tørke opp fra baksiden, flasser ikke.

En laftet hytte burde ikke behandles med annet enn oljebeis, men det er jo litt sent nå med tidligere behandling.

Moderne malinger er veldig tette derfor bekymring for tømmervegger



HSt
   #7
 37,777     Lillestrøm kommune     0
Nei, når det først er dekkbeis der så har du tapt, her fungerer kun dekkbeis oppå

Det jeg er redd for er råte pga fukt

Jeg stakk finger gjennom malte blå bjelker på en terasse, fingeren gikk helt inn i bjelken uten at malingen hadde sprukket. Det var noen begynnende sige merker som gjorde at jeg klatret opp og kjente på bjelken (2.etg veranda)

  (trådstarter)
   #8
 162     0
Nei, når det først er dekkbeis der så har du tapt, her fungerer kun dekkbeis oppå


Her trenger jeg teskje: "kun dekkbeis", eller unngå dekkbeis? Det er allerede gammel maling der.
(Er det så at du mener man ideelt burde kjøre varmluftspistol og fjerne alt av gammel maling og så beise (Trebitt)? Eller i hvert fall: slipe fra endeveden der det sikkert er mettet, og ... ?)
HSt
   #9
 37,777     Lillestrøm kommune     0
Når det er gammel maling eller dekkbeis kan du ikke bruke noe annet oppå.

Men som sagt jeg mener det er feil å male, men feilen er gjort allerede, du kan risikere økt risiko for råte.

TSt
   #10
 15,098     0
Varmluft kan være farlig med støv etc i sprekker mellom stokker.  I allefall ville ikke konsulenter godta varme som noen løsning på et stort prosjekt jeg ledet hvor en måtte fjerne moderne maling fordi den er for tett.  Her var det ikke luftet kledning og på riksantikvarens liste.