4,428    13    1  

Innvendig isolering av yttervegger i gammel sveitser fra før 1900 - reisverk

 29     Oslo     0
Har en sveitservilla fra før 1900 som skal varmeisoleres innvendig på ytterveggene. På innsiden av reisverket (9"x3") er det et 22mm not/fjær stående plankelag, papp lag og et innvendig stående malt panel. Jeg har fjernet det innvendige panelet og den innvendige pappen. Men er nå blitt usikker på om jeg bør fjerne det 22mm not/fjær stående plankelaget, som er spikret til reisverket.
For å kunne legge en ny diffusjonsåpen vindsperre så lang ut som mulig, så bør not/fjær plankelaget fjerne og vindsperren legges på reisverket. Men hvis dette plankelaget har andre hensikter/funksjoner enn lufttetting eller få et jevn overflate for papp og innvendig panel, bør jeg vel vurdere å beholde det. Har noen synspunkter eller erfaring på dette området?

Innenfor reisverket er planen å legge en diffusjonsåpen vindsperre, stendere/losholt 48x98mm isolert med Glava, diffusjonssperre og 2 lag gipsplater (brannkrav) innerst.

  (trådstarter)
   #2
 29     Oslo     0
Rupanelet har sikkert en avstivende funksjon, selv om reisverket tar vel hovedtyngden av avstivingen. Nå er det kun ca. 1/3 av reisverket som har full lengde og resten har mindre lenger som holdes på plass i not/fjær profilet. Dette kan vel også ha en svakhet/risiko.
Men for å avhjelpe avstivningen av veggen ville jeg tro at 48x98mm cc60 stendere og losholt ville gjøre jobben. Men dette er synsing fra min side.
   #4
 71     0
Alltid tryggest å legge isolasjonen på utsiden, tommelfingerregelen er maksimalt 1/3 av isolasjonen på innsiden. Les hva Enova sier om isolering innvendig her:
http://www.enova.no/radgivning/privat/enovas-merkeordning/tips-og-rad/isolasjon-og-tetting/innvendig/etterisolere-innvendig-/349/581/

Jeg hadde ikke turt å gjøre dette i frykt for fuktskader og fortsatt eksisterende kuldebroer slik at effekten av isoleringen ikke blir veldig effektiv per. krone investert og du ender opp med fuktskader som gjør at du heller taper penger på å gjøre dette.

Når det gjelder rupanelen hadde jeg ikke vært bekymret for dens avstivning, for det første har du panel på utsiden som også stiver av like mye som den tynne rupanelen, er det ikke heltre i bæringen? denne er tilstrekkelig stiv sideveis så det monner herfra til månen Smile.
  (trådstarter)
   #6
 29     Oslo     0
Huset er verneverdig og tror ikke byantikvaren vil sette særlig pris på endringer i fasaden. Dessuten vil utvendig isolering bli vesentlig mer omfattende og krevende. Jeg har vært i kontakt med Enova og det er de som har anbefalt å legge en ny diffusjonsåpen vindsperre så langt ut som mulig, for å redusere risikoen for fuktskader. Det er derfor jeg vurderer at fjerne rupanelen, for å legge vindsperren så langt ut som mulig. Det er en gammel vindsperre innenfor ytterpanelen, trolig asfaltpapp, men kvaliteten er usikker.
   #7
 114     Oslo     1
En ledesnor ved oppgradering av såpass gamle (og spesielt vernede) bygninger er å bruke materialer med de samme kvalitetene, som i den opprinnelige konstruksjonen. Du finner isolasjonsmaterialer av linull og trefiber feks, som gjør det unødvendig å bruke dampsperre. Selv om du klarer å legge plasten tett i noen deler av bygget så vil fuktbelastningen øke ellers. Legger du 2 lag gips innvendig kommer du sikkert til å behandle dette på en måte, som i stor grad vil hindre fukt å vandre inn i veggen uansett.
Det er ganske risky å gi for mye råd på et slikt prosjekt for oss som ikke har vært der. Djevelen ligger, som kjent i detaljene. Wink
Jeg vil anbefale deg å sjekke Bygg og Bevar sine sider, bla om enøk tiltak i reisverksbygninger:http://byggogbevar.no

Her kan du også finne håndverkere med kompetanse til å gi deg råd om gjennomføring.

Lykke til!!
Signatur

   #8
 71     0
Bra du er i kontakt med Enova om dette og har fått noen tips. Rupanelen er bare å fjerne, det har jeg gjort i mitt reisverkshus i hvertfall Smile Skal du fjerne leire eller annet og isolere etasjeskillere og tak også? det kan være spesielt lurt for å unngå kuldbroer og varmetap når du isolerer på innsiden.
   #9
 3,083     Gol     0
Det er som det er sagt tidligere i denne tråden at vi må væære litt forsiktig med og gi råd. Ikke så lett og vite tilstander osv når det verken ligger ved bilder elller vi ikke har vert der. Men jeg ville nok ha sjekket med lokale snekkere og fått de til og komme med en vurdering skriftelig slik at du ikke står på bar bakke om det skulle skje noe med byggningen om du river av panelen. Men du har helt klart rett i at vindsperren skal\må være lengere ut, hva er det isolert med fra før bak panelen_?
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 29     Oslo     0
Vedlegger 2 bilder som viser rupanelet og et hvor rupanelet er fjernet og reisverket 3"x9" vises. Ca. 1/3 del av reisverket har full høyde og resten består av 2 planker med utfrest spor i endene. Innvendig isolering av yttervegger i gammel sveitser fra før 1900 - reisverk -  - RaggInnvendig isolering av yttervegger i gammel sveitser fra før 1900 - reisverk -  - Ragg
Innvendig isolering av yttervegger i gammel sveitser fra før 1900 - reisverk - 2015-01-06 15.01.09.jpg - Ragg