17,019
20
3
Isolering av loftstak og behov for luftespalte?
190
Oslo
0
Vi har et hus fra 1926 med valmet mansardtak, og ønsker å kunne ta i bruk loftet som en ekstra stue. Loftet har så langt vært et kaldt loft, dog uten direkte lufting til friluft. Loftsgulvet er et vanlig stubbloftsgulv fylt med leire, uten noen form for dampsperre. Gulvet er lagt helt ut til kantene til det møter takbordene. Det er heller ikke noen lufting i mønet. Det eneste stedet det blir kondens og antydning til fukt er på loftsvinduene, som består av enkeltglass i jernramme. Fuktigheten ser ut til å diffundere (er det det det heter) fint ut gjennom takbordene. (Gamle hus er jo laget for å puste). Sett fra innsiden består taket av Taksperrer påmontert 1 1/2" horisontaltgående lekter som takbordene er festet i. Utenpå takbordene ligger det takpapp under sløyfene for steinlektene.
Hvilken hensikt Vil en luftespalte ha i denne konstruksjonen, når det ikke er tilgang til frisk uteluft hverken i under- eller overkant? Er den i det hele tatt nødvendig? Med dampsperre i innerkonstruksjonen, vil vel fuktbelastningen på takkonstruksjonen bli mindre enn den er pr. i dag?
Ved å droppe luftespalte vil jeg evt. kunne oppnå til sammen 200 mm tykt isolasjonslag ved bare å lekte ned 20 mm på sperrene. Må jeg lage lufting vil dette kreve ca 80 mm ekstra for å få nok klaring mot de horisontale lektene.
Er det noen som har synspunkter på eller erfaring med dette?
Hvilken hensikt Vil en luftespalte ha i denne konstruksjonen, når det ikke er tilgang til frisk uteluft hverken i under- eller overkant? Er den i det hele tatt nødvendig? Med dampsperre i innerkonstruksjonen, vil vel fuktbelastningen på takkonstruksjonen bli mindre enn den er pr. i dag?
Ved å droppe luftespalte vil jeg evt. kunne oppnå til sammen 200 mm tykt isolasjonslag ved bare å lekte ned 20 mm på sperrene. Må jeg lage lufting vil dette kreve ca 80 mm ekstra for å få nok klaring mot de horisontale lektene.
Er det noen som har synspunkter på eller erfaring med dette?
Hensikten med luftinga er i stor grad å holde taket kjølig. Varme tak som ikke er luftet har som regel MYE is i takrenna...
Selv om fuktigheten ser ut til å trekke ut gjennom taket i dag, så husk på at belastningen vil bli mye større ved innredning. Kan nok hende jeg hadde luftet, og så gått for 150 mm isolasjon i stedet....
Det bolig skriver,er sant bare dersom pappen er diffusjonsåpen, samt at sløyfer og lekter er hhv 30og 36 mm høye...
.Thag
Hvor vil du føre lufta ut når det her er snakk om et valmet mansardtak ?
Sløyfene er nok ikke fult så høye. Det har vært litt problemer med at det samler seg løv bak lektene som så blir liggende og holde på fuktighet. Har skiftet noen lekter på grunn av dette. Det var en lekte som råtnet og slapp taksteinen. Hadde håpet å vente noen år til før vi måtte legge om taket. Men da kan det kanskje være en idé å skifte ut takpappen med noe mer diffusjonsåpent? Jeg trodde den gamle pappen var rimelig åpen ettersom vegger og tak i nesten hele 2.etg og loft tilsynelatende diffunderer gjennom takpapp. Det er jo ikke byget inn noen dampsperrer.
At huset puster merker vi særlig på en vegg svigerforeldrene fikk malt av en polakk før vi overtok. Den ble malt med en altfor tett maling og blemmer opp og flasser.
En løsning som Ken beskriver vil kanskje være den sikreste, men finnes det løsninger for å lage slike luftinger uten div hatter rundt på taket?
Vil kondensbelastningen på takkonstruksjonen virkelig øke hvis det blir isolert med 200 mm isolasjon med dampsperre direkte innenfor platene. Takoverflaten vil vel i allefall bli kjøligere, noe som vel burde redusere isproblematikken fremfor å øke den. Slik det er nå er vårt tak et av de første rimet forsvinner på, så vi fyrer nok en del for kråkene slik det er nå.
Det blir mer jobb å få til lufting, men ikke umulig. Lufta må da ledes ut under mønepannene eller et langsgående luftebeslag på mønet. Frisklufta må nødvendigvis komme inn nede ved raftet. Det er vanskelig å komme med konkrete forslag på akkurat det uten å ha sett hvordan det ser ut der...
Men jeg ville i utgangspunktet ha gått for lufting uansett. Da får man isolert opp mot noe man veit puster. Å stenge isolasjon inne mellom to lag der det som skal puste kanskje er for tett høres ikke bra ut i mine ører. Evt fuktighet MÅ ha mulighet til å tørke opp en eller annen vei.
Og takoverflaten vil bli kjøligere etter isolering, men kun hvis det er skikkelig lufting over isolasjonen.
Er det et forhold mellom tverrsnittet i lufteåpningene i gesims/møne og samlet tverrsnitt av luftespaltene?
Bør lufteåpninger i gesims lages i begge ender av huset?
Hvordan sikres jevn fordeling av lufting i alle spaltene?
Dukker nok opp flere spm. etterhvert.
Kim
Hvorfor? Tenk deg at det er en luftespalte i gesimsene rundt om, Tror du luften er smart nok til å tenke at jeg skal inn på den ene siden og ut på den andre. Nei.
Hensikten med lufting er å hindre temperatur å nå taksteinen. Det som er viktig er å opprette en helt tett konveksjonssperre "diffsperre" mellom varmt rom og kaldt tak. samt ha ca 5 cm luft under taksteinen. Luften er ikke for å hindre fukt av noe slag, men å hindre at varmen kommer opp på taksteinen. Det er litt annerledes hvis du har ett tett undertak slik som d-glass ol. (Du skal ha mindre og mindre SD "dampmotstand" verdi på materialer jo lenger ut du kommer i konstruksjonen.) men er det bordtak med takstein trenger du ikke luft.
Tom Robert Sletta
Spesialrådgiver
Nei, jeg har vel ikke for høye tanker til luftas evne til tankevirksomhet ;D, men en viss tro på naturlig konveksjon ved å slippe luft inn i gesimsene i endene og slippe den ut oppe under mønepannene har jeg.
Det ble hevdet lenger opp i tråden at takpapp var for tett til at man kunne unngå lufting. Taket er lagt med takbord med takpapp. Videre er sløyfene og steinlektene ganske lave. Ser at vårt tak blir tidligere snøfritt enn naboenes og det borger vel ikke akkurat for god lufting under taksteinene?
Du er sikker på at det er tettheten på malingen som er problemet, og ikke at malingstypene ikke passer sammen?
Normalt vil huset ikke puste gjennom kledningen siden denne vanligvis er noe luftet.
Siden huset ditt er fra 1926 vil jeg anta det er reiseverk, da er det ofte (men ikke alltid) luft mellom veggplank og kledningen ?