4,430    3    0  

Luftlag, isolasjon og membraner i hus med maskinlaft.

 8     0
Jeg pusser opp et lite sveitserhus fra 1907. Jeg skal nå bytte ut vinduene på sørveggen fra husmor til opprinnelig utseende vinduer. I tillegg skal utvendig panel skiftes. Jeg har begynt å plukke av utvendig panel og ser at det ikke er noen form for lufting mellom isolasjon og kleding, bare et lag papp. Dette er et hus med maskinlaft, og etterisolert med 5 cm rockwool på utsiden. Bør jeg fjerne denne isolasjonen, og bare ha det opprinnelige luftlaget? Har sett noen som bruker isopor/foam i dette luftlaget. Er det en bedre løsning?

Jeg har planer om å lekte ut innvendig og legge 5 cm isolasjon + skjult elektrisk anlegg. Hva bør jeg bruke av membraner utvendig og innvendig på denne veggen? Tenker at plast/dampsperre kan bli for tett innvendig med tanke på at det ligger maskinlaft lenger ut i veggen.

Håper noen er gode svar til meg  Smile

   #1
 5,337     Tromsø     0
Isopor og lignende rett under trepanel er en svært dårlig løsning dersom kledningen begynner å brenne. Da sprer brannen seg mye fortere enn om det er steinull der. Jeg ville latt steinulla være dersom den er i god stand og fyller utlektingen den er lagt i, evt etterfylt litt, så lagt ny vindsperre og deretter lektet ut for å få et luftesjikt bak ny panel i gammel stil.


Om du skal bruke fuktsperreplast ved innvendig isolering er det varierende synspunkter.

Jeg ville sannsynligvis gjort det - fukt fra innelufta skal ut gjennom ventiler (eller ventilasjonsanlegg hvis du skal ha det) og ikke ledes gjennom selve veggen. Fukt som allikevel måtte befinne seg i isolasjonsmateriale og tømmer skal luftes utover gjennom en vindsperre som slipper ut fukt selv om den er vindtett, og ut via luftespalta bak kledningsbordene.

Den alternative måten er å unngå plast, og også unngå materialer som steinull og glassvatt og isolere med naturfibre som ull eller lin som har større evne til å magasinere fukt uten at det blir kondens og is om vinteren. Går du for denne bør du også bytte Rockwoolen som allerede er der med naturfiberisolering.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 8     0
Tusen takk for svar  :)

Jeg ønsker å ikke forandre utseende på huset utvendig, så jeg hadde håpet å slippe å lekte ut mer. Men hvor mye bør jeg lekte ut?

Det kommer ikke noe ventilasjonsanlegg i huset, men har selvfølgelig lufteventiler. Regner med at maskinlaftet er malt på innsiden og er nok så godt som tett. Er litt redd at eventuell fukt stenges inne i isolasjonen. Kan jo droppe å isolere på innsiden, men synes 5 cm isolasjon høres lite ut. I tillegg får jeg mulighet til å legge det elektriske skjult.
   #3
 5,337     Tromsø     0
De fleste malinger er mer diffusjonsåpne enn plasten som brukes i dampsperre, så det behøver ikke lage problemer ved at fukt sperres inne i isolasjonen mellom malt tømmervegg og dampsperre. Men det er muligens verdt å ta hensyn til, og å droppe dampsperre med kun 5+5 cm isolasjon + tømmer i veggen er lite risikabelt sammenlignet med en punktert dampsperre i en vegg med 25 cm isolasjon. Du kan godt velge papir mellom isolasjon og innvendig panel, for å hindre at isolasjonsstøv kommer inn i rommet..

For utlekting av ny kledning så den får luftespalte er det vanlig å bruke lekter på noenogtjue mm tykkelse. Men, sveitserhuset skal antagelig ha stående profilerte bord med not og fjær, da må du gjerne lekte først stående og så liggende for å både ha loddrett luftgjennomstrømming og noe å feste kledningen i, det bygger fem cm i tillegg til de fem som allerede er lektet ut ved den tidligere etterisoleringen. Dette spiser av takutstikkene, og kan dermed endre husets utseende noe. Om det er av betydning er en smakssak. Å bytte til tidstypisk kledning og tidstypiske vinduer vil lett bedre husets utseende såpass at man lett overser at takutstikkene er blitt litt mindre.
Signatur