3,983    2    0  

Murhus fra ca 1920 - originale vegger vs isolasjon/gips

bo
 15     Oslo     0
Etter å ha fjernet koreapanel, gipsplater, løs puss, takess, parkett og linoleum (ca 25 kubikk med 80-tallsræl!) har vi kommet oss mer eller mindre til bunns (dvs til teglstein) innvendig i et murhus fra ca 1920.

Disse husene er notoriske for sin trekkfullhet, så isolering og gipsplater gir seg kanskje selv, men det er samtidig estetisk fristende å gjøre en pen jobb med «urveggen». En fin originaldetalj i tillegg til takrosettene vi fant, er den fine avrundingen i overgangen mellom vegg og tak. Vi har foreløpig ikke tatt ned spikerslagene fra de forrige gipsplatene.

Mine spørsmål er:
1) Ved isolering under gipsplater må man vel være forsiktig med at det ikke blir for tett. Hva anbefales som egnet isolering i slike tilfeller?
2) Hvis vi velger å droppe gipsplatene og jobbe med de originale teglsteinsveggene (finishen bør være hvit og glatt), bør man slemme veggene, eller legge et fint lag med murpuss og så male over, eller er det andre smarte måter å løse dette på?
3) Bør man - hvis man går for en løsning som beskrevet i punkt 2 - gjøre noen form for fukttiltak, og i så fall hva?

   #1
 22,342     Akershus     0
For best resultat bør du isolere på utsiden. Mye arbeid.

Hvis du isolerer på innsiden må det være tett. Fukt som kommer seg inn i veggen vil fryse i mursteinen når det er kaldt.
   #2
 22     0

Først av alt må du sørge for at murveggen er helt tett, uten hull og uten åpne/synlige perforeringer av noe slag.

I likhet med hans9001 ville jeg nok valgt å isolere på utsiden.

Hvis du velger å isolere på innsiden ville jeg pusset og slemmet veggene på innsiden slik at fukt ikke komemr inn. Så ville jeg lektet ut og isolert på innsiden. Sørg for at stenderne står et par cm. ut fra murveggen slik at isolasjonen ikke kommer i kontakt med murveggen. Viktig å sikre lufting.

Jeg regner med at på utsiden av murvegger er det luft, altså at etasjen ikke ligger under bakken?