14,083
22
0
Nye vinduer til 100 år gammelt hus
35
Kristiansand
0
Hei.
Planen var å restaurere de gamle vinduene selv, men etter nærmere inspeksjon innser jeg at det kanskje ikke er så mye restaurere på?
Dette er den det ene av et dobbelt vindu.
Var ikke mye kraft som skulle til for å plukke av bunnen av vinduet...
Noen tips til hva jeg bør gjøre? Finnes det slike å få kjøpt nye?
Planen var å restaurere de gamle vinduene selv, men etter nærmere inspeksjon innser jeg at det kanskje ikke er så mye restaurere på?
Dette er den det ene av et dobbelt vindu.
Var ikke mye kraft som skulle til for å plukke av bunnen av vinduet...
Noen tips til hva jeg bør gjøre? Finnes det slike å få kjøpt nye?
eller kjøpe nye vinduer med koblet glass, da får du to lags issolerglass i ei ramme med tett pakning innerst, og ett koblet vindu med ett lags glass og lufting in til isolerglasset ytterst.
dette ser ut som de gamle ved at de har kittet infesting av det utvendige glasset og vanligvis har koblet glass også en noe slankere utforming slik som de gamle vinduene dine
bakdelen er at det er litt mer jobb å pusse samt et det er en del dyrere en to eller tre lags issolerglass.
to og tre lags issolerglass har vanligvis lister i stedet for kitt, og kraftigere utforming på selve ramma, selv om karmen har samme mål og vinduet har samme inndeling, om det er flere rammer, ligner dette ikke like mye på de gamle som koblet glass.
Det skal finnes et snekkeri i Verdal som lager ordentlig kopi, tror det stod om i "Sprossa" Rønnevig si bok. De er noe kostbare, men regner man med hvor lenge de holder er de egentlig rimelige.
Her var den: http://snekkerietas.wordpress.com/
Har fjernet litt kitt (som er steinhardt) og demonter bunn og metallvinkler nede. Har litt lyst å restaurere de. Bare prøve med dette ene først ihvertfall.
Ser ikke for meg at det kan være så vanskelig å få kopiert bunnramma sånn tålig bra, men det er riktig som du nevner Stefflus, er litt råte i nedre del av siderammene også.
Hva slags materiale består slike gamle vinduer av?
Man limer på et for stort emne, og høvler ned til nivå med det gamle, se link i signaturfeltet mitt.
Materiale kommer an på hvor man er i landet. I Rana fins nesten utelukkende vinduer av seintvokst fjellgran, mens så godt som overalt i resten av landet er det godt malma furu. Å bruke mager furu eller hurtigvokst gran er ensbetydende med at man må gjenta reparasjonen etter få år.
Mesteparten av litteraturen anbefaler kittlampe. Jeg har en, og den er kostbar, men jeg bruker den faktisk bare når glasset sitter som limt i trykk-kittet.
Til vanlig bruk har jeg en knus-prosent på kanskje 5% med kittlampe, og under 1% med varmluftspistol (god teknikk og vinklet 75mm tut, samt skjerming med sparkelspade er da alfa omega. Justerbar temperatur er også viktig, 400-450 grader brenner ikke treverket innenfor tiden det tar å bløte kittet).
Vær oppmerksom på at noe kitt, særlig det fra nyere tid (1870 og oppover) kan være tilsatt forskjellige ting, deriblant blyhvitt, for å gjøre det mer holdbart. Det blir knallhardt og utrivelig å jobbe med.
http://www.bosch-do-it.com/no/no/hobbyhandverkere/verkt%C3%B8y/phg-630-dce-3165140288491-199922.jsp
Ble veldig inspirert etter å ha sett bildene dine. Får finne frem varmluftpistolen og en sparkelspade.
Er seintvokst fjellgran noe man får får på de fleste byggevarehandler eller må jeg til noen spesiel trevarehandel for å få tak i dette?
For å gå litt mer i detalj: Sparkelspaden (100-200mm) bruker jeg til å skjerme naboglasset når jeg varmer kitt på sprossene, og ellers når varmluft kan tenkes å blåse på glass. Det må unngås for enhver pris.
Takk for tips igjen, dette huset er en fritidsbolig på en gård utenfor Farsund. Men det er kanskje det samme det går i der borte?
Allbäck sitt er av gode råvarer, men personlig synes jeg de bruker litt for grovt kritt slik at det liksom faller ut av suspensjon og siger etter at man er ferdig med arbeidet.
Min favoritt er Åffa-kitt. Det er Dansk, og som karamell å jobbe med.
Allbäck og Åffa får man fra molo-as i Oslo.
Så trenger man skjellakk/spritbasert kvistlakk og/eller linolje for å forsegle kittet så det ikke tørker ut innover i treverket. Dette utelater endel glassmestere nå til dags. Til vinduene i et helt hus ville jeg hatt en 3l-dunk med Allbäck kaldpresset kokt linolje til grunning forøvrig, men også til forsegling/metting av kittfals dersom autensitet er så viktig at kvistlakk ikke er godt nok. Men dette er egentlig et stort tema, så jeg må enten bare besvare spørsmål, eller henvise til [Gøthesen, Gamle vinduer], [Aanesen, Brænne, Drange, Gamle trehus] og [Rønnevig, Gamle hus]