Arn
  (trådstarter)
   #11
 228     Oslo     0
Takk for flere innspill om vinduer. Jeg blir glad for argumenter for å beholde de gamle :)

Jeg leser at de isolerer tilnærmet like bra og at nye vinduer holder i 20 år. Stemmer dette i praksis?

Dersom man ser bort fra utseendet, blir de gamle vinduene like gode eller bedre enn nye, både med tanke på holdbarhet og på isolasjonsevne? Med andre ord, hva ligger i "tilnærmet"?

Hvilken fremgangsmåte er best for å øke isolasjonsevnen? koblet vindu, varevindu eller slike løsninger som f.eks. optoglas? Her kan kanskje utformingen på karmen spille inn, så jeg legger ved et bilde tatt fra innsiden for å gi et utganspunkt for spørsmålene.

Og nye vinduer, holder de bare i 20 år altså?

vinduer - innvendig ut mot elva2.JPG - Arn

   #12
 282     0
Restaurerer du de gamle vinduene vil de holde lenger enn nye vinduer (pga. bedre treverk, du får malt skikkelig - nye vinduer har ofte dårlig overflatebehandling)  og du beholder den gamle stilen.

Du kan få spesiallaget nye varevinduer innvendig med samme profil som midt/kryss stolpen på dagens vindu, slik at det ser nesten likt ut innvendig.

Lager du da disse varevinduene med dobbelt glass, så isolerer disse + det gamle utvendig bedre enn nye 3-lags vinduer.

Smile

Dersom du skal etterisolere utvendig eller innvendig må du uansett sette inn nye vindusforinger/karmer innendørs, da veggen blir tykkere. Da kan du også samtidig montere/felle inn nye rammer for varevinduene innvendig, så dette blir pent og fint.

   #13
 5,337     Tromsø     0
Kryss også på varevinduene? Da ser man jo to kryss når man ser på skrå gjennom dem. Jeg antar at det er minst like pent, og billigere, med varevinduer med helt glass, uten sprosser.

Ulempen med varevinduer er at de må åpnes innover ved lufting, vindusvask og støvtørking i karmen. Da kommer gardinene i veien. Derfor hekter man dem gjerne av og setter dem i kjelleren fra påske til oktober. Mer bryderi enn med kopivinduer med isolerglass, men en god ide hvis man vil og kan bevare originale vinduer.
Signatur
   #14
 282     0
Jeg ville hatt kryss også på varevinduene - setter man dem helt inntil de gamle kryssene får man allikevel 8-10cm mellomrom bort til de gamle vinduene = luft som isolerer.

Da kan man også åpne ett og ett av varevinduene om man vil lufte etc. og da er de ikke så mye i veien for gardiner m.m.  Lettere å stable de i kjelleren også , om det er ett og annet vindu man lufter mye med om sommeren og vil fjerne en del av varevinduet (slipper da å demontere hele vindusflaten)
   #15
 5,337     Tromsø     0

Og nye vinduer, holder de bare i 20 år altså?


På åttitallet måtte vi i barndomshjemmet bytte vinduer fra 1962. Noen pga. avflasset maling og råte (og dette var i Oslo som jo ikke har spesielt fuktig klima i norsk sammenheng, men faderen kan ha brukt feil maling) og noen pga at pakningene isolerglasset, førstegenerasjons termopan fra Belgia elns. hadde sprukket.

På huset i Tromsø, hvor klimaet er tøffere, har vi fabrikksmalte H-vinduer fra 1999, de er 13 år gamle, men som nye. Vi så ikke engang behov for å male dem da vi malte ytterkledninga i fjor.

Det har vært dårlige vinduer på markedet i løpet av de siste 50 åra som ikke har holdt mer enn 20-30 år. Men la oss håpe at bransjen har lært og bruker bedre materialer i dagens vinduer. Om nye vinduer varer i 20 eller hundre år, vet vi en gang mellom år 2032 og 2112.  Smile
Signatur
Arn
  (trådstarter)
   #16
 228     Oslo     0
Takk for gode innspill. Jeg skal sjekke ut priser på forskjellige løsninger. I den vestlige delen av huset er det satt inn ekstra vinduer (tror dette er en koblet variant, se bildet). Jeg har nå følgende alternativer jeg skal sjekke pris på:

- nye vinduer
- restaurere gamle + bygge varevinduer/koblede vinduer/http://www.optoglas.dk/
- bygge nye vinduer med to lag glass

Til den siste løsningen, kan man kun bygge nye vinduer og beholde karmene?

Jeg ser også av et av innleggene over at løsningen også vil kunne avhenge av hvor mye vi isolerer på utsiden. I dag er det jo lektet ut et visst antall cm (husker ikke), så en løsning vil jo kunne være å kun benytte asfaltplater el. hovedsakelig for å få veggen vindtett (som KjellTS var inne på). Da behøver vi ikke bygge ut så mye og det forenkler en del.

Det er godt med mange innspill nå, for dette henger sammen skjønner jeg.
vinduer - stue.JPG - Arn
   #17
 282     0
Generelt vil du nok spare like mye i fyringsutgifter med å rehabilitere vinduene og ettermontere ekstra varevinduer - som du gjør med å bytte kledning/isolere/asfaltplater utvendig.

Men, skal du av med kledningen utvendig - ville jeg definitivt etterisolert utvendig, selv om du da også må bytte vindusforinger innvendig.





   #18
 576     Hordaland     0
Flott prosjekt på gang ser jeg Smile Vi har selv et gammelt vestlandshus(tømmerhus) som vi pusser opp. ene delen av huset er fra 1600 -1700 tallet, den andre fra 1880. De 2 tilbyggene som ikke var i tømmer er fra 1970 men er nå helt nye siden veggene der måtte rives pga råte. huset er snart innflyttingsklart og kjekt å se når ting tar form Smile Ligger masse bilder i oppussingstråden min.
Oppussing av sveitserhus fra 1905 - DSC_1004.JPG - cheetah
Oppussing av sveitserhus fra 1905 - DSC_1005.JPG - cheetah
Oppussing av sveitserhus fra 1905 - DSC_1006.JPG - cheetah
Oppussing av sveitserhus fra 1905 - DSC_1007.JPG - cheetah
Oppussing av sveitserhus fra 1905 - DSC_1009.JPG - cheetah
Arn
  (trådstarter)
   #19
 228     Oslo     0
I løpet av sommeren skal vi skifte taket huset. På taket trenger vi nytt undertak og isolering. Skiferen skal tilbake. Jeg har liten kunnskap. Det er håndverkere som skal gjøre den største jobben, men jeg må også sette meg inne i dette for å vite hva jeg skal spørre/be om.

Når det gjelder taket så får jeg ikke helt tak på hvordan isoleringen bør skje. Så langt kan jeg i hvert fall se to ulike fremgangsmåter.

Den ene måter er å legge nytt undertak rett på det eksisterende sutaket og isolere på innsiden under sutaket, enten direkte under taket eller i etasjeskilleren mot loftet. Dette er den fremgangsmåtet det virker som de fleste benytter. Fordelen her er at man hever selve taket minimalt. Ulempen er at man må lekte mye inn på innsiden.

Den andre fremgangsmåten synes å være å lekte opp på det eksisterende sutaket og isolere på utsiden av dette, for deretter å legge nytt undertak. Denne metoden ser ut til å ha vært benyttet her:

http://29707.vgb.no/2008/04/05/del-11-status-pa-tak-og-gulv/

I utgangspunktet synes jeg denne siste fremgangsmåten høres forlokkende ut. Det virker enklere og det vil muliggjøre større utnyttelse av takhøyden på loftet. Når jeg nevner denne for snekkere og gamle hus-entusiaster, så får jeg imidlertid tilbakemelding om at det kan være stor fare for at utseendet endres drastisk ved at huset får en ”lue”. På bloggen jeg linker til ser jeg imidlertid veldig liten forskjell.

Det gamle sutaket på huset er jo flott og det hadde vært fint å benytte dette som innertak. Det bør kanskje også isoleres noe fra innsiden uansett?

Valget henger kanskje også sammen med takutstikket. Taksperrene (som jeg kaller disse bjelkene i takutstikket som sutaket er lagt oppå) går utenfor veggene og er skjært ut. Fleste av disse sperrene er i utgangspunktet i god stand og det er jo en betydelig større jobb å skifte ut disse.

I dag er veggene lektet ut noe fra tømmeret og jeg antar jeg kan ta noe av takutstikket før det blir rart. Vi planlegger foreløpig ikke å isolere mer en ca 7 cm + asfaltplate og diffusjonsåpen duk på utsiden av veggene, men jeg er ikke sikker på hvor mye dette totalt bygger ut veggene.

Det er klart, blir takutstikket for kort ser jeg klart at det vil gå på bekostning av helhetsuttrykket til huset. Dette forsterkes kanskje ytterligere med høyere tak.

Noen med erfaringer/ tips?