178    9    1  

Overtagelse av eldre enebolig fra 1952

 1     0
Hei! Jeg har overtatt en enebolig fra 1952 som krever en del oppgraderinger da det ikke er gjort store tiltak hverken ute eller inne siden kanskje 1960. Det vil si at jeg må skifte dører, vinduer, rive gammelt panel osv. I den forstand har jeg en del spørsmål som jeg ville hatt svar på av gode folk som har erfaring. Det jeg har spørsmål om er følgende: PS!: Jeg har noe erfaring fra oppussing men ikke i så stor grad som dette og i dette omfanget...

1. Det er nå huntonit med stygg og gammel tapet på alle vegger og det er 4 toms yttervegger. Bør jeg bytte ut isolasjonen når jeg først er i gang? Skal ikke bytte kledning før om noen år så er kun innsiden som tas i første omgang. 

2. Huset har en typisk Gammel lukt som du kjenner med en gang du kommer inn, hva er beste tips for å få dette til å forsvinne? 

3. Vinner jeg på å kjøpe 3 lags glass eller holder det med 2? 

4. Det er en kjeller på huset som er 80% under bakkenivå og det er ca 2.10 høyde i hele kjelleren. Her er vegger foret ut og kledd med panel. Det er tydelig myggsopp noen plasser og det lukter fuktig. Er det tiltak jeg kan gjøre på innsiden som vil bedre dette slik at lukt, klima og generell stand blir "levelig"? Innvendig drenering eller prime grunnmur og kle inn på nytt?

5. Hvis yttertaket er tett men pannene og lektene er gamle, bør jeg da bytte ut undertak også å legge tyvek, lekter og panner nytt? 


jaf
   #1
 6 107     tromsø     0
Riv av plater på vegg og sjekk. Jeg tipper det ikke er isolasjon. Kanskje 4 toms plank ? Det bør og etableres lufting overalt utvendig. Noen bilder hjelper
TSt
   #2
 13 212     0
En må i allefall åpne et sted for å sjekke konstruksjonen og hvordan den er. Hus fra 1956 hadde steinull selv om jeg ble fortalt at det var uten noe. Her etterisolerte vi på innsiden. Der vi senere har måttet åpne vegg for å reparer skade under vinduer var isolasjon etc OK så det var rett konklusjon vi tok med en liten kontroll fra innsiden tidligere.
   #3
 5 432     Akershus     1
Du bør rive så mye som mulig inne, slik at du kan sjekke vegger og isolere best mulig. Energiprisene kommer antagelig bare til å stige og da kan et gammelt, dårlig isolert hus bli rene utgiftsbomben. Jeg ville ikke gått for mindre enn 20 cm isolasjon i vegger.

Ikke spar på energiløsninger uansett om det gjelder isolasjon i vegg, tak eller vinduer. Prisforskjellene er ikke så store når du først bygger om, men kan bli formidable senere. Har du ikke råd nå, vent heller med å rive til du får råd, kvasiløsninger bare fordyrer prosjektet og kan vanskeliggjøre det senere.

Har du åpent kaldt loft slik at du kan se eventuelle lekkasjer, hadde jeg ventet med å utbedre. Taket er en stor utgift alene, men når det tas, bør du være sikker på at det holder mer enn 10 år før du må ta nye grep, f.eks hvis du ikke har skiftet undertaket også, men alt beror på alder. En synbar lekkasje på et kaldloft kan utbedres, verre hvis det er isolert og kledd, da kan en lekkasje føre til store ødeleggelser uten at du ser problemet før det er for sent.
TSt
   #4
 13 212     0
En må også forsøke å få riktige avtaler på det som skal gjøres. En i nabolaget legger om tak i disse dager og det første tilbudet en fikk var 3x prisen på tilbudet til den som holder med på det i dag. Vi var et par som hjalp til å se over tilbudene og arbeidet ser også veldig bra ut. Vi hadde god referanse også på den som fikk jobben.
   #5
 125     0
Jeg tipper at punkt 2 (gammel lukt) og 4 (sopp i kjeller) kan ha samme årsak.
Drenering har vel ca 30 års holdbarhet. Sannsynligvis er ikke kjelleren beregnet for innredning....ikke drenert skikkelig ute.

Det aller første jeg ville gjort var å få en entreprenør med gravemaskin grave ny drenering utvendig, og isolere med 5cm xps utvendig. Er overraskende billig. Så ville jeg flekket vekk alt tre innvendig i kjelleren (bruk maske).
   #6
 166     Sandnes      0
Det aller første jeg ville gjort var å få en entreprenør med gravemaskin grave ny drenering utvendig, og isolere med 5cm xps utvendig. Er overraskende billig.

Hva mener du er "overraskende billig"?
Drenering er noe av det dyreste her i området å få entrepenør til å gjøre.
   #7
 125     0
Det aller første jeg ville gjort var å få en entreprenør med gravemaskin grave ny drenering utvendig, og isolere med 5cm xps utvendig. Er overraskende billig.

Hva mener du er "overraskende billig"?
Drenering er noe av det dyreste her i området å få entrepenør til å gjøre.


Ser at noen har fått pris på 880.000 for å etterisolere utsiden over bakkeplan inkl bordkledning (2 etasjer), til sammenligning.

Ser at drenering nå koster ca 7000 per løpemeter, og litt tillegg for isolering.
Jeg betalte ca 100.000 for drenering og isolasjon utenfor kjeller for 13 år siden. Da får en isolert veldig mange kvadratmeter til en lav m2-pris, siden et par mann med gravemaskin gjør dette veldig raskt, og lite bruk av materialer. Hadde vel kostet 200.000 nå, men fortsatt billig. Unngår og mye kuldebro-problemer, samt at muren blir varmere med mindre kondensproblemer. Kommer selvfølgelig an på om huset ligger for seg selv med plen rundt, eller om en må grave opp gårdsplass med asfalt osv...

   #8
 123     0
For å fjerne lukt kan du kjøpe/leie et ozon-apparat. Brukte det med hell i vår kjeller og andre rom - hus fra 1949. Husk å lufte godt etter at du har brukt det. Fungerer også bra i bil.

Om drenering - vi lar heller vår gamle kjeller stå helt tom, for mye jobb for oss. Førte på ny slemming og mestepart av lukt og fukt er borte. Boret også hull for ny lufteventil.
TSt
   #9
 13 212     0
Om sommer skal en ikke lufte for mye i en "kald" kjeller, da kondenserer det på veggene.

Ellers bør en passe på å gå for mere enn 5cm utenfor ved drenering. Har en problemer med en fornuftig avslutning oppe så reduserer en heller bare tykkelsen der. Helst skal 2/3 deler av isolasjon være utvendig.