4,168    1    1  

Rabbitzpuss reperasjon eller riving?

 15     Oslo     0
Jeg pusser opp en gammel bygårdsleilighet i Oslo. Dette er selvfølgelig blitt mye mer arbeid enn jeg forventet, skikkelig vann over hodet Wink.

Rivingen av noen gamle skap etterlot seg et par stygge hull i taket som jeg etter litt research fant ut av er av typen rabbitzpuss.

På soverommet oppdaget jeg også at pussen var blitt svart og at taket har sunket litt. Dette tyder på vannskade en gang i husets lange historie (det ser tørt ut nå). Jeg fant frem til denne artiklen hvor det anbefales å kontakte en fagmann. Etter litt ringing har jeg ikke funnet noen som har peiling på dette. Noen som har vært borti dette som kan anbefale noen?

Jeg vurderer eventuelt å rive hele taket å legge nytt. Noen som har erfaring med dette og som eventuelt kan gi noen råd og vink?

   #1
 1,110     Oslo / Østfold     1
Hensikten med rabbitzpuss er å få et plant og sprekkfritt tak. Pussen er lagt på armering enten av bambus eller halm. Disse er lagt ut som matter vevet med bindtråd og opphengt i bindhaker. Det er altså et "flytende" tak fritthengende under himlingsbordene (rupanelet). Siden taket henger fritt under bordene kan disse leve sitt eget liv med varierende fuktighet avhengig årstid. Skal du legge nytt tak frarådes å skru plater fast i eksisterende. Du kan nok få skruer gjennom pussen og opp i bordene, men platene vil bevege seg ettersom bordene "lever". Det vil garantert gi sprekker mellom platene. Alternativet er å bygge en ny himling fritthengende under rabbitzen. Har god erfaring med bruk av stålprofiler. Tak/bunnsviller langs veggene
og stendere innlagt i disse med opphengspunkter fortløpende til himlingsbordene. Det brukes gips som skrus fast i profilene.
Vil anbefale å restaurere rabbitzen hvis mulig. Dette er jo en gammel leilighet hvor gips vil være et fremmedelement.
Da Norsk Folkemuseum  bygde opp igjen en gård de flyttet fra Wessels gate opparbeidet de samtidig kompetansen på gamle mureteknikker. Så vidt jeg husker benyttet de firmaet AF som utdannet folk spesielt til oppgaven. Man bokstavelig talt gjenopptaget gammel håndverkskunnskap. Ta kontakt med museet (Morten Bing) og spør hvem de benyttet.