51    5    0  

Vannspeil vs kjeller

 3     0
Har muligheten til å overta en nesten 100 år gammel bolig rimelig fra familie og bruke den som sommerhus. Den ligger på et nesten flatt område med løsmasser, noen steinkast unna et vassdrag/innsjø som ofte rammes av flom. Boligen har kjeller med hellelagt (jord?)gulv, og ved sterke nedbørshendelser eller flom i innsjøen stiger grunnvannet opptil 10cm over gulvet, gjerne et par ganger årlig, noe som muligens har bidratt til at gulvet/åsene over kjelleren har begynt å få råteskader. Spørsmålet er hva som er lurt å gjøre? Drenering vil hjelpe mot nedbør i store deler av året, men når det er flom i vassdraget kommer vannet opp uansett. Å støpe en tett kjeller er jeg tvilende til om går, da det ser ut på alle sprekkene i grunnmuren som ting har rørt litt på seg i mange tiår... Fylle igjen kjelleren med pukk, legge på plast og lage krypkjeller er vel å lage seg et nytt problem? Fylle igjen, legge isolasjon og støpe plate er kanskje det lureste, men det medfører å rive 60-70m2 gulv, og det kvier jeg meg for, men må man så må man... Noen som har vært i ca samme situasjon? regner med hundretusenlappene ryker i raskt tempo for dette prosjektet før vi har fått begynne å tenke på alt det andre som sikkert må oppgraderes... Også litt fristende å bare bytte råtne deler av gulvet og la det stå til noen tiår til... 

   #1
 25,384     Akershus     0
Fyll opp kjeleren med noe som har egenvekt over 1. LøsLeca er vel omtrent 1, Glassopor vet jeg ikke, så da blir det singel. Singel bygges opp til over høyeste flomnivå. Deretter et lag isoporvtil isolasjon. Plast og betongheller. De står mot ev fukt. Sørg for god ventilasjon.
Signatur
   #2
 38,351     Lillestrøm kommune     0
Er det strøm her så ville jeg fått på plass en avfukter med roterende hjul så den kunne tørke opp ting etter flommen

Hvis det ikke er konstant vann over lengre tid så bør det jo gå bra

Er det høyde igjen så er det jo mulig å se på
Kjell sin løsning også
  (trådstarter)
   #3
 3     0
Takk. Avfukter høres lurt ut. Problemet med denne kjelleren er at den får vann i perioder hvor vi ikke er der, så skulle hatt noe som fungerer trygt uten tilsyn... Men de går kanskje an å henge høyt med automatikk på. Finnes det noen tommeregel for hvor mange ventiler man bør ha i en kjeller/krypkjeller ala dette? Veggene er nesten en meter tykke, så det er et prosjekt i seg selv å lage åpning...
Er det et poeng å ha impregnerte gulvåser i en slik kjeller? Og om jeg feks legger i isolasjon mellom åsene med dampsperre under, vil det bli mer problematisk enn om gulvåsene får "lufte seg"?
   #4
 38,351     Lillestrøm kommune     0
Med avfukter kanskje ingen åpninger

Du må ikke ha plast under tre
  (trådstarter)
   #5
 3     0
(sa feil, mente vindsperre. regner med det kan bli vel mye luftstrøm fra kjeller og inn i huset gjennom sprekker i gulvet om det åpnes masse ventiler i krypkjeller og varmes opp godt i etasjene over... )