209    4    0  

Veggene/malinga sprekker

 98     0
Hei 
Litt usikker på hvilken kategori som er rett, men prøver meg her. 

Jeg er i eiendomskomitèen for en kirke fra rundt 1875. For et par år siden fikk kirkesalen et nytt strøk maling. Veggene var malt fra før. Nå sprekker malinga opp, men det ser ut til å stikke dypere enn bare malinga. Kirken er bygget opp av teglstein som er synlig fra utsiden, men bak malingen ser det ut som noe sement av noe slag. (?) Litt usikker på nøyaktig konstruksjon av veggen og nøyaktig hva som befinner seg bak malingen. Se bilder. Sprekkene er på yttervegg over en 2 meter høy brystning. Boblene er i en vinduskarm like ved. 

Jeg forsøkte fuktmåling med et helt enkelt apparat med to spisser ut i toppen og i modus for mur. Stakk den inn i sprekkene. Den viste 0,8%. 

Spørsmål 1: Hva kommer sprekkene av?  
Spørsmål 2: Hva skal til for å fikse det opp? 

På forhånd hjertelig takk for svar! Grin

Veggene/malinga sprekker  - IMG_2556.JPG - DanieluhVeggene/malinga sprekker  - IMG_2558.JPG - DanieluhVeggene/malinga sprekker  - IMG_2560.JPG - DanieluhVeggene/malinga sprekker  - IMG_2566.JPG - Danieluh

   #1
 1 283     0
Jeg kan egentlig ingenting, men synes å huske at for tett maling på gammel mur kan gi skader.
Anbefaler egentlig kontakte Rikskonservatoren eller noe lignende.
Det bør være en med helt spesielle kunnskaper som bør se på det.
  (trådstarter)
   #2
 98     0
Takk for svar Hjelpema. Jeg får sjekke med Rikskonservatoren da Smile
Men var ikke direkte enkelt å finne noe nummer. Kommer kanskje i kontakt med de via riksantikvaren?
   #4
 456     Landsdekkende     0
Hei Danieluh.

Når man skal male, så er det viktig at underlaget både er rent, fast og tørt for ett varig godt resultat. Om en av disse tre faktorene ikke oppfylles, så kan nettopp dette skje. Som du sier, så ser det ut som sprekkene går lenger inn enn malingen. Ut fra bildene, så ser det ut som en kombinasjon av fukt og gammel kalkpuss er grunnen til at det har sprukket opp.
Her tenker jeg at du bør gå over hele veggflaten for å sjekke hva som er løst av pussen. Når sprekkene går så typt, så er sjansen stor for at kalkpussen har sluppet flere steder.
Måten du kan sjekke det på, er å banke lett rundt på veggen med enden av en skrutrekker eller liknende. Om du hører en hul lyd, så er det ett tegn på at pussen har sluppet. Alt løst bør fjernes, og pusses på nytt, samt 2-3 strøk med maling eller hva du ønsker å ha som finish. Dette kan potensielt bli en stor jobb, og bør i verste fall settes bort.

Signatur