293    14    3  

Vertikale sprekker i maling over vinduer, dør, og så videre - hva gjør en?

 6     0
Vi kjøpte en tomannsbolig i fjor vår, som opprinnelig er fra 1950-tallet. Stua, spisestue osv. ble pusset opp av tidligere eier året før vi flyttet inn, og alt er blant annet malt av vegger og andre flater (tak).

Vi ser nå at det har sprukket opp en del steder, først og fremst i form av vertikale sprekker over flere vinduer, men det finnes også tilsvarende sprekker i hjørner, og noen i tak (kanter).

Er dette rett og slett dårlig håndverk? Materialer som har strukket seg osv.? Varme som har påvirket? Vet ikke hvor mye bevegelse det kan være i et hus fra 1950-tallet, men antar ting kan strekke også her.

Se vedlagte bilder: Hvordan kan dette best og enklest utbedres?

EDIT: Det virker som det er gipsplater e.l. som det er malt på.

Vertikale sprekker i maling over vinduer, dør, og så videre - hva gjør en? - IMG_3348.jpg - oivioVertikale sprekker i maling over vinduer, dør, og så videre - hva gjør en? - IMG_3349.jpg - oivioVertikale sprekker i maling over vinduer, dør, og så videre - hva gjør en? - IMG_3350.jpg - oivioVertikale sprekker i maling over vinduer, dør, og så videre - hva gjør en? - IMG_3351.jpg - oivioVertikale sprekker i maling over vinduer, dør, og så videre - hva gjør en? - IMG_3352.jpg - oivioVertikale sprekker i maling over vinduer, dør, og så videre - hva gjør en? - IMG_3353.jpg - oivio
Vertikale sprekker i maling over vinduer, dør, og så videre - hva gjør en? - IMG_3348.jpg - oivio

TSt
   #1
 12 126     0
Hvis det er gips så tyder det på at det ikke er benyttet papir strimmel for armering. Er det mur som er pusset så sprekker det ofte der det endres på materiale.
  (trådstarter)
   #2
 6     0
Takk for svar!

Finnes det noe metoder for å utbedre dette, som enten fagfolk eller jeg selv kan gjøre? Vil akryl-fugemasse ha noe for seg?

TSt
   #3
 12 126     1
Alle enkle løsninger vil feile. Slipe ned hvis det er forsenket kant på plate så følg med hva en sliper. Sparkle på nytt med papirstrimmel. Har en benyttet strimmel og bevegelser er for store vil sprekkene komme på siden av papir stripen. Siden det her virker som det er i skjøten har en trolig jukset.
  (trådstarter)
   #4
 6     0
Skjønner, da lukter det involvering av fagfolk, og muligens også at vi ser an tidsperspektivet. Er for så vidt ikke bråhast, men kjennes jo fristende å reklamere overfor selger av boligen når sprekkene har oppstått såpass mange steder.
   #5
 3 542     Asker     0
Du får ikke noe på reklamasjon her. Det er høyst usannsynlig hvertfall. Sparkl over, mal og håp det holder. Sparklet man et helt hus er det god sannsynlighet for sprekker etter ca 1-2 år.

Tror også det er satt en plate på hver side av vindu og en liten på toppen. Det er ikke ideelt mener jeg å si. Ikke feil på en måte man kan klage, bare ikke ideelt.
Signatur
   #6
 5 133     Akershus     0
Dette er langt fra bra. Ny sparkling uten noen form for "armering" vil kun holde kort tid. Her har ukyndige fått boltre seg. Mistenker at dette er spon siden det går så mye i skjøtene.
HSt
   #7
 32 040     Lillestrøm kommune     0
Uten strimmel så mener jeg at vi har sett at gips også kan sprekke. De foreslår også å skjøte gips 20cm innenfor kanten for å redusere stress på skjøt

Jeg tror det må strimles på nytt hvis det er gips er det spon kanskje gips utenpå ? I så fall følg beskrivelsen om hvor platene skjøtes

  (trådstarter)
   #8
 6     0
Vil slike strimler gjøre jobben også i vegghjørner, hvor det også har sprukket opp noen plasser? Eller er strimlene i hovedsak forbeholdt skjøter på plane flater?

Jeg antar en dyktig malermester e.l. vil kunne gjøre hele jobben her, at en ikke behøver involvere andre fagfolk?

@børhaug: Godt mulig det ikke er en reklamasjonssak, vanskelig å se, antar reklamasjonssummen blir for liten. Men når selger reklamerer med "nyoppusset 1. etasje", og dette er noe av konsekvensen, er det fristende å høre.

Tenker vi uansett kan vente og se en stund til, for å se hvor skjøtene og sprekkene dukker opp, slik at det blir enklere for de som evt. fikser opp i dette og se hvor de kritiske skjøtene ligger ...

Takk for ekstremt verdifulle innspill (for en amatør), hvis noe har flere setter jeg pris på det også.Smile
   #9
 5 592     Akershus     1
Med et hus fra 50-tallet kan dette være halvhard huntonit med rupanel bak. "Nyoppusset " kan bety så mangt. Kan fort hende at det omfatter lite annet enn maling på veggene, og nye gulv......

Kan ikke gå utfra at det er lagt nye flater på veggene utfra bildene...


.Thag
Signatur
TSt
   #10
 12 126     0
Sjekk et sted hva materalet er så har en mere å gå ut i fra.  Er det 50 år gammle huntonitt så her det vært sprekker her før.  Er det mur så kan det være skjøt på materialer også.  Spesielt hvis det er en "bjelke" over vinduer men synes omlegget var litt lite til det.