39 289    80    20  

Vi har fått skjeggkre!

 1 411     Hordaland     1
Hei
Vi har en periode observert det har trodd var sølvkre. Vi har nå skjønt at det er skjeggkre vi har blitt bemidlet med. 

Er det noen erfaring med å bli kvitt dette?

Vi har forsikring gjennom Norsk hussoppforsikring, så vurderer å koble på dem? Samboer ringte Pelias som anbefalte å forsøke selv med spray og limfeller langs lister.. men er det dumt å begynne å rote med dette selv før man evt kobler på proffene?

Vi har lest det som kan leses om dette på nett, og det er ikke særlig oppløftende Sad
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 1 411     Hordaland     0
Det jeg tenkte å gjøre hvis jeg skal gjøre det selv er å behandle langs alle listene med Permetrin, samt andre steder de jævlene gjemmer seg.. dette vil trolig ikke utrydde dem men i allefall begrense dem såpass at det ikke er så plagsomt..
Signatur
   #2
 5 111     Sørnorge     1
Nå lærte jeg at sjeggkre ikke bare var et annet navn på sølvkre. Har dessverre bare erfaring med sølvkre = finne den plassen det dryppet under badekaret, på andre siden av membranen, hver gang man dro ut proppen (utsatte avløpsrøret for større trykk enn ved dusjing).
   #3
 12     1
Vi var så uheldige å kjøpe et hus med skjeggkre i fjor. Prosessen mot selger er fremdeles ikke over, så det blir spennende å se hvordan det går. Men det er en annen historie. Jeg tenkte jeg kunne dele mine erfaringer så langt.

Det er ingen av skadedyrfirmaene som kan garantere at de kan utrydde skjeggkre. Noen av firmaene er mer seriøse enn andre. Noen bare pøser på med gift og påstår at de kan løse problemet på denne måten. Men det er verken spesielt effektivt eller noe særlig bra for inneklimaet (tenker spesielt på barn og gravide). Det er såkalt symptomdempende, men du får bare løst problemet midlertidig.

Det som sies å funke er en kombinasjon av limfeller og ulike tetningstiltak. Tingen er at skjeggkre bruker lang tid på å bli voksen, så hvis man er flink med limfeller, får man tatt ut de voksne individene slik at de ikke får formert seg. Få hjelp av et profesjonelt firma som følger anbefalingene til folkehelseinstituttet om skjeggkre. Man kan ringe og rådføre seg med folkehelseinstituttet (de har en skadedyrtelefon).

Siden vi har en sak mot tidligere eier, har vi ikke kunnet gjøre noen større tiltak ennå. Men det vi har gjort, er å kjøpe "skjeggkretape" på nettet, som er transparent dobbeltsidig tape med sinnsykt sterkt lim på den ene siden og svak tape på den andre (ødelegger ikke gulvet...). Det er dyrt, men billigere enn limfeller, og ikke minst er det diskret. Jeg tror det er to norske forhandlere av denne typen tape, men den ene forhandleren selger tape med firmanavnet trykket på, og det er jo ikke så diskret. Så spør forhandleren før du kjøper.
pwb
   #4
 2 171     Ski     1
Nå er vel ikke skjeggkre noen indikasjon på at noe er galt og de gjør jo ingen skade heller. Er vel noe man bare må innse at har kommet for å bli.
   #5
 3 710     1
Nå er vel ikke skjeggkre noen indikasjon på at noe er galt og de gjør jo ingen skade heller. Er vel noe man bare må innse at har kommet for å bli.


Lurer på om du tar feil her, tipper de gjør vesentlig skade på salgssummen - hvis man må opplyse om det ved salg skremmer det nok vekk endel kjøpere...
pwb
   #6
 2 171     Ski     1
Hvorfor må man opplyse om det? Blir vel som å opplyse om fluer og humler.
   #7
 239     Oslo     0
Hvorfor må man opplyse om det? Blir vel som å opplyse om fluer og humler.


Fordi det finnes rettspraksis på relativt store prisavslag (link til eksempel) dersom man ikke opplyser om det.
Derfor er manglende opplysning om skjeggkre å anse som en mangel.
Forekomst av skjeggkre anses pr i dag verdireduserende med et sted mellom 15-25% av normal markedsverdi.
Signatur

   #8
 12     1
Hvorfor må man opplyse om det? Blir vel som å opplyse om fluer og humler.


Fordi det finnes rettspraksis på relativt store prisavslag (link til eksempel) dersom man ikke opplyser om det.
Derfor er manglende opplysning om skjeggkre å anse som en mangel.
Forekomst av skjeggkre anses pr i dag verdireduserende med et sted mellom 15-25% av normal markedsverdi.

Som intetanende kjøper av bolig med et stort skjeggkreproblem, kan jeg garantere at det er høyst utrivelig å ha disse krypene i hus. Det kan på ingen måte sammenliknes med "fluer og humler ". Dyrene er overalt - ikke bare piler de rundt på gulvet om natten, men jeg finner de i kjøkkenskuffer, i lekene til barna hvis de ligger på gulvet om natten, på kjøkkenbenken, i trappen, på veggen...overalt. Problemet er at de blir så tallrike. Jeg tror de fleste ville reagert på et hvilket som helst insekt som flyttet inn i huset og formerte seg over alle støvleskaft. Jeg overdriver ikke når jeg sier at vi har fanget flere tusen i limfeller, og det tror jeg de færreste hadde syntes var noe greit å ha i hus.
  (trådstarter)
   #9
 1 411     Hordaland     0
Takk for råd så langt.

Nå tror jeg ikke problemet vårt har kommet så langt. Huset vårt er nokså nytt og har rette rene flater over alt. Krypene har derfor minimalt med steder å gjemme seg. De få stedene de har begynner jeg å få kontroll på og skal fuges igjen. Det er vanskeligere med feks under sokkel til kjøkken osv.

Regnes egentlig skjeggkre som skadedyr per def.? Vi har forsikring i norsk hussoppforsikring, og de dekker stort sett alt som har med skadedyr å gjøre. Vi har ikke snakket med dem enda pga jul, men vil dette dekkes tro?

Hyppig støvsuging gjør at vi holder det nede nå om dagen til at vi finner i snitt 4-5 om dagen. Dvs ikke noe stort problem..

Når det er sagt; har nå fått vite at svigersøsteren vår har skjeggkre i hele rekken sin (rekkehus). Og på jobben min oppdaget jeg at det kryr av dem. Oppdaget det da jeg gikk inn på et mørk toalett og slo på lyset.

Alt jeg leser om skjeggkre tyder på at de er på full fart fremover i Norge, og SVÆRT mange vil stifte bekjentskap med disse fremover. Leste tall som tyder på at innen få år vil halvparten av alle hus i Norge ha skjeggkre!! Og da tror jeg ikke et mindre skjeggkreproblem vil påvirke salgssum i noen grad (nå problemet er så stort). Nå skal ikke vi selge på svært mange år uansett, vi trives godt her Wink
Signatur
   #10
 1 429     Enebolig     0
Fant du ut av om dette blir dekket av den forsikringen? Jeg fikk se et sølvkre på badet her i helga og fikk et mildt anfall av panikk i lommeboka ved tanken på at det kunne vært et skjeggkre. Jeg leier ut deler av huset, og for utleie vil jeg tro at skjeggkre har mer å si enn for salg. Jeg ser det for meg i Finn-annonsen for sommeren (Telemark er et lønnsomt område å leie ut på AirBnB om sommeren): "Huset er veldig fint, det eneste problemet er noen tusen skjeggkre. Men de biter ikke, altså." Smile Så jeg har faktisk vært inne på nettsidene til Norsk hussoppforsikring for å se om de dekker det, men ikke funnet noe spesielt.