(trådstarter)
   #31
 364     Omegn     0
Neste støp blir støttemuren mellom byggene. Men er litt usikker på høyden på denne. Se på bildene, boden blir nærmest huset og både bod og garasje blir like høy når de er ferdige. Men, om støttemuren støpes i samme høyde som boden, så vil den bli ca 30cm høyere enn muren på garasjen er. Innslaget til denne bak på garasjen blir ca 1,5 meter inn fra hjørnet på garasjen, ref tegning.

Dette blir jo på baksiden og ikke synlig sånn sett, og det betyr jo bare at en må lage et "hakk" i kledningen akkurat der. Men selvsagt blir det finere om en støper hele muren i høyde med garasjen.

Dog er det sånn at garasjen blir 5,4 meter høy, og teoretisk er dette basert på en viss høyde på terrenget rundt bygget...

Men hva tenker dere om dette?
Garasje og bod med mansardtak (matcher huset) -  - DonThomasoGarasje og bod med mansardtak (matcher huset) -  - DonThomasoGarasje og bod med mansardtak (matcher huset) -  - DonThomaso
Signatur

  (trådstarter)
   #32
 364     Omegn     0
Ingen respons på denne, gitt. Neivel, da blir det som det blir.

Over til belysning i garasjen. Skal jo ha lysrør, men hvor mange trenger man og på hvilken styrke? Greit med skikkelig lys f eks når en skal polere bil.

Vurderer også å dele det inn i flere kurser, slik at du har en relativt minimal belysning til daglig bruk når du skal hente bilen, denne gjerne med sensor. Og så en egen kurs med en mye kraftigere belysning når en skulle trenge det.

Har også vurdert belysning på langsidene, f eks midt på veggen. Noen andre som har det eller blir det bare feilplassert og rart? Tilbake til bilpolering, så er det alltid litt vanskelig med mørk bil når alt lyset kommer ovenfra.

Sånn ellers ser det ut til at det blir byggestart medio mai for snekkerne.
Signatur
   #33
 705     0
Det som kanskje spiller en større rolle enn antall lyspunkt, er farge på vegger og gulv slik at mest mulig av lyset blir reflektert.

Jeg flyttet alle mine lysrør fra veggen (ca 2meters høyde) som lyste meg midt i fleisen, til taket. Ca 22graders vinkel og 2,5 meters høyde. Jeg ble mer fornøyd med det hvertfall.

Ellers ville jeg valgt t8 rør. T5 har problemer i lave temperaturer, men t5 er i gjengjeld flimmerfritt. Jeg har ikke problemer med flimring.

I forhold til fargetemperatur er det nok rundt 4300k som er det mest behagelige, men det er klart, hvis du skal drive med detailing og annet som krever at lyset ikke forstyrrer de reelle fargene, må du opp i temperatur.

Jeg har 7punkt på 50kvm. Det går egentlig greit, men jeg ville hatt mer (eventuelt lyskaster) om jeg skulle drevet med detailing. Nå har jeg stortsett vindpapp på veggene og bar betong. Det kunne nok blitt bedre med lysere overflater.

Å ha bevegelsessensor er kjempe praktisk.

Er du som meg og gjerne driver med litt av hvert i garasjen, ville jeg også hatt et eller flere kraftige avtrekk.

I forhold til stikkontakter må du nesten se an bruken. Noen syns det er overkill med 10 doble kontakter, jeg syns det er passe.
  (trådstarter)
   #34
 364     Omegn     0
Tanken var hvite panelplater på veggene, så som i huset. Prisforskjellen ift spon f eks er vel ikke allverden uansett. Og på gulvet skal jeg ha epoxy. Hadde kanskje drømt om en kongeblå gulvflate, men det stjeler sikkert veldig mye lys?

Skal ha isolert loft også, men skal kun brukes til lagring. Så da kan vi sikkert bruke panelplater i taket i garasjen også? Evt gips.

Ser ikke helt for meg lysrørene i taket ditt og den vinkelen. Kunne du tatt et bilde, kanskje?

Er T5 fortsatt dårlig på lav temp? Ser mange som bruker det likevel. Betyr vel bare at levetiden forkortes noe?

Jeg skal ikke ha behagelig lys, det skal være praktisk. Tenker kanskje 1 armatur med "normalt lys" tilkoblet en sensor, og så resten med hvitt lys og egen bryter.

Tenkte egentlig bare vanlige ventiler, men hvilke avtrekk er det du har?Signatur
   #35
 705     0
Garasjen min har takvinkel på 22grader, ca 2,5meter fra gulvet til toppsvill på veggen. Jeg har ikke bjelkelag, så armaturene står parallellt med taksperrene og lyser mot midten av garasjen. Jeg har riktignok en armatur på hver galvvegg også, men de er egentlig provosorisk montert.

Jeg har ikke avtrekk pr i dag, men planlegger å bruke ventilatorer beregnet på kjøkken da disse flytter mest luft. Pga pris kommer jeg ikke til å kjøpe de nye. Jeg håper på å få tak i brukte gratis kjøkken hvor ventilator følger med.

Planen er å ha avtrekk over arbeidsbordet som punktavsug og et på en slags arm som jeg kan flytte litt for å ta den værste sveiserøyken.

Jeg er usikker på om jeg vil ha ventiler langs gulvet for tilluft eller åpne vindu/garasjeport for dette. Garasjen blir isolert etterhvert og det blir ikke så mye inn/ut kjøring med våte biler og da vil jeg ha den tettest mulig.

Jeg vet ikke om t5 rørene får lavere levetid av lave temperaturer, men de lyser dårligere i lave temperaturer. Selv t8 rørene mine trenger litt tid før armaturene er varme og de lyser maksimalt.

Jeg vet ikke om du har erfaring med å oppholde deg i rom hvor det er kvitt lys, men spesielt sammen med kvite vegger syns jeg det er ubehagelig for øynene.

Veggplater fungerer nok greit hvis du har nok ventilering for å unngå at veggene suger vann.   Mdf og spon trives egentlig dårlig i fuktige omgivelser over tid. I bruksbilgarasjen vår har vi profilerte og lakkerte stålplater, dette sammen med sluk og innlagt vann gir mulighet for å vaske bil innendørs, men det er selvsagt ikke så estetisk pent.

Mdf panel malt med en våtromsmaling er nok også et alternativ hvis fukt blir et problem for deg uten at jeg har erfaring med dette.

Jeg ville ikke hatt gips i garasjen da det skal så lite til før man skader gipsen. Det tar også langt lengre tid å montere (hvertfall med sparkling og maling) enn ferdigmalt mdf.
   #36
 10 486     Akershus     0
Jeg har fibergips hos meg. Brannsikkert og ganske solid.
Signatur