1 591    5    2  

Garasjegulv sår og epoxy

 2     2
Hei,

Jeg har et garasjegulv som nettopp er utbedret. Før utbedringen hadde jeg mange spørsmål som jeg prøvde å finne svar på, men måtte bruke mye tid på å skaffe all informasjonen jeg trengte for å gjøre jobben. Lager derfor et innlegg her som forklarer hva jeg har funnet ut og hva jeg har gjort og lært. Må legges til at jeg er en standard amatør som liker å gjøre ting selv. Kanskje derfor dette måtte gjøres i utgangspunktet :p

Tilstand før utbedring:
Jeg bygde garasje for 3år tilbake. Gulvet består av 20cm tykke hulldekker fra Loe Betong (som jeg er meget fornøyd med både hva gjelder pris og service!) med en ca.8cm påstøp oppå. Plata er ca. 6.6m x 6m, men med et innovervendt hjørne på 1.2 x 1.2 m. Totalen på plata blir da ca. 38m2, men trekker man fra første skift på 15cm bredde, blir gjenværende nyttbart areal ca. 35.5m2.

Når jeg la påstøpen begynte det å li mot vinter, og fikk dermed frost første natta etter støping. Hadde pusset plata med pussebrett og lagt på presenning. Etterhvert som tiden gikk, begynte plata å sprekke opp i form av små sår. Noen steder bare noen mm dype sår, andre steder opp til 1 cm. Det kunne virke som frostsprengning. Altså at den tidlige frosten hadde gjort toppensjiktet porøst, og at vann kunne trenge nedi plata og fryse. Jeg så tilogmed hele stein som hadde delt seg grunnet frostsprengen. Betongen jeg fikk levert var nok heller ikke av beste kvalitet. Tviler på at den var gjort kompatibel med minusgrader, slik den burde vært på den tiden av året.

Det må sies at det sto til tider mye vann på plata gjennom vinteren grunnet biler som konstant står og drypper etter hver kjøretur. Garasjen er ikke oppvarmet, men isolert. Det fører til at det er noen grader varmere der, og snøen - spesielt det som har vært i saltlaken på veien, smelter av bilen. Hadde heller ikke fall/sluk i garasjen som kunne drenere bort vannet. Vegsaltet hadde og en negativ effekt på betongplata. Mørtelen under lecablokkene på veggene begynte og å skale av.

Alternative tiltak:
Jeg vurderte flere forskjellige løsninger. 
Den ene var å legge en flytstøp oppå. Men dette var jeg noe skeptisk til da man totalt sett får en lavere takhøyde, i tillegg til at det blir noe rart i forhold til port og dørterskel. 
Den andre var å legge proff-epoxy. Den bygger noen millimeter, men leste at den skjuler sår veldig dårlig. Samtidig er det veldig dyrt. En nabo her gjorde nettopp det, og han betalte 12-13000,- kun for epoxyen, pluss alt matriell, topcoat osv. 

Det tredje alternativet var det jeg gikk for. Nemlig å slipe ned, sparkle alle sårene og male på epoxy. Tidkrevende, men ikke nødvendigvis så dyrt. Samtidig som det ikke bygger noe høyde av betydning.

Slipe ned:
Det første jeg gjorde var å leie meg en 90kg Ø450mm betongsliper med Industristøvsuger. Støvsuger er et must! støver noe forferdelig ellers. Håpet var at den skulle slipe så dypt at de minste sårene forsvant. Det gjorde den ikke. Den tok kun "sementhinna" og litt til. Jeg holdt på ca. 8timer, og fikk ca. 30-40kg med betongstøv i støvsugeren. Overflaten derimot ble glatt og fin. Dette kostet meg totalt ca. 3000,-. Man betaler en fastpris maksinene, samt et tillegg for slitasje på diamantsegmentene målt i mm. 
I ettertid hadde jeg nok sparklet først, for deretter å slipt ned. Men da måtte en ha brukt betongvask før sparklingen for heften sin del. Etter en samtale med betongmannen sa han og at skal man ha en betongsliper som monner, så bør en opp i minst 300kg. 90kg blir for lett mente de.Vaske, sparkle og pusse:

Det første jeg gjorde var å vaske gulvet rent med "betongrens". Brukte pumpekanne til påføring, lot det virke like lenge som det sto på forpakningen, og spylte det av med høytrykks turbodyse. Dette skal fjerne den såkalte "sementhuden" som blir på betongoverflater. Denne huden skaper dårlig heft, og må fjernes. Jeg leste at en del brukte syrevask til dette, men jeg fant aldri ut hvor man kunne få tak i det, samt at det var ekstremt viktig å vaske vekk all syren før man gjorde noe mer. Syren vil også skape korrosjon. Når betongrens var godt nok, brukte jeg da det istedet. Dette kjøpte jeg litt av naboen min som hadde kjøpt en hel flaske hos epoxygrossisten. kosta 100,- eller noe rundt der.

Så måtte det tørke. Iom at det begynte å nærme seg vinter, satte jeg på varme både i krypkjelleren under og i garasjen. Da tørker det raskere, samt at sparkelen, epoxyen osv skal ha minst 10-15 plussgrader ved påføring.
 
Jeg brukte en del tid på å finne ut hva man kunne sparkle sår i ei betongplate med. Iom at det må tåle en forholsvis stor påkjenning, samtidig som det må kunne legges i veldig tynne lag ned til bare 1mm. Ringte Hey'di flere ganger og snakket med flere folk. De kom frem til at "hey'di Heft" ville kunne gjøre jobben. Det er en polymerbasert cementblanding. Den hefter godt, som navnet tilsier, den blir veldig sterk, og kan legges tykkelser fra 1-50mm. Den skulle også tåle og blir lagt epoxy på. Epoxy krever etter hva jeg har forstått en viss styrke i underlaget. Etter å ha lest på Heydi sine sider trodde jeg “Express” var mer egnet, men ifølge proffene var “Heft” best. De fantes i 4.5kg pakninger på Obs til en grei pris. Kjøpte 2 stk.
Heft’n blandet jeg ut ved hjelp av drill og betongvisp. Det som er spesielt med denne, er at den er veldig følsom for vannmengde. Bare noen dråper for mye gjorde at den endre konsistens radikalt. Så bland inn forsiktig. Samtidig er det en ikke-newtonisk væske. Den oppfører seg som maizena blandet i vann. Altså er den tyntflytende hvis man ikke rører i den, men blir hardere når man rører. Dette gjorde den noe vanskelig å legge ut. Når jeg prøvde å dra den utover “motsatte” seg den det. Men med en gang jeg sluttet å jobbe med den, så rant den som sjokoladesaus. Jeg la den ut med en liten trekantet murerskje. Husk å fukte påføringsstedet med en svamp eller tåkesprøyte før påføring. Og ikke bland for mye av gangen, da den har en åpentid på kun 30-45min. Ender da fort opp med å måtte kaste mye av det. Jeg la på såpass mye at den kunne tåle å synke litt sammen, og enda la seg pusse ned til en jevn overflate som fluktet med resten av betongen.

Så ventet jeg 1-2dager på at det skulle herde ferdig, så jeg kunne slipe det ned.

Kjøpte meg en liten bosch blue vinkelsliper med en Millarco 125mm diamant slipeskive på megaflis til en overraskende billig penge. tror jeg betalte rundt 700,- til sammen. Bare skiva koster mer andre steder. Og jeg slipte i 2 hele dager, og skiva så nesten ikke brukt ut når jeg var ferdig. Så var ordentlige saker! 
Dette støvet noe voldsomt, så dekk til fjærerne og henglsene på porten, samt kontakter osv først. Og bruk støvmaske og hørselvern! 
Å slipe med vinkelsliper og skive krever litt forsiktig håndlag for at det skal bli pent, da jeg fant ut at den fort spiser seg ned i betongen. Så hold alltid vinksliperen i bevegelse og legg på veldig lite vekt. Hvis ikke ender man bare opp med å lage nye sår/krater. 

Vask og Herder/ Vannglass:
Iom at plata flassa av, ville jeg forsikre meg om at den var sterk nok før jeg la på epoxy. Leste en del om emnet og ringte rundt til eksperter. Endte opp med noe som kalles for Ashford Formula. Et amerikansk produkt som de ifølge historien stjal fra tyskerene under 2. verdenskrig. Dette skulle forsterke overflaten til betongen med opptil 30% og skape et dekke som var lettere å holde rent, samt at det med tiden ville kunne "slites" til en blank overflate. Mange står mellom å bruke dette produktet istedet for f.eks. epoxy. Jeg ville bruke begge hvis mulig for å forsikre meg om at betongen under holdt hvis epoxyen skulle flasse. 
Etter å ha undersøkt litt mer om dette noe "myteomspunnede produktet" har jeg forstått at dette i bunn og grunn er det samme som vannglass /"Heydi Sealer". Det er rett og slett en ekstra herder som trenger ned i de øverste mm av plata og herder/tetter den. Den Gjør betongen sterkere og mindre gjennomtrengelig av vann. Forskjellen på de to produktene ligger i påføringen.

Jeg hørt med grossisten i norge om Ashford formula (betongmannen på skedsmo". Jeg lurte på om man kunne legge epoxy etter å ha brukt lagt Ashford først. Han sa det gikk helt fint, og det var noe de pleide å gjøre selv. Men man måtte la den herde ferdig før en la epoxy. Det tok ca. 1 uke. De pleide å ha på Ashford formula rett etter det var støpt for å oppnå best effekt. Så jeg dro å kjøpte en kanne. 10L skulle holde til min plate på ca. 35m2. 1L skulle dekke ca. 4m2, også var det greit å ha litt ekstra i tilfelle. Jeg fant ut at 10L holdt sånn ca. akkurat. Det kostet ca.1100,- inkl. plastkanna.

Før jeg la på Ashford vasket jeg alt med betongrens igjen, siden det var så mye pussestøv. Og da måtte det naturligvis tørke en ukes tid igjen før påføring av Ashford. Hadde fuktmåler i garasjen, og når den var nede på 70% satte jeg igang. Ashforden skulle helles direkte på betongen ublandet. Så skulle den fordeles med en finhåret kost. Jeg helte det utover og gikk frem og tilbake med kosten over hele arealet og sørger for at hele flaten til en hver tid var fuktet med Ashforden. (Søk på youtube "[color=var(--ytd-video-primary-info-renderer-title-color, var(--yt-spec-text-primary))]Ashford Formula Application Process"[/color]. Etter en stund fuktet jeg opp igjen med vann og fortsatte å koste. Jeg opplevde den aldri som "glatt", selvom jeg ventet lenger en instruksjonene tilsa. Etter at nesten alt hadde trekt inn, spylte jeg over med vann og svabret det tørt. 

Så var det å vente enda en uke på at det skulle bli tørt igjen, og at Ahsforden skulle få herde ferdig. Holdt selvfølgelig betongen ren og fettfri før epoxyen skulle påføres.

Epoxy og Sand:
Så var det til valg av epoxy. Jeg hadde bestemt meg for å bruke "male-epoxy". Lest mye frem og tilbake om de forskjellige produsentene, og kom frem til at Biltema sin skulle duge. Den har tilogmed fått mye skryt. Billig var den og. Den kalles for "Gulvmaling". Jeg valgte mellomgrå. 4kg skulle holde til ca. 32m2, så jeg måtte ha 3 spann - totalt 1500,-. Det anbefales å male 2 strøk for å gi god tykkelse. Maler man flere enn 2 strøk vil den ikke lenger bli diffusjonsåpen. Dvs at vann kan bli innesperret i betongen, og på sikt vil da epoxyen kunne slippe/flasse.

Jeg kjøpte meg 2 av de lengste rullene til jordan (25cm) for rask påføring, da den har en åpentid på ca.1 time. Viktig å påse at man har ordentlig rull, for herderen i epoxyen tærer på limet i rullen, som etterhvert kan føre til loing. 

Det første jeg malte var muren/første skift. Så mørtelen ikke skulle spises opp av salt og betong. Brukt maskeringsteip på muren og malte med pensel under den, 2 strøk med 12-24t mellomrom.

Ved første strøk på gulvet vanna jeg ut epoxyen med 10% vann, da betongen vil trekke til seg noe av fuktigheten. Dette gjorde den litt lettere å påføre.
Så rullet jeg ut epoxyen ved hjelp av rulle. Opplevde at Epoxyen dekte så mange m2 som den var ment å gjøre ifølge forpakningen. 
Etterhvert som jeg rullet ut, strødde jeg på kvartssand for å hindre at det skal bli så glatt.

Jeg vurderte mye frem og tilbake om jeg skulle ha på sand eller ei. Uten sand har jeg hørt at det blir fryktelig glatt, spesielt om vinteren. Og min erfaring tilsier at det stemmer. Likevel angrer jeg noe, da det ikke er så lett å svabre rent som jeg hadde håpet på. Men det er dog bedre å ha ett litt skittent garasjegulv enn lårhalsbrudd på hele familien. 
MEN, hadde jeg gjort det igjen, ville jeg heller ha blandet sanden i epoxyen før jeg malte den på. Dette for å få en jevnere fordeling. De områdene som det ikke er så mye sand på, går greit å svabre, samtidig som det gir greit feste. Men der jeg strødde på litt generøst, så er det nesten umulig å svabre. Så ikke ha på for mye sand! Tipper jeg brukte 1-2kg på hele plata. Noen steder var det alt for mye. Kvartssand kan og kjøpes på Obs bygg osv, men kun i 10kg forpakning..

Det står at man skal male strøk to tidligst etter 12t og senest etter 24t. Dette har med at lagene skal feste seg i hverandre å gjøre. 
Strøk 2 blandet jeg uten å tynne med vann. Jeg opplevde at malerullen begynte å loe mot slutten av jobben, og måtte flere ganger plukke lo ut av den malte flaten. Så følg med på det, for når det har herdet er det for sent. Så lot jeg det herde i 48timer før jeg begynte å bruke garasjen.


Efaringer/ i etterkant:
Nå har jeg brukt gulvet i 2-3mnd og er strålende fornøyd. Epoxyen til biltema kan jeg absolutt anbefale. Den har holdt seg og ser bra ut. Skulle jeg oppleve noe annet etter ytterligere bruk, vil jeg skrive det her

Det jeg som sagt ville gjort annerledes var å vaske gulvet med betongrens som det første jeg gjorde, sparkla med Heft, også slipt med en stor betongsliper på minst 300kg. Da ville jeg fått en mye jevnere overflate til slutt, og det hadde vært mye mindre jobb enn å håndslipe alt. Var inne på tanken om "heft'n" ikke hadde tålt å bli slipt med en betongsliper, men sett i etterkant tror jeg det hadde gått helt fint, da jeg opplevde den som veldig sterk etter den hadde herdet.
Også ville jeg som sagt blandet i kvartsanden rett i første malingstrøket. Og ikke for mye. Kanskje så lite som 100-200g per 10m2. Men der tror jeg det er best å prøve seg frem, også heller blande i mer/strø på ekstra hvis det ser lite ut.

Jeg laget meg også 2 dreneringskanaler der jeg vet det pleier å samle seg vann. Jeg la ned en planke på plata, bygde den opp men noen klosser i rett høyde slik at det ble fall på den, og la en stor vinkesliper (230mm) med dimantblad nerpå planken og kjørte bortover. Så lagde jeg en V-form på sporet ved ved å bruke den lille vinkelsliperen med slipeskiva. Så borra jeg høl i plata/dekket med en sds-plus slagdrill (20mm), stakk ned et 20mm plastrør og tette rundt rører med tec7. Så malte jeg V-sporet med 2 lag epoxy. 
(det er ikke krav til oljeutskiller i en vanlig garasje. Men skal du bruke det som verksted, så er det krav. Gir jo heller ingen mening at en bil kan stå å dryppe ute, men så snart den står i en garasje og drypper må alt gjennom en oljeutskiller).

Håper dette var til hjelp for de som lurte. Jeg brukte hvert fall veldig mye tid på å finne ut dette, skulle dette var skrevet før jeg gjorde selv Smile

Bilder kommer, men det var noe feil med opplastingen her, så skal prøve senere.

   #4
 12     0
Fantastisk bra inlegg, er i ferd med å gjøre samme jobben selv! Er veldig spent på de etterbildene nå Smile