177    8    0  

Hjelp vi skal bygge kombinert treningsrom / bod!

 5     0
Hei
 
Holder på å planlegge et kombinert treningsrom/bod og tenkte å opprette denne tråden for å få innspill til løsninger samt hjelp til noen kontrete spørsmål eg allerede har.

Første spørsmål, eg ønsker å bygge boden uten å ha noe utstikk på taket, er dette mulig og hvordan skal eg eventuelt bygge dette? Legger ved tegninger av boden så langt, står som dere ser fast på takløsningen.
Grunnen til at eg ønsker lite eller ingen utstikk er at huset på tomten samt garasjen som vi nettopp bygde er uten noe utstikk så det passer best inn.

Andre spørsmål, det er bare 4grader fall på taket, men eg hadde tenkt å legge opp vanlig 5cm lufting under taket over isolasjonen. Vil det bli tilstrekkelig lufting siden det bare er 5m taklengde, eller må eg bygge taket på en annen måte?
 
Litt info om boden:
Selve boden er planlagt til ca 34m2, og i tillegg kjem eit utstikk på 4,5m2. Boden skal være isolert og holde innetemperatur hele året, mens utstikket på 4,5m2 er uisolert og beregnet på lagring av trillebår, dekk osv. Det blir ingen passasje innvending fra selve boden til utstikket
Stendere i 2x8, takstoler i 48x300 kvar 60cm (strekk på 4,2m). Fundament blir mest trolig støpt av betongfirma.

Hjelp vi skal bygge kombinert treningsrom / bod! - Bilde 3 - Boden.jpg - EkehnHjelp vi skal bygge kombinert treningsrom / bod! - Bilde 2 - Boden.jpg - Ekehn

-Mvh Ekehn

HSt
   #1
 31 312     Lillestrøm kommune     0
Kan du ikke få økt takfallet litt ? Hvordan er takrenner integrert på dagens bygninger?

Vi valgte å lage takfremspring med søyler når jeg bygde en bod på fjellet slik at en kan sette ting under tak her.
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Skulle gjerne ha økt takfallet, men da møter eg på problemer med gesimshøyden som kan være maks 3m. Eg er rett over 3m i dag i framkant og da er innvendig høyde i bakkant bare 2,15m og eg hadde håpt å ikke måtte redusere den mer. Men hvis det ikke er andre alternativer så gjør eg heller det enn å få fukt problematikk senere

På huset som er under bygging har vi flatt tak og skjulte takrenner, på garasjen er det en form for skråtak med takrenne i bakkant
Hjelp vi skal bygge kombinert treningsrom / bod! - Bilde 4 - garasjenjpg.jpg - Ekehn
   #3
 697     Oslo     0
Hvor i landet er dette? Generelt sett så er dette er en veldig dårlig løsning hvis boden skal være isolert. Luftingen har ingen funksjon her. Skal du bygge flatt tak må det bygges som kompakt tak uten lufting, med størstedelen av isolasjonen over takstolene og innvendig nedløp. Da er det tilstrekkelig med et fall på 1:40/2,5°. Husk at gesimshøyde måles fra takbelegget, ikke toppen av parapeten.

Overgangen mellom den isolerte og uisolerte delen vil også bli et problem. Disse burde bygges som to forskjellige takkonstruksjoner.
Signatur
HSt
   #4
 31 312     Lillestrøm kommune     0
Isoleringen vil vel gjøre at luftingen bør lage kaldt tak på begge flater. Det lure med isolasjon også i kald bod er mindre kondens risiko. Men mulig takfall er for lite til å gi effektiv lufting
  (trådstarter)
   #6
 5     0
Dette er i Bergen, så ikke så mye snø, men desto mer regn å ta hensyn til.

Da høres det jo ut som eg må begynne å undersøke hvordan eg kan bygge taket flatt. Har alltid sett for meg at det er mest for proffer, men alt kan vel læres på youtube? Smile.

Hvis eg isolerer taket i den uisolerte delen, vil eg da kunne ha dette om eit tak, eller må eg ha varme stående på der også for at det skal ha noen effekt?

Takk for gode tilbakemelding så langt!
   #7
 697     Oslo     0
Dette er i Bergen, så ikke så mye snø, men desto mer regn å ta hensyn til.

Ok. Kystnære strøk på vestlandet er et av de få stedene her til lands hvor man faktisk kan slippe unna med lufting av flate tak, hvis det historisk sett er veldig korte perioder med snølag der du bor. Du må allikevel være forberedt på isdannelser ved takrenner og nedløp i noen perioder men risikoen for varige skader anses som mindre. At det i tillegg er snakk om en bod/treningsrom gjør at eventuelle skader ikke er like kritiske som om det skulle renne vann rett ned i stuen din.

Det er i så fall viktig å ha lufting i toppen, som ved et tradisjonelt skråtak, dvs at det ikke kan utføres som på garasjen i bildet over. Det bør i tillegg krysslektes slik at luftstrømmen kan gå både på langs og tvers av taket. Hvis du bor på et vindfullt sted vil lufting av flatt tak i tillegg føre til økt risiko for inndrev av regn og snø.

Da høres det jo ut som eg må begynne å undersøke hvordan eg kan bygge taket flatt. Har alltid sett for meg at det er mest for proffer, men alt kan vel læres på youtube? Smile.

Skal du bygge kompakt tak kalles dette også varmt tak, særlig i utlandet, så hvis du søker på warm roof finner du sikkert noe på YouTube. Kanalen Steve Roofer har i hvert fall mye bra innhold angående dette. Ellers finner du det meste fra Byggforsk gratis i TPF sine veiledere. Særlig blad 5, 7 og 9 er relevant her: http://tpf-info.org

Hvis eg isolerer taket i den uisolerte delen, vil eg da kunne ha dette om eit tak, eller må eg ha varme stående på der også for at det skal ha noen effekt?

Ved luftede tak vil det kalde luftsjiktet danne et isolerende lag under snøen som hindrer at den smelter. Grunnen til at kompakte tak også kalles varme tak er at det oppvarmede rommet under til en viss grad smelter snøen slik at denne renner ned i det innvendige nedløpet. Derfor vil du få problemer med isdannelser, som igjen lager en demning med smeltevann som blir liggende, ved kalde overganger som takrenner og utvendige nedløp. Samme problem vil du få ved overgangen fra den isolerte til den uisolerte delen, så det hjelper ikke å isolere hele taket hvis boden under ikke er oppvarmet.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 5     0
Takk for supre kommentarer HanFar! Nå har omtrent hele kvelden forsvunnet til å se på forskjellige videoer om warm roof og Steve Roofer. Meget nytting info som eg nok må la synke litt før eg bestemmer meg helt for om eg får for varmt eller kaldt tak med krysslekting.