271    11    0  

Kan vår gamle låve reddes?

 6     0
Hei alle! 

Vi har en gammel låve, som er dels laftet (opprinnelig) og klassisk låvebygning. Den opprinnelige laftingen står stødig, men den "nyere" låvebygningen sliter mer og mer nå. 

Ønsket vårt er å forsøke å redde denne bygningen, for å lage et møbelsnekkerverksted inne i låven.

Det har vært noe erosjon med takrenner som har skapt noe problemer med utglidning, og på nedsiden av låven ser vi at fundamentbjelkene er på vei ut. På oversiden sklir veggene litt i motsatt retning.


Vi er rimelig nevenyttige, men har ikke lyst å bruke 200 000 på denne bygningen - så egeninnsats er et absolutt her. Låven har en affeksjonsverdi, og vi synes det er synd om den skulle falle helt sammen. 


Tror vi at dette kan reddes? Hvordan skal vi gå frem? 


Under den grå veggen her er det vasket ut en del masse, og det jeg tror er rotårsaken til problemet. Denne delen av veggen må jekkes opp, og fundamenteres med nye bjelker som står på betong. 


Jeg tror laftetveggen er cirka i vater, men overbygget sklir her ut i 2 forskjellige retninger. Tanken min her er å jekke opp den nærmeste bjelken og forsterke med et nytt fundament av betong. 

De borteste bjelkene må jekkes opp, og skyves i vater igjen på et eller annet vis. 

HSt
   #5
 34 021     Lillestrøm kommune     0
Jeg brukte dekkestøtter når jeg lagde ny mur under bodvegg på hytta. Jeg tredde bjelker på tvers under så jeg kom til å arbeide med ny mur. Lemaco ved E18 Holmestrand var der jeg kjøpte dekkestøtter. Brukte de samme når vi bygde en leca grunnmur på et tilbygg på en annen hytte og erstattet Moen søyler under hytta  (trådstarter)
   #6
 6     0
På bakveggen lurer jeg på om man skal jekke opp med flere gode flaskejekker, og samtidig skyve inn med en maskin eller 2 (tenk traktor). Når det er tilstrekkelig jekket opp, og rettet opp så setter vi på plass nye stolper som hviler på et betongfundament.

Disse må deretter festes inn i bunn, og opp mot den tverrbjelken som løper langs gulvet her.

Kan vår gamle låve reddes?  - Låve3.jpg - Umpah

Kan vår gamle låve reddes?  - Låve2.jpg - Umpah
Kan vår gamle låve reddes? - Låve3.jpg - Umpah
   #7
 5 432     Akershus     0
Du må ikke finne på å kun løfte en slik bygning kun med flaskejekker uten å ha tvergående bjelker å løfte på. Jekkene velter ved minste bevegelse sideveis, med katastrofalt resultat.

Tre inn bjelker i hele byggets bredde og litt utenfor, slik at du kan plassere flaskejekker både på utside og innside av vegglivet. Disse bjelkene smører du inn med grønnsåpe slik at bygningen har glideflate uten friksjon. Når du har jekket opp, må du fornye fundamentene, eventuelt bygge mur. Deretter bruker du lastestropper/jekkestropper, eventuelt talje og trekker inn vegglivet til ønsket posisjon, de glir lett på grønnsåpen. Når riktig posisjon, kan du enkelt senke ned bygningen på nytt fundament.

   #8
 4 149     0
Står veggene fortsatt i lodd? Det ser litt sånn ut på bildene, at selve huset står fint, mens fundamentene sklir ut.

I så fall så holder det vel å lage nye fundamenter, det er vel neppe krise om huset kommer noen cm lenger forover eller bakover? Det er jo mye enklere å bare jekke ting rett opp og støpe fundament enn å i tillegg skulle flytte på ting samtidig - om du jekker rett opp så kan du jo ta det i etapper også, jekke opp deler og fundamentere av gangen.
   #9
 5 432     Akershus     0
Bildene og beskrivelsen til TS tyder vel på en bygning langt ut av lodd. Her skal det rimelig store krefter til for å trekke/skyve vegglivene på plass.

Ser TS nevner å skyve på plass med Traktor, tja, bør nok minst ha 2, en på hver side og kanskje bruke flaskejekk mellom disse og bygning for kontrollert skyv.
TSt
   #10
 12 953     0
Synes jo ikke bildene var så gale jeg men vanskelig å bedømme. En benytter fundamenter som er gjodkjent for modul hus og som er enkle og lage som midlertidige fundamenter og som er enkle å lage mellom det som finnes og så lages nytt fundament der en har det gamle. Da kan en jekke ved siden av fundamentet og legge på lag for lag etterhvert slik at det ikke kan velte. Bilde er lånt fra en finn annonse.