107    2    1  

Støttemur bakvegg garasje

 9     0
Lite spørsmål anngående støtte "knevegg" til støttemur.

Jeg driver å bygger garasje. Den skal trekkes inn i en skråning. Så jeg har murt opp bakveggen å halve sideveggene med forskalingsblokk.
Å skal nå til å fylle inn til veggene.
Men ble litt usikker på om jeg skulle ha murt opp en "knevegg" til støtte mitt på bakveggen. Jeg skal fylle opp ca 2,5m på veggen. 
Bakveggen er 2,8m høy 7,4m lang (7m innvendig).
Veggen ble plassert 5-15cm inn på sålen. sålen er 10cm tykk. 
Borret og slo nedi godt med vertikale 10mm kamstål i sålen. Dobblet opp den anbefalte armeringsmengden i hele veggen. to 10mm horisontal annenhver rad, og to 10mm vertikal hver 50-70cm.
Blandet betongen selv, så en variasjon av B20-B30.

Jeg har egentlig stor tro på at den holder godt som den er. Men tenkte jeg kunne høre om noen andre har synspunkter og erfaringer de vil dele.

Tomta er sprengt ut i fjell, å det blir fyllt tilbake med sprengstein, pukk og singel. Så presset på veggen vil ikke variere stort.

Støttemur bakvegg garasje - IMG_1144 (1).JPG - TerjeHSStøttemur bakvegg garasje - IMG_1125 (1).JPG - TerjeHS Støttemur bakvegg garasje - IMG_0982.JPG - TerjeHS    

TSt
   #1
 7 680     1
Kanskje med å håndstable stein vil dette gå men ikke ellers. Hvis du leser på oppskrift på forskalingblokker er det bare pene masser de vil ha hele veien og spennet / høyden er nok over hva de ønsker. Har du ikke massen som trengs er det løs leca som skal benyttes her. Det er jo for sent nå og sette noe utvendig. Det er jo presset inn som er problemet og ikke ut. Vange ut nå vil jo ikke henge fast i veggen. Jeg støpte på en slik vange på baksiden av garasjen når bakveggen ble laget. Da ligger armering og betong kontinuerlig ut i denne. Fylte tilbake med løs Leca for sikkerhets skyld.
  (trådstarter)
   #2
 9     0
Har lagt på grunnmursplast og fylt 30-40cm me singel ut fra den. å grovere masser utenfor der igjen.

Blir jo evt. å sette opp en liten vegg 1-2m innover i garasjen da. Mitt på bakveggen. For å være på en sikre siden.