11,970    3    0  

Bygge badstu/sauna i vedkjulet. Hvilket gulv skal jeg velge?

 3,258     Akershus     0
Har ett gammelt uthus som er delt i tre rom, alle rommene med egen dør inn.

Ytterste "rommet" er vedskjulet som jeg nå skal gjøre om til badstu. rommet er 1,5 x 2 meter.

Har revet og fjernet ett veldig råttent gulv som lå rett på en blanding av gamle murstein og jord.

"Gulvet", eller mer riktig grunnen er en del skeiv og jeg har begynt å grave meg ned i jorda for å komme sånn ca i vater.

Nå er det sånn at det ikke er noen form for bunnsvill på to av veggene, kun der hvor døra står og mot resten av uthuset. Når jeg da graver og jevner blir det da fort 15cm fra bunn av kledning og det lille reisverket som er og ned til grunn på den ene siden. Tenkte å løse det ved å legge en eller annen trykkimp. bjelke som er høy nok til å gå til grunn, som jeg i overkant kan feste mot vegg. En slags innvendig bunnsvill om du vil. Må også finne en patent så fukt fra bakken ikke trekker opp i den, men det finner jeg nok ut av. (på utsiden av vegg har jeg ordnet og dandert med knotteplast osv for å føre fukt vekk fra veggen).

Det skal ikke være noe elektrisitet i uthuset da jeg har en vedfyrt badstuovn som står klar til bruk.

Men hvilket gulv skal jeg legge? Nå har jeg gravd meg såpass ned at jeg ser at jeg kan gjøre som jeg vil, får høyde nok. Hadde egentlig tenkt å bare legge på duk, fylle/jevne ut med pukk og shingel for å så legge ett helt simpelt tregulv med store spriker mellom bordene. Luftig og drenert. Jeg trenger jo ikke noe isolasjon all den tid det ikke skal være varme i rommet utover akkurat når vi bader.

Skal legge 5 cm iso og kle resten innvendig, det må jo nesten til for å få varme i badstua.

Burde jeg ta meg bryet og støpe når jeg først har muligheten, eller er det bare bortkasta arbeid? Og dessuten ser jeg det som en fordel med pukk/shingel da evt. søl med vann vil drenere rett i grunnen i stedet for å samles på ett murgulv...

Er litt i tvil her nå. Har en tendens til å gå for den enkle løsningen.... dvs drenering og ett tregulv på topp. Kan jo legge sånne 5cm isoplater i bunn også, men det er vel bortkastet det også all den tid jeg ikke støper, men det vil kanskje hindre tregulvet å danse opp og ned med telen...selv om jeg ikke støper.

Noen som mener noe?

Signatur

slt
   #1
 699     0
Får du tilstrekkelig fri luftpassasje under hele bygget bør vel dette bli greit.  Men er sidene lukket  eller liten avstand grunn/tre-gulv ville jeg vært mer skeptisk (Rått, dårlig lukt, mugg, innsekter og mus, vanskelig renhold)
Da ville jeg nok valgt å støpe gulv med fall, sluk og avløp som føres bort fra bygget. Over dette flyttbare tre-rister til gulv.
   #2
 5,432     Akershus     0
Tror ikke du får problem med vannsøl i privat badstu. Har vedfyrt badstu på hytta, der er det tregulv med steinhelle under badstuovnen, fungerer fint.
Hjemme har jeg elektrisk badstu, hengende på vegg, støpt gulv under. Det lille av vann som renner ned blir borte i støpen.

Mitt tips er, ta det enkelt som du selv sier, det vil sikkert fungere fint. Dette er enkle greier som har fungert i flere hundre år på bygda.

Alternativt kan du jo legge løsleca hvor du øverst legger et lag som har gått i blandemaskinen med vann og sement. Da får du et lag som du event. kan legge tynne Rockwoolplater med flytende plankegulv oppå. Legger du en stein eller metallplate under ovnen har du noe som tar i mot det lille vannsølet som blir.
slt
   #3
 699     0
Funker sikkert helt greit med enkle løsninger, etter forståelsen jeg har fått var ofte finske badstuer fundamentert på ”torpagrund” (grov steinmur som løftet bygget fra bakken og sørget for lufting) og enkel gulvplank.

Utebadstu stiller normalt større krav til gulvrengjøring siden en ofte drar med seg sand, barnåler og øvrig natur inn.

Derfor tilrår som regel Finske badstuprodusenter to alternativ.  Enten betonggulv (med evt. fliser/belegg eller løse trelemmer) 1:50 eller 1:100 fall og spygatt eller sluk.  Spygatt mot yttervegg og gjerne i kombinasjon med gulvventilen.  Dette gjør det lett å spyle gulvet rent.
Hvis tregulv benyttes anbefales ofte 5-10mm mellom bordene (US standard ¼”) og fundamentering på støpte peler eller blokker for å sikre lufting og uttørking, evt tradisjonell ”torpagrund”.
En del Norske og Svenske produsenter anbefaler ofte samme løsninger, men selvfølgelig finnes det ulike måter å gjøre dette på.

Det grundigste og beste materiale som finnes til rådighet ang badstu er de Finske RT-Bladene. Samtlige av disse påpeker viktigheten av å ta hensyn til rengjøring og de ekstreme fukt- og temperatur-forhold som råder i en badstu.
På grunnlag av materiale fremkommet ved utarbeidelse av RT-Bladene, har Miljøministeriet i Finland (tilsvarer vel vår Plan- og Bygningslov) valgt å definere badstu som våtrom.