(trådstarter)
   #151
 1,669     Bergen     1
Da har vi mottatt ifra entreprenøren rystelsesmålinger gjort på tre målepunkter. 1 målepunkt hos oss og 1 målepunkt hver hos to ulike naboer.

Verdiene viser:
9,4mm/s - hos oss
8,7mm/s - hos nabo på nedsiden
7,4mm/s - hos nabo på oppsiden

Grenseverdien er satt til 45mm/s.

De registrerte målingene viser verdier på 7,4–9,4 mm/s, som er godt under både den satte grenseverdien på 45 mm/s og standardens maksgrense. (maksgrensen i standarden er 250 mm/s).

Dermed ser det ut til at vibrasjonsnivåene er innenfor akseptable rammer, og at arbeidet følger kravene i NS 8141:2022.


  (trådstarter)
   #152
 1,669     Bergen     0
Entreprenør nærmer seg slutten. Det har gått fint fremover med de. Fjellet fikk kun en skytesalve som tok mesteparten av fjellet i en og samme omgang. Ikke en eneste ting som ble knust, eller ødelagt. Det gikk rolig for seg. Vi er fornøyd så langt med arbeidet de har gjort.
Fjellet er pill råttent så mye er blitt gjort med pigging. Utrolig hva de får til med pigging. De har vel kjørt bort over 30 lastebil lass med stein.Så nå begynner området  å ta form.

Har i dag fjernet alle løse masser på toppen i dag, for å slippe at dette skal evt. rase ned ved et senere tidspunkt.
Like greit å få det ned nå. Skal også få satt opp et gjerde på toppen, men må få kjøpt noen gjerdestolper i stål først.
De øverste gjerdestolpene skal gyses fast i fjellet. Resten av stolpene blir satt opp i jorden.
Enda gjesntår det litt pigging nederst bak i skjæringen for å få en ren og slett vegg som mulig.

En del av fjellsikringen må kuttes ned da det var en del løse steiner som vi ville ta ned i stedet for at de skulle sikres med fjellsikring. De tilbydde seg å sikre massene men vi valgte heller at de skulle ta de ned. Derfor blir noe av fjellsikringen ikke til nytte lenger. Kommer nok en del bolter inn fjell har entreprenør antydet. Men så langt ser det bra ut.

Legger ved noen bilder.









  (trådstarter)
   #153
 1,669     Bergen     0
Da er entreprenør helt ferdig, planert, komprimert og fått tilkjørt et lass med 8-11mm grus til grøfter/avretting.
Er veldig fornøyd med hvordan planeringen ble, og at skjæringen bak og på siden er sikret med massive fjellbolter.

Neste steg blir nå å få lagt ned korrugert drensrør langs hele skjæringen/fjellet.
Kommer til å legge fiberduk, grus, drensrør, grus og så bretter jeg fiberduken over igjen. Da blir grusen fullstendig adskilt fra stedlige masser. Dette mener jeg er den beste løsningen i en grøft.
Deretter blir det å forskale bakvegg, sidevegg og kanten rundt garasjen. Gulvet blir støpt til slutt.





  (trådstarter)
   #154
 1,669     Bergen     0
Da er det lagt ned korrugert drensrør langs hele skjæringen/fjellet. Ble lagt fiberduk, i bunnen av grøft, med grus rundt drensrør, og tilslutt ble fiberduk brettet rundt røret.

Er nå i fasen angående forskaling. Det skal forskales med forskalingskassetter i full høyde 2.7m i bakre vegg og ca 4meter av sidevegg (røde linjer i bilde). Resten (orange linjer) blir ring-såle ca 40cm.

Fått pris på bare selve forskalingsjobben i fra en entrepnrø, og han skulle ha 90k for jobben. Venter på noen flere tilbud ifra andre entreprenører.

Vurdere denne pris opp mot å gjøre jobben selv. Har ikke satt opp system-forskaling tidligere, har bare vært med på en liten vegg ca 2m tidligere under husbygging.

Noen som har anbefalinger/tips om det er vanskelig å sette opp en slik vegg, ja vet at det kommer til å ta litt tid, med binding av armering, men selve oppsettet av vegg frister det veldig å få satt opp på egenhånd.
Er det overkommelig å sette opp en slik vegg? Sett en del bilder rundt oppsett, og lurer veldig om dette er omfattende arbeid å få til i vater og lodd.

Også sett om det er mulig å få kjøpt kassetter/forskaling-systemer, men lite brukt på markedet å få kjøpt her i Bergensregionen.

Fått noen priser på selve leie av kassetter på 8kr + mva/pr.m² (minimum ukesleie) +frakt, evt om jeg vil gjøre forskalingsjobben selv.

Sitter litt i tenkeboksen, om hva jeg skal/bør gjøre.







  (trådstarter)
   #155
 1,669     Bergen     0
Da er neste prosjekt å få forskalt opp en vegg-forskaling i fjellskjæring (rød vertikal linje) for å sikre mot nedfall av løse masser. Lengde blir omtrent 2,5m lang, og høyde litt usikker på på det høyeste mulig opp mot 1m høyt.

Her blir det bort en del hull til vertikal stående 25mm kamstål som grunnfeste til forskaling i vertikale fjellsiden. Det bores ned og gyses fast også en god del 25mm kamstål som festearmering til fjell i, samt en del kryssarmering med 16mm kamstål.  Entreprenør har allerede boret ned to stk 30mm kamstål 2m ned i fjellet.
Denne passasjen må sikres, og det blir fylt med ferdigbetong samtidig når betongvegger og ring-såle støpes.


   #156
 15,601     0
Skal det fylles mellom fjell og mur så benytt Leca Iso eller Glasopor.  

Massen er jo dyrere men fryktelig enkel å få på plass og har jo helt andre egenskaper enn tung fyllmasse. 
  (trådstarter)
   #157
 1,669     Bergen     0
Skal det fylles mellom fjell og mur så benytt Leca Iso eller Glasopor.

Massen er jo dyrere men fryktelig enkel å få på plass og har jo helt andre egenskaper enn tung fyllmasse.


Ja det skal fylles med betong bakom forskaling og hele bakrommet og opp til betongmur til nabo. Dette for å binde alle masser som evt er løse.

  (trådstarter)
   #158
 1,669     Bergen     0
Har fått boret 30mm hull til å feste 25mm kamstål som forskaling skal festes til Har 4 stk som skal opp i tillegg til de to som entreprenør satte opp for meg. I tillegg har jeg også boret noen hull for 25mm korte kamstål stubber (40cm lange) som skal forankres i fjellet og skal bare stå opp i betongen, for å få festet betongen skikkelig til fjellet. Noen som har noen mening om hvor mange slike jeg bør ha?
Skal også bore hull for 16mm armering som også forankres i fjellet og som da fester armeringen i betongklossen

Tenker å legge ned 2x4" som feste for stående forskalingsbord som tilpasses fjellet nederst. Som dere ser er det ujevnt i bunnen der hvor forskaling vil komme. Se tenker det beste her vil være stående bord-forskaling foran 2x4".

Utfordring jeg ser er at når jeg ligger en 2x4" så blir det ikke mye rom bakom planke-forskaling siden denne bygger 10cm +planke-forskaling. Ser det blir veldig lite rom øverst oppe når stående bord blir vatret av fra nederste og øverste liggende 2x4".  Er det himle stor forskjell om jeg lar 2x4" bli stående i stedet for liggende, om jeg har mange av de oppover?. Avstanden mellom kamstål-stengene er vel ca rundt 50cm.

Tenker også å sette opp en 2x4" bak hver stang som da blir avstandholder mellom øverste 2x4" og stengene, siden de heller utover. Noen gode tips til hvordan få festet disse til stengene?. Klammer, patentbånd ??? Tips mottas gjerne.
Antar at fronten på betongklossen bør går loddrett opp, og at den ikke kan helle utover og følge stengenes vinkel.
Eller har det ikke noe betydning?

Viktigste her er i hvert fall å få låst/støpt fast alle løse masser/steiner som ligger bekom her så de ikke raser ned fjellsiden her, og at betongklossen blir forankret skikkelig til fjellet. Dette er råttent fjell og de massene bak er ikke faste fjell men løse steiner.

Så ja er litt usikker på hvordan en kan utføre forskaling og fjell-forankring på en forsvarlig, sikker og god måte uten å bekymre seg for at betongklossen komme til å rase ned i fremtiden,samtidig at den fester seg skikkelig til fjell.
Kommer også til å spyle fjellet rent for støping.

Noen som har noen gode bilder på en solid utførelse av fjell-forskaling, så takker jeg på forhånd.