849    4    1  

Hvordan få stabil tempratur i vinkjeller

 6     0
Morn! det har seg sånn at jeg har etablert en liten mini-vinkjeller i mitt nye hus.

Raske fakta:
1.10 takhøyde
Krypkjeller
12 kvm
Solid granittkjell i grunn
Leca mur som vegger i kjelleren
Et islolert tilbygg på toppen.

Jeg har veldig fin fuktighet i kjelleren mtp korkskade på vinen, men desverre er trnpraturen veldig varierende. om sommeren er tempen javnt over 15 grader (16.5 max), høst 12 grader (perfekt) og om vinteren ca 4-6 grader muligens midre.

Idielt sett skal det være 12 grader i denne kjellern mtp oppbevaring av vin, og jeg har et godt grunnlag med stabil kulde fra gjellet under.

Er det noen som har tips til kjøling om sommeren og oppvarming om vinteten? 

Pr dags dato bruker jeg en 200w frostvakt som står på nærmest konstant. denne gir veldig fil 11 grader tempratur men blir kostbart i lengden.
Og hva tror dere fungerer best om sommeren?

Har ikke veldig lyst til å tette igjen de 2 stykk 125mm luftelukene som er der nå. mtp råte osv.
Selv om kjelleren er veldig fin og tørr.

   #1
 7 679     Bærum     0
Kan du ikke skille av en mindre rom til dette, eller trenger du 12m2 til vin? Hvis du ikke isolerer ser jeg ikke hvordan du skal varme opp noe billigere enn dagens frostvakt. Jeg ville bygget et rom i rommet som isoleres. Jeg holder på med noe lignende og funderer også på kjølingen. Lurer på å bruke et kjøleskap til dette, men er usikker på om det har nok kapasitet.
   #2
 253     Østfold     0
Hei Crown145

Jeg er enig med Torango, det og avgrense området er nøkkelen her, et godt isolert rom i kjelleren med lufte ventiler som kan stå åpne om høsten lukkes om sommer og vinter, i teorien basert på det du oppgir av info, kan det rekke med en varme pære på vinterstid.
Sommeren er noe mer utfordrerne, men det finnes vin aggregat du kan montere i veggen selv.
Det og bruke et kjøleskap har jeg sett noen prøve før. En kunde bygget inn et kjøleskap i veggen på et isolert rom bygget som kjølerom for bruk som svale rom/matbod til poteter o.l. en annen kunde kappet kjøleskapet i biter slik at han fikk ut alt det kjøletekniske av kompressor, rør, fordamper og kondensator i en hel del og bygget opp et isolert rom med fuktsperre på ut siden, slik at fordamper delen sto inne i rommet og kondensatoren samt kompressor sto ut på varmside.

Begge kundene fikk dette til og fungere på et vis, det vil si at utfordringen til begge var is som bygget seg opp, dette går jo litt på kapasitet selvsagt.

Er budsjettet stramt kan du finn et brukt kjøleaggregat og få justert termostaten slik at den kan stilles opp til 12*C som nok er en bedre løsning en kjøleskap.

ser man på aircondition kan det også fungere om sommeren, men som oftest kan du ikke regulere termostaten lavere 16/17 grader.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 6     0
Tusen takk for gode svar fra dere begge 2! budgetter er stramt, men jeg kan gjlre veldig mye sjøl, og jeg tror kanskje jeg skal lukke disse luftelukene noen uker og overvåke hvordan det går. da sparer jeg masse strøm på oppvarming ihvertfal.

Sånn sett er er det største problemet om sommeren, altså å kjøle ned denne kjelleren. men kjøleagregat skal jeg se på!

Det absolutt bestr hadde vært og sprengt seg ned 3 meter i fjellet og støpt et betongtak med armering osv på toppen. da snakker vi stabil tempratur, men noe slikt hadde jo koster 200-400k så det får nok vente.
   #4
 253     Østfold     1
Har en kunde nå som har laget et hull i bakken og senket ned 4 sement ringer på Ø4m, slik at han får en kjeller ut som er 4 meter dyp og 4 meter i diameter med en spiraltrapp i senter, her har jeg levert et vin aggregat til bruk til nød om sommeren, det er også lagt inn en frostvakt. spennende prosjekt!
Signatur