#21
 9,677     Kysten     0
Kondens ja. Men om garasjen er bygget i betong med flatt tak og inntilfylling langs veggene så legges det trolig belegg på taket. Om det da skal isoleres etter et år så må dette gjøres på nytt. Da blir det dyrt. Å legge på 5 cm isopor når det bygges før takbelegg og inntilfylling koster lite.

   #22
 817     Haugesund     0

Kondens ja. Men om garasjen er bygget i betong med flatt tak og inntilfylling langs veggene så legges det trolig belegg på taket. Om det da skal isoleres etter et år så må dette gjøres på nytt. Da blir det dyrt. Å legge på 5 cm isopor når det bygges før takbelegg og inntilfylling koster lite.


Men her er det ikke snakk om en ny garasje. Isolasjon og belegg på taket er unødvendig i en kald garasje.
   #23
 9,677     Kysten     0

Hei, eg bumper litt på denne sidan eg skal til med eit garasjeprosjekt med nesten samme oppbygnad som trådstarter. 2 sider er under bakken men eg skal ha plasstøypt dekke uten stålprofilar. Eg skal isolere 5 cm utvendig på alle sider og i tillegg 5 cm innvendig i tak med plater under men tenkte å ikkje isolere golvet. Heile garasjen er i 20 cm betong. Er det nokon her inne som har hatt hell eller uhell med ei slik løysing? Eg har ikkje lyst å ende opp som trådstarter...
   #24
 817     Haugesund     0


Hei, eg bumper litt på denne sidan eg skal til med eit garasjeprosjekt med nesten samme oppbygnad som trådstarter. 2 sider er under bakken men eg skal ha plasstøypt dekke uten stålprofilar. Eg skal isolere 5 cm utvendig på alle sider og i tillegg 5 cm innvendig i tak med plater under men tenkte å ikkje isolere golvet. Heile garasjen er i 20 cm betong. Er det nokon her inne som har hatt hell eller uhell med ei slik løysing? Eg har ikkje lyst å ende opp som trådstarter...



I dette tilfellet vil jeg anbefale å kutte ut all isolasjon og heller konsentrere meg om god drenering og selvfølgelig god gjennomlufting.
Dette isolasjonshysteriet ser ut til å spre seg også til uthus, som jo en garasje er.
   #25
 2     Follo     0
Ja nå er jo høsten her, og været er slik som forårsaker dette. Jeg har noen innspill. Har en garasje jeg også i betong, men her er det IKKE taket som kondenserer men det maskinglattede gulvet. Ved riktig værtype, konsenserer den fuktige luften på gulvet, og i ganske store mengder. Tenkte ikke på det tidligere, for jeg har ikke rukket å tette spennbetongtaket skikkelig ennå, og trodde lenge det var renning fra utett tak som forårsaket dette. MEN så har jeg det samme maskinglattede betongdekke foran inngangspartiet, og HER har jeg nå bygget en stor TETT terrasse over (til-tak). DA skjønte jeg at her blir det jo aldri tørt om høsten uansett. For i dag for eksempel, var det flere cm. store vanndråper over hele dette dekket, under de helt tette terrassen, dette gjorde hele dekket vått. Det regner ute og er 10 varmegrader når jeg ser dette i dag.  Det må vel da være fuktig uteluft som kondenserer mot betongen. Jeg har flere kvadratmeter store åpninger ut døråpninger, og over brystningsmurer osv til og fra dette uterommet, så jeg mener her må være total gjenomluftning. Som et uteområde å regne luftmessig. Bare at det er tett tak over. Jeg har også et annet overbygget betongdekke, ganske l ikt dette, MEN her er det helt tørt og uten kondens på betonggulvet. Forskjellen er at dette IKKE er maskinglattet. Overflaten er noe mer ru. Slik betongdekker ble laget tidligere. Min betongfagmann sier at her er det tørt fordi fuktigheten renner / trekker inn i betongen. Han hevder at det er den våte overflaten du ønsker fordi da renner vannet bort (jeg har fall). I stedet for inni betongen, hvor de kan fryse og ødelegge. Vel, nå har jo det tørre betongdekket vært uskadet i 17 år, så det virker hvertfall på meg som det har lite å si for slitasjen hvis han har rett i at vannet trekker nedi og blir borte i betongen.

Noen forslag til hva man kan gjøre for å unngå kondensen på maskinglattede gulv under tette tak i uterom?.  Selv tenker jeg på at det maskinglattede gulvet har økt tetthet og dermed økt varmeledningsevne og oppfører seg mye som metallet i garasjen til trådstarter. Samt at selve glattheten gjør overflaten blir liten og fordamningen hindres.

Jeg har lurt på om det øverste laget i et maskinglattet betongdekke er så komprimert og tett at dette oppfører seg noen lunde som metall. Med økt tetthet, og varmeledningsevne vil det kondensere mer her. I tillegg vil et betongdekke uten en ru overflate ha mye mindre overflate og fuktigheten vil dermed kanskje ikke klare å fordampe så raskt som på et gammeldags dekke, men at fuktigheten blir til stadig større vanndråper. Det er kanskje noe av det samme som skjer på hardt og glatt glass når bilruten kondenserer om vinteren?

Hva kan jeg gjøre? Selv tror jeg at å hindre at den fuktige uteluften kommer til det maskinglattede gulvet må være løsningen. Det vil si legge noe oppå som hindrer dette. Legge kunsgress i plast? Legge tremmer / tregulv oppå?. ALL lecamurer og trekonstruksjoner under den sammme terrassen er jo like tørt?
   #26
 9,677     Kysten     0
Tror nok du er inne på noe når du antyder været som årsak. Kalde netter gir kald betong og fuktig luft kondenserer mot kald flate. I tillegg er betongen rimelig poretett så vannet ikke trenger inni.
   #27
 3,955     0
En enkel løsning, er å isolere med EPS eller tilsvarende på oversiden - og da legge f.eks tremmer eller tilsvarende på toppen av dette....

   #28
 14     Stavanger     0
Hei.

Tar opp igjen denne, da jeg har spm vedr fukt i garasje.
Jeg vurderer å kjøpe leilighet i enn nyere horisontal delt tomannsbolig fra 2005. Vegg i vegg til huset ligger det en garasje på to plan i betong. Jeg vil eventuelt disponere den nede. Jeg så selv på visning, og står også nevnt i taksten at det er fuktproblemer i taket. Det hang store dråper over store deler av taket. Lite i midten, mest langs kantene, og en meter inn mot midten. Garasjen er helt tett, så her må det ventiliseres. Den ene langsiden ligger mot huset. Kort vegg ligger under bakkeplan. Dvs jeg har den ene langsiden tilgjengelig.
Garasjen er 4.7x4.7m.

Hva bør gjøres? Jeg vil ha mulighet til å varme opp garasjen, da jeg ofte vil dille litt med bilen. Jeg vurderer å legge fliser eller noe egnet på gulvet. Har også lyst å bli kvitt betong overflatene på vegger og tak, ved å kle dem inn med plater av noe slag. Helst som isolerer og gjør det lettere å holde varm/varme opp. Så jeg regner med jeg må ha godt med ventilasjon for å kunne gjøre dette.

I taksten står det: "En del kondensdannelser på befaringen, årsaken kan være at det ikke er ventilert, det anbefales to ventiler. Kondensen befinner seg i området der dekke er i friluft/garasje over med gjennomgående lav temperatur i dekke. Luft stiger og kondenserer i kald overflate".

Noen som har noe innspill her?
   #30
 2     Follo     0
Bare vær oppmerksom på at fukt (les kondensering mot varmeledende flater) ikke alltid løses med utlufting. I det rette klima med høy fuktighet ute er det nettopp den fuktige uteluftens møte med de varmeledende (kuldeledende) flatene inne som forårsaker at det kondenseres. Da hadde det vært bedre at garasjen var potte tett og stod i mot kontakten med den fuktige uteluften, for å overdrive litt.

Hvis du har høykomprimert betong så ligner varmeledningsevnen her mer på den du finner i metall, og som kjent kondenserer fuktig luft lettere mot metall pga varmeledningsevenen (tettheten i godset er høy så varmeledningen er høy så godset blir fortere varmt / kaldt og leder kulden / varmen raskt noe som gjør at det blir lettere temperaturforskjeller som er motoren i kondenseringen)

Jeg har som jeg beskrev i en post lenger oppe høykomprimert betong (helikopterglattet) i en helt åpen carport, og her kondenserer det som bare det, på dette gulvet når det er fuktig / rå luft ute. Selv om åpningen inn til carporten er vid åpen! Jeg hadde aldri tenkt på det eller sett noe lignende, fordi de færreste privatpersoner helikopterglatter betongen rundt privatboliger / i garasjer osv.

Jeg tror spennbetongelementer har noe av den samme egenskapen, litt mer tetthet i betongmassen.

Porøs betong vil IKKE kondensere på langt nær så mye. Jeg har områder hos meg med gammel porøs betong og her er det helt tørt og fint (under terrasse), mens den helikopterglattede (kant i kant mot den porøse betongen) kondenserer som bare det (også under terrasse - med vid åpen utlufting).

Jeg har bare innsett "tabben" og lever med fuktige gulv under terrassen på dager med fuktig klima. Det er ingenting å gjøre med, annet enn å varme gulvet opp. Jeg har varmekabler i betongen, men synes det blir litt råflott å varme opp.

Hvis det er den råe fuktige luften ute som kondenserer mot flatene inne tror jeg svak oppvarming inne i garasjen er eneste løsning, kombinert med litt lufting.

Hvis garasjen er veldig tett og man opplever fukt må man naturligvis øke ventileringen, og sjekke om det er kan være fuktinngang mot vegger fra utsiden.