24,237
11
4
Mye kondens i garasjen - vifte eller avfukter?
83
0
Har en garasje i betong som ligger delvis under terrenget. Har opplevd kondens i taket tidligere, men aldri så mye som det er nå. Store dråper i taket. Har to ventiler i bakkant og har monter avtrekksvifte (14W) i den ene. I forkant har jeg 4 ventiler over garasjeporten, og 2 mindre på sidene nede. Skulle gjerne hatt flere ventiler nede, men her er det liten plass om jeg ikke vil sette inn noen i selve porten.
Vurderer nå om jeg skal montere vifte i den andre ventilen innerst i garasjen også, evnetuelt kraftigere vifte. Har også tenkt på avfukter, men har hørt at det vil gi begrenset effekt siden luften ute er så fuktig. Kontinuerlig oppvarming har jeg forstått er en dårlig ide, men jeg burde vel få tørket den opp.
Hva tror dere, vil det hjelpe med en vifte til eller bør jeg kjøpe en avfukter? Varme?
Vurderer nå om jeg skal montere vifte i den andre ventilen innerst i garasjen også, evnetuelt kraftigere vifte. Har også tenkt på avfukter, men har hørt at det vil gi begrenset effekt siden luften ute er så fuktig. Kontinuerlig oppvarming har jeg forstått er en dårlig ide, men jeg burde vel få tørket den opp.
Hva tror dere, vil det hjelpe med en vifte til eller bør jeg kjøpe en avfukter? Varme?
er det veranda oppå garasjetaket? Har du membrand/tetting i taket. Jeg har en betongarasje med støpt tak. Va også plaget med fukt i ntaket og kalkutskilling (hvitt pulver). Jeg tettet taket far oversiden med betongtett og siden har det vært bra. God lufting er selvfølgelig også nødvendig.
Lykke til.
Jeg har bare to ventiler, den ene har en 15w vifte som skufler luft inn i garsjen. Når denne går fjernes kondensen lokalt nært der luft kommer inn. Jeg har tenkt i retning av større vifte og en bedre distribusjon av luftstrømmen. Ved å lage en spirokanal med fire uttak og spre luften jevnere over takflaten. Viften tenker jeg å styre slik at den går av når lyset er på. Lys på betyr folk i garasjen og behov for stillhet (fra vifta).
I praksis en stor maskin for produksjon av kondens.
----------------
Om problemet skal luftes ut må det luftes veldig, veldig godt. Kan jo kombinere utlufting med varme, men det koster jo en del da...
Alternativt, om du skal avfukte, så må du tette igjen all ventilering og gjøre garasjen tettest mulig.
-----------------
Om jeg selv hadde det problemet ville jeg kanskje vurdert en billig luft/luft pumpe med "frostfri" funksjon. Dvs en som kan holde en lav temp/varme i garasjen om vinteren som du kombinerer med utlufting for å få
ut fukten. Luft/luft pumpe sparer jo en del strøm ifht alternativet og flytter mye luft rundt omkring.
Om sommeren og høst/vår kan den evt kjøre på avfukting, men det vil neppe fungere noe særlig når det blir kaldt på vinteren, med mindre det er milde vintere der du bor da..
Så med en billig pumpe har du våpenet du trenger, avfukter når det er mildt ute (lukk ventilene) og varme når det er kaldt.
Takk for tilbakemeldingene. Jeg tok ut den gamle avtrekksviften og støvsugde ventilen. Det var det behov for ettersom den har gått konstant i nærmere 3 år nå
Det handler nok litt om været, men garasjen har i alle tilfelle vært forholdsvis tørr i det siste.
Brukte forøvrig betongtett på taket for noen år siden, etter en episode med lekkasje av betongvann fra taket. (Det var ikke enkelt å få bort fra bilen) Fungerte bra tror jeg, har i alle tilfelle ikke hatt problemet siden. Det kommer forøvrig noe fukt enkelte steder gjennom betongbinderne, så tenkte å bruke betongtett her også, men fra innsiden.
En adsorbsjonsavfukter fungerer når det er kaldere, men koster adskillig mer og bruker mye strøm i forhold. Da nærmer du deg en varmepumpe i pris, kanskje mer.
Ville vurdert å isolere taket litt, f.eks med brukte elementer fra kjøl/fryserom som har metallbelegg på begge sider og skum imellom, da vil jeg tro du får noe som demper kuldeslaget fra taket og minsker kondensproblemet, samtidig som de har en fin hvit, lettstelt overflate. Bor du i østlandsområdet kan jeg kanskje skaffe deg noen slike rimelig, send isåfall en IM.
Godt poeng, og hos meg er fallet på gulvet dessverre ikke bra nok, og det blir liggende en del vann inntil veggen. Dette gjelder også på taket der det ligger store søyler. Utrolig at ikke profesjonelle ikke klarer å lage godt nok fall. Er ikke første gangen jeg hører om det. Ble bygget i 1996, og hadde jeg bestilt arbeidet ville det vært reklamert på. Vurderer å få slipt platen for å få riktig fall - om det er mulig.
Mitt tips er å lime fast EPS (isopor) i taket, minimup 30mm tykk , gjerne 50mm om det er plass.
Får du limt denne slik at den ligger kompakt mot taket så blir du kvitt kondenseringen.
Når jeg støper garasjedekker eller altanplater med rom under, så støper jeg alltid fast isopor. (legger isopor oppå forskalingen før armeringen blir lagt) Blir aldri noe problem med kondensering.
Absolutt ikke tillatt, absolutt ikke å anbefale.