3 493    3    0  

Totalrenovere og innrede verneverdig uthus - hjelp!

 78     Øslandet     0
Vurderer å kjøpe et hus og der er det et uthus som vi ønsker å gjøre til en lite utleieenhet. Uthuset er halvveis innebygd med en garasje på hver side - og med noen litt underlige svalganger på forsiden. I værste fall kan vi fjerne garasje/svalganger.

Saken er at dette uthuset er "verneverdig" (SEFRAK-listet). Per i dag har det dårlig støpt såle/jordgulv, uisolerte vegger, bare vinduskarmer med hønsenetting, og bølgeblikk med litt hull i. Ytterpanelet på baksiden er småråttent og treverket står nedi jorda og morkner. Skjønner ikke helt hva som er verneverdig med dette røkkelet, men vi må kanskje innstille oss på å isolere vegger/tak/legge nytt gulv på en måte som bevarer det opprinnelige ustseende fra utsiden. Bygget er på ca 70 kvm, garasjene på ca 50.

Har noen en formening om prisen på dette? Ideelt sett vil vi legge vannbåren varme der inne fra samme energibrønn som hovedhuset. Er det billigste å rive og bygge identisk?

   #1
 740     0
Omtrent og komme med en pris på dette...

Enkleste er nok og rive og sette opp nytt, men det får du neppe lov til..

Er noe dritt med verneverdige hus, hør med riksantikvaren ang tilskuddsordning..evn andre opplysninger..

Og en annen sak: Det er lettere og få tilgivelse enn godkjennelse på slike bygg; )
Signatur
   #2
 200     Stavanger     0
Har nylig vært borti to verneverdige hus (rønner) i stavanger der riksantikvaren godtok å rive og bygge opp noe helt annet på grunnlag av at det ikke var grunn til å verne i utgangspunktet. Husene var i for dårlig stand til renovering...

Kunne spurt om en gjennomgang med riksantikvaren Wink
Signatur
   #3
 1 943     0
Du skal ta kontakt med kommunen og/eller fylkeskommunen. Det er ikkje nødvendig å ringe Riksantikvaren. At huset står i SEFRAK betyr ikkje at det ikkje kan renoverast. I SEFRAK finn ein alt frå nedraste utdoar til freda bygg. SEFRAK er kun eit register over gamle hus og bygningar der enkelte er meir verdifulle enn andre. Kor ditt hus havnar hen veit eg ikkje, men ring og spør Smile

Fylkeskommunen forvaltar midlar som blir gitt til gode prosjekt. Kulturminnevernet er tent med at folk brukar dei gamle bygningane.