6,304    5    0  

Uthus - Stall/garasje - Brannkrav

 797     Nes, Akershus     0
Vi overtok et småbruk ifjor, hvor hus og uthus var relativt nybygget (2005).
Uthuset er delt i to, hhv stall og "garasje/verksted" i hht prospekt. Hele konstruksjonen er reisverk, 6"x2", stallen er fullisolert med 200 mm glava i yttervegger, og minst 100 mm i skillevegg mot garasjedel. Innvendig kledning i stall/stallrom/rytterom er panel eller smartpanel. Taket i stallen er ikke panelt på overside, glava åpent under takstoler. På garasjeside er skilleveggen kledd med panel (i oppvarmet hobby/verktøyrom) og spon mot selve garasjerommet. Garasjen er ikke isolert (foruten hobby/verktøyrommet), ei heller kledd mot takstoler.

Mitt spørsmål er, hva er brannkrav mellom disse to enheter for å faktisk kunne benytte garasjedelen for parkering av kjøretøy? Eventuelt småpusling/rep/annet mandig håndarbeide? Og er hva jeg har oppsummert fullgodt i hht dette? Jeg mistenker minimum at taket må klees i enten den ene eller andre delen.

Har kun brukt garasjen til dekkskifte og oljeskift osv, enklere arbeid. Samt oppbevaring av diverse skrot og spenningsløst kjøretøy ved lengre fravær osv. Har for meg bygningen er klassifisert som "bygning i landbruket for dyrehold/lager/silo" eller noe i den duren...
Signatur

Ebe
   #1
 4,452     Vestlandet     0
Er det dyr i stallen? Tenker på problemstillingen med eksos og andre gasser som kan oppstå i en garasje.

Hvordan skal du bruke de forskjellige delene?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 797     Nes, Akershus     0
Stallen er pr idag i bruk, som utegangsstall. Dvs hestedøra er alltid åpen, ingen varme på i hestearealene. Slik kommer det også til å fortsette, planen er å løfte av hele døra (blytung stor sak). Så ventilasjonen er i det store ingen bekymring. Utstyrsrom osv er oppvarmet, men disse har også dampsperre på varm side. Med dette så er også evakuering av dyra ifbm brann bekymringsfritt.

Det er også dampsperre i hestearealene og taket, forøvrig. Mellom reisverk og innvendig panel. Så gasser fra garasjearealer vil nok flykte andre steder, mistenker jeg.

Angående andvendelse av garasjedelen hadde jeg ved overtakelse et håp om å fullisolere garasjen, for å kunne bruke den som verksted/arbeidsrom, men det totale arealet er bortimot 120 kvm, med 4 meter takhøyde. Blir myyye steinull og gips. Og mye fyringskostnader. Litt for mye for min lommebok.

Så planen er å følge opp minstekravene for å dele av de to bruksområdene, og så eventuelt med tiden dele opp garasjedelen med en vegg til og fullisolere en del for oppvarming. Resten får forbli kald garasje/skrotlager som det er idag.
Signatur
Ebe
   #3
 4,452     Vestlandet     0
§ 11-8. Brannceller
(1) Byggverk skal deles opp i brannceller på en hensiktsmessig måte. Områder med ulik risiko for liv og helse og/eller ulik fare for at brann oppstår, skal være egne brannceller med mindre andre tiltak gir likeverdig sikkerhet.
(2) Brannceller skal være slik utført at de forhindrer spredning av brann og branngasser til andre brannceller i den tid som er nødvendig for rømning og redning.

Videre:
Preaksepterte ytelser - brannceller
1.Følgende rom, samling av rom eller lokaler må være egne brannceller:

l. Garasje. Unntatt garasje med bruttoareal til og med 50 m2 i enebolig (samme bruksenhet).

m. Rom som forbinder garasje med andre rom. Unntak gjelder for garasje med bruttoareal til og med 50 m2 i enebolig (samme bruksenhet).

t. Husdyrrom.

Hvis det skal være branncelle så kreves det EI 30. Spørsmålet er vel om din åpne dør går under "andre tilltak som gir likeverdig sikkerhet". Men igjen hva skjer om 10 år om dere selger og nye eier lukker igjen stallen. Hvilke krav kommer da?

Føles som et litt tvilstilfelle i mine øyne, og da er det kanskje like greit å være på sikre siden? Om du alikevell har planer om å fikse litt på garasjen, så er vel kanskje ikke dobbelt lag gips i veggen mot stallen så stor ekstrakostnad? Kanskje man klarer å redde stallen (evt bilen) fordi brannvesenet fikk 5-10 minutter ekstra med tid før det var full overtenning.

Alt dette har jeg tatt fra skummlesing i veiledningen til TEK 10, det kan godt hende andre paragrafer og punkter overstyrer dette.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 797     Nes, Akershus     0
Jeg tror du har rett.
Dyra er jeg ikke bekymra for, de spurter ut ved første sniff av røyk. Men det er som du sier, det er jo fint med litt ekstra tid med resten...

Verre er det faktum at det da blir gips i kald garasje, som tidvis er litt fuktig. Men det får bli et annet problem.

Men som oppfølgingsspørsmål:
Hobbyrommet er bygget mot deleveggen mellom enhetene. Må jeg da pelle ned dette rommet for å kle deleveggen med gips, for så å sette opp rommet igjen? Eller kan jeg kle deleveggen inni hobbyrommet og videre utenfor? Om du skjønte? Det blir jo da brutt overflate, men mot reisverk...


Har du forresten en direktelink til TEK10? Så kan jeg lese og prøve å forstå selv også (burde vel google, menmen)?

Forresten, takk skal du ha. Uvurderlig hjelp å hente her som vanlig! ;D
Signatur
Ebe
   #5
 4,452     Vestlandet     0
Tek 10:
http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-20100326-0489.html

Veledningen jeg bruker:
http://byggeregler.dibk.no/dxp/content/tekniskekrav/

Det er veiledningen du må lese i. Loven sier bare at ting skal være "tilfredstillende" osv. Forskriftene og veiledningen er mer konkrete.

Ang plassering så sier veiledningen at ved brannceller er det det samme om alt står på èn side av veggen eller om man deler opp skillet med to halvdeler på hver side. Altså plasseringen er likegyldig, bare den totale motstanden oppretholdes. Men det er jo ikke helt bra at skillet stopper opp og fortsetter på utsiden. Men jeg tror ikke det er såååå farlig heller, men vekt på tror. Du trenger jo uansett ikke å pelle ned hele rommet hvis du klarer å fikse det til på en eller annen måte. Vanskelig å vite eksakt uten å ha sett planløsningen og konstruksjonen. Er vel heller ingen fare for liv og helse her. Er jo et litt spesielt bygg. Smile

Signatur