2 128    61    7  

Valg av trelim til arbeidsbenk

 790     Østfold     0
Jeg har planer om å bygge meg en solid vegghengende arbeidsbenk i kjelleren og dermed rive den gamle. Temperaturen i kjelleren holder seg stabilt på rundt 15-20 grader året rundt. 

Planen er å bruke 2-4 til hele benken unntatt topp platen. (Mulig jeg også lager topp plate av å sette sammen flere 2-4.

Men jeg liker å lime alle skjøter selv om alt selvsagt skal skrus sammen. Spørsmålet blir da om jeg skal bruke vanlig trelim som feks. Casco (evt. hvilken casco bør jeg bruke?) eller om jeg kan bruke Tec7 etc.?

Hva ville dere brukt?
Signatur

   #1
 1 646     Trondheim     0
Jeg brukte vanlig trelim.
https://byggebolig.no/hobbysnekkerens-verksted/roubo-hovelbenk/msg884089?latest=True#latest

Cascol Trelim inne eller et annet merke hvitt trelim, typisk det som føres på din nærmeste byggeforhandler funker fint.
Eneste grunn til å bruke noe annet er vel om du skal sette benken ut i regnværet eller lime i minusgrader, og det er vel ikke aktuelt for deg?

Normalt blir limskjøten minst like sterk, og oftes sterkere, enn treverket med de fleste vanlige trelim.
Eneste grunnen til å bruke noe annet (som som regel er ganske mye dyrere) er om du har spesielle behov - som for eks utemøbler.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 790     Østfold     0
Da har jeg kjøpt meg Tec7, X-tack7 og Casco trelim. Har satt sammen tre plankebiter i kjelleren for å sjekke styrken i morgen.
Signatur
HSt
   #3
 24 905     Lillestrøm kommune     0
De to første mister styrken hvis fugen blir for tynn.

   #4
 1 646     Trondheim     0
Du får legge ut resultat med bilde her.
Hvilken type tre er det forresten du limer?

Når jeg har testet selv så ryker gjerne treverket andre steder enn i skjøten.
Men det som egentlig er interessant er hvordan skjøten er om ett eller fem år - og det er litt mer utfordrende å teste...
Signatur
HSt
   #5
 24 905     Lillestrøm kommune     0
Tror ikke de to første har full styrke på et døgn heller
  (trådstarter)
   #6
 790     Østfold     0
Ble en uhøytidelig test dette, men jeg ser klare forskjeller mellom limene jeg nevnte lenger opp. X-tack funker faktisk veldig bra. Kunne lett lime en mursten opp på veggen som vist i reklamer. Holdt den i ca. 20sek. Og der hang den. Dagen etterpå måtte jeg slå den ned med hammer. Klarte ikke å rikke den med hendene. Å bruke denne som vanlig konstruksjonslim for å få ekstra sterke skjøter ved siden av å skru blir overkill. Den er også ganske tykk og vanskeligere å jobbe med. Samt dyr.

Tec7 klarte ikke å lime fast mursten på vegg ved og holde i 20sek. Derimot syntes jeg Tec7 fungerer bedre som "konstruksjonslim" samens med skruer. En veldig fin allrounder hvis man ikke skal lime tunge ting rett på veggen. Det var ganske lett å "brekke" trebiten av den andre etter 24 timer, men man klarer ikke å dra de rett fra hverandre. Tec7 fungerer jo også som fugemiddel og fåes i flere farger.

Casco Trelim (den vanlige til innendørs bruk) er den desidert enkleste å jobbe med. Mer tyntflytende og langt rimeligere. Den er ikke like sterk som de to andre limene i testen jeg gjorde, men jeg er ganske overbevist om at denne fungerer utnerket i skjlter som skal skrus sammen etc, for ekstra heft.

Så alle limene har sitt formål her.
Valg av trelim til arbeidsbenk - F1FEA976-89C4-4315-B9B9-1D857C22599C.jpeg - Bjerknez
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 790     Østfold     0
Har testet litt mer etter forrige post og synes ikke Casco Trelimet holder mål. Jeg har dog lest en del om Titebond. Dette virker til å være mye bedre. Noen som har testet dette?

Tec7 er også bra, men Titebond er mye rimeligere og skal være sterkere og herder fortere enn Casco limet.
Signatur

   #8
 1 646     Trondheim     3
Dersom du tester liming av treverk mot treverk og kommer fram til at det ikke holder mål er jeg interessert i å høre litt om hva du forsøker å lime og hvordan du tester.

Hva gjør at du mener det ikke holder mål?
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 790     Østfold     0
Dersom du tester liming av treverk mot treverk og kommer fram til at det ikke holder mål er jeg interessert i å høre litt om hva du forsøker å lime og hvordan du tester.

Hva gjør at du mener det ikke holder mål?

Kan godt være jeg gjør noe feil, men jeg legger lim på begge flater, presser dem godt sammen så limet tyter ut og holder dem der i ca. 20 sekunder. Så slukker jeg lyset og kommer tilbake etter ca. et døgn. Dette er en kjeller med rundt 15-20 grader.

Når jeg prøver og brekke bitene fra hverandre så krevde det ingen makt og klare det med delene som var limt med Casco Trelim (den vanlige for innebruk)

Tec7 er noe sterkere og mer elastisk, mens X-tack er helt rå. Jeg fikk dem fra hverandre, men skjøten røk ikke i limet med i treverket.

Jeg tenker litt sånn at når man limer to ting sammen så er det ikek alltid man har en perfekt og tight skjøt. Da ser jeg for meg at Casco limet feiler totalt. Da føler jeg Tec7 og X-Tack er langt bedre.

Mulig jeg har missforstått her, men det er kun Xtack som i mine øyne faktisk kan kalles et monteringslim i mine øyne av de jeg har testet her. Bakdelen er at limet har en tykk konsistens og herder fort. Liten tid til å jobbe med i etterkant. Tec7 føler jeg er en veldig god allrounder og Casco føles bare som en tyntflytende guffe som kun virker i mombinasjon med press, perfekte overflater over lenger tid.
Signatur
HSt
   #10
 24 905     Lillestrøm kommune     0
PU lim er et alternativ bare pass på dette med allergifare så husk handler og ikke kontakt med ferskt lim. Husk også å lese oppskrift med korrekt fuktig

Det er nok feil med overflater ser f.eks at du prøver å lime endeved rett mot en kloss.  

Litt usikker på dette med herdetid for full styrke på trelimet.  Slå opp data på Tec7 og se på dette med fugetykkelse, jeg var overrasket og synes det er vanskelig og forholde seg til.