ANNONSØRINNHOLD

Epoxy er et godt slitersterkt og varig valg for gulvet i garasjen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Publisert av ByggeBolig

Tåler ditt garasjegulv norske forhold?

Det finnes hundretusenvis av garasjer i det ganske land – mange med en støpt og ubehandlet betongsåle som gulv. Det er ikke et særlig godt valg all den tid vi bor i Norge og betongen utsettes for piggdekk, veisalt og jevnlige sykluser med nedfrysing og opptining store deler av året.

Du har kanskje hørt at veisalt spiser betong? Det er slik det ofte oppleves, men det er ikke helt det som skjer. Problemet starter med frostskader i overflaten – frostskader som oppstår ettersom temperaturen går opp og ned gjennom vinterhalvåret. Da får man sykluser med nedfrysing og opptining. Konsekvensene av frostskadene er at betongen skaller av og blir porøs.

- Dette baner vei for at veisaltet og andre kjemikalier trekker inn i betongen og ødelegger den over tid, forteller markedsansvarlig hos Epoxygrossisten, Jostein Ophus. Hos Epoxygrossisten har de sett mange tilfeller av dette i forbindelse med salg av og veiledning innenfor bruk av epoxy- og polyuretangulv, som i stadig større grad brukes i garasjer.

Faktisk kan disse påkjenningene ødelegge et betonggulv ganske fort – særlig om saltet når inn til armeringen i sålen. Da korroderer armeringen og avskallingen øker i takt med at armeringen brytes ned.

Bestandig betong finnes

De siste årene har det riktignok kommet betongprodukter på markedet som tåler frost og veisalt langt bedre enn man tradisjonelt har vært vant til. Dermed vil den ikke på samme måte ta skade av nedfrysing og opptining, samtidig som den er tettere og dermed ikke lar saltet trenge gjennom. Dette er ikke produkter du blander selv, men som du må bestille og få levert med bil. For et godt resultat bør du la proffene gjøre jobben, da slik betong ofte kan være vanskelig å jobbe med.

Uansett om man velger en betong med riktig bestandighet til å tåle frost og salt, er det vanskelig å komme unna at norske vintre vil komme til å synes på et garasjegulv av ubehandlet betong. Gulvet vil bli utsatt for slitasje fra dekk/piggdekk, småstein som sitter fast i mønsteret på dekkene, olje som søles osv. Slitasjen fra dekk kan føre til avskalling av betongen mens søl av olje og andre væsker kan trekke inn og lage skjemmende flekker som er vanskelig å fjerne fra ubehandlet betong da den er lite vaskbar. Et betonggulv er også ganske mørkt og reflekterer lite lys.

- I tillegg vil et ubehandlet betonggulv støve ganske mye, ifølge Jostein hos Epoxygrossisten

Sømløse og slitesterke gulv

For å få et garasjegulv som tåler påkjenningene det utsettes for, er det smart å behandle betongen med eksempelvis epoxy. Det er et to-komponentprodukt bestående av en base og en herder. Når disse to blandes sammen vil massen stivne - resultatet er en hard og meget slitesterk overflate. Kanskje har du brukt Araldit eller andre typer lim som består av to komponenter som skal blandes sammen? Da har du sannsynligvis vært borti epoxy allerede og vet at det tåler tøffe utfordringer.

Bilde av betong som har skallet av og har sprekker
Legger du epoxy i garasjen unngår du at betongen ødelegges av veisalt og kjemikalier. Illustrasjonsfoto: Pixabay

 

Over mange år har Epoxygrossisten vært eksklusiv, norsk distributør for Englands ledende produsent/leverandør innen produksjon og utvikling av epoxy- og polyuretanbelegg for gulv og vegg. De merker at norske boligeiere har fått øynene opp for epoxy.

- Epoxy- og polyuretanbelegg er i vinden og blir brukt av stadig flere både utendørs og innendørs, forteller markedsansvarlig hos Epoxygrossisten, Jostein Ophus.

En viktig grunn til at epoxy blir mer og mer populært, særlig innendørs, er at mange ønsker en minimalistisk stil.

-Da er epoxy midt i blinken ettersom det gir et stramt uttrykk og et gulv uten fuger eller skjøter, mener Ophus.

Utmerket for garasjen

På grunn av slitestyrke og motstandsdyktighet overfor kjemikalier er epoxy er også et meget godt valg som garasjegulv.

- Epoxy er veldig slitesterkt og tåler det meste av kjemikalier. Det er også verdt å merke seg at det ikke vil være noe bakteriell vekst i et epoxygulv. Dermed er det også et hygienisk godt valg, legger Ophus til.

Er ikke epoxy ganske glatt? Hva når det blir vått på gulvet?

- Et vått epoxygulv kan bli litt glatt, men ikke veldig. For å være på den sikre siden er det mulig å strø kvartssand i epoxyen under legging – da får man en antiskli-effekt. Det finnes også produkter som har antiskli i seg. Da slipper man å strø sand, ifølge Ophus.

Mange muligheter

Med epoxy kan du velge mellom mange farger og dermed lage et garasjegulv som er litt unikt. Det er også mulig å legge til dekor i form av farget sand eller såkalte flakes – små flak man strør i epoxyen mens den er våt. Ophus forklarer at dette gir et annet utseende.

- Flakes i epoxyen vil gi et spraglete utseende i stedet for den helt ensfargede overflaten. Hvor tett man strør flakes er helt opp til den enkelte.

Selv om det er mulig å velge mellom mange farger, er det tydelig at norske boligeiere er litt konservative og tradisjonelle. Hos Epoxygrossisten går det mest av ensfarget og klar epoxy.

- Helt klar epoxy rett på betong gir et industrielt utseende som ser ut til å appellere til mange, men det er altså mulig å gjøre mer ut av det, sier Ophus.

Du kan klare det selv

Epoxygrossisten har utarbeidet veiledningsmateriell og videoer som hjelper kundene fra start til slutt. Følger du anvisningene er det ikke noe problem å legge epoxy på egenhånd.

- Det er ikke spesielt vanskelig å legge epoxy, men man skal gjennom en del steg og det er veldig viktig å gjøre arbeidet i henhold til veiledningen. Særlig når det gjelder rengjøring av underlag og fremgangsmåte for blanding av herder og base, tipser Ophus.

- Hvor mye tid har man på seg etter at herder og base er blandet?

- Om lag 30 minutter, så det kan være lurt å være to om jobben. Også om man skal strø dekorsand eller flakes kan det være smart å være to.

- Og om det er behov for bistand til å velge riktig epoxybelegg til din garasje eller du har andre spørsmål rundt epoxy, er det bare å ringe oss eller sende en henvendelse via våre nettsider, så tar vi kontakt for en hyggelig prat, avslutter Jostein.