508    11    0  

Gjerrigknarker søker tips om nytt kjøkken :-)

 156     0
Jeg og en kamerat har tenkt å hjelpe hverandre med å planlegge og fikse nye kjøkken, og rommene er ganske like, så vi tenker litt sammen også.  
Vi er ikke voldsomt snobbete - et lekkert kjøkken koster sikkert fireganger'n av et rimelig, og vi har funnet ut at vi rett og slett ikke er sånne kokkeløver at det gir særlig velferdsøkning. Vi går ut fra at å begynne på bånn av prisstigen rett og slett er så mye bedre enn besteforeldre-løsningene som står der i dag, at det holder i massevis.


Generelle tips? 
Mottas med takk!


Rom: 
Vindu på en kortvegg som er 2.5 meter bred.  Langveggene har plass til ca 9x 60-moduler når vi ser hvor dører og piper/kanaler er - pluss en frittstående 40-modul (for lite for kjøleskap, tror vi). Ingen hjørneskap, vil vi mene. 
Ingen av rommene har vann på samme langvegg som komfyrstikk/avtrekk, så det blir antakelig litt benk her og litt der. 


Kjøkkeninnredning:
Generelt: Hva trenger man egentlig av skap og innredninger?!  Ut fra det jeg skriver om strøm nedenfor, så ser jeg for meg komfyr - noe som betyr at jeg ikke har noen stekeovn et sted hvor den tar benkeplass, for eksempel.  
  • Hvilken side trenger lengst "ubrutt benk"? Den med kokeplatene eller den med oppvaskkummen?
    Vi har ikke restaurant-krav til skille mellom ren og skitten sone, men likevel.


Et særlig problem med det ene kjøkkenrommet er at vinduet er 59 cm fra den langveggen "for 5x moduler" - og da er hele karmen brukt opp. Med standard benkehøyde på 90 cm, vil en IKEA-benkeplate ta nederste venstre 4cm x 4cm av vinduet ... 
  • jeg ser for meg å runde det hjørnet av benkeplata litt ekstra ...?

  • Det finnes faktisk frittstående kjøleskap som er litt grunnere (f.eks. https://www.samsung.com//no/refrigerators/bottom-mount-freezer-rb36r872psr/ ), men vil jeg åpne kjøleskapsdøra inn i vindusposten?! Eventuelt med en 20 cm-modul innerst for, uh, krydderhyller eller hva annet som skal gjemmes bort ... upraktisk!?
    - Risikerer jeg at når det Samsung-apparatet pakkes ut, så krever det 7 cm fri plass bak?

  • Epoq er en cm grunnere enn IKEA, men det er irriterende å skulle måtte velge leverandør ut fra sånt. 




Strøm:
Her vil jeg planlegge for å unngå dyre tabber à la "jo, du kan selvsagt få dette uten å rive ut alt igjen, men da må vi ..."
  • P.t. er teknisk stikk på en 20A kurs med 4 mm2 kabel.  Og vi ser for oss trøbbel med å trekke om til grovere, hvis rørdimensjonen inn i metallkoppene til taklampene er noen pekepinn.  Det er gamle leiligheter med metallrør. 
    Bør vi slå fra oss alle håp om 3x10 og sikringsskap som splitter i egne kurser på kjøkkenet? Det går an å leve med komfyr på 2020-tallet også. 

  • Det står f-meg ikke mye på produsenthjemmesider om hva ting trekker.  Bør jeg gå for keramisk topp/komfyr, siden induksjonstopper kan være grådige på strøm?


Vi MÅ ha elektriker bak benkeskapene, ergo, det må inn en før disse monteres.  Den fikse ideen er å montere overskapene, og få inn en elektriker til å gjøre det som må gjøres, og så montere resten.  Men det er vel bedre å montere nedenfra og opp? 
  • Kan stikk og ledninger festes i kjøkkeninnredning (for eksempel underkant overskap)? Det er dagens løsning, som formodentlig var lov da den ble lagt inn.

  • Annet jeg må passe på? 





Gulv: 
Sist, men ikke minst og ikke sist heller. Gamle tregulv under, ser for oss laminat oppå. 
  • Legger man nå for tiden laminat på hele gulvet først, eller legger man det inntil beina på skapene og lar sokkelen ta avslutningen mot gulvet? 

  • Har noe av dette noen konsekvenser for vannvakt og andre ting som som er "nytt for oss"?



   #1
 1,454     Oslo     0
Det gis bort mengder av flott kjøkkeninnredning. Da bør man klare å plukke det ned selv. Har man demontert det selv, så er det ekstra lett å sette opp igjen.
Signatur
   #2
 3,876     Asker     0
Det som er prisdrivende er nr 1 at du kjøper nye ting. Dersom du kjøper brukt er det et helt annet game enn nytt, men kanskje vi ignorerer det her.

Nr 2 og 3 prisdrivende faktor er hvitevarer og størrelse på kjøkken. Kjøper du dårligere kvalitet hvitevarer og går ned på størrele så går pris ned. Men husk gjensalgsverdi dersom du skal bo 2-3 år kun.

Kjøp laminat benkeplate og billig vask.

Kjøp skap som ikke er så fancy. Ting som kolonialskap og fransk hjørne eller hva det heter er prisdrivende. Dropp det.

For ALL del kjøp induksjon!!

Velg enten IKEA eller Epoq.

Stor billigere enn dette blir det ikke.
Signatur
   #4
 525     Sarpsborg     0
Budsjett ganger 2,5 pleier å bli riktig på alle mine prosjekter:-)

Jeg bygde "nytt" kjøkken for 3000,- i første leiligheten min, hentet et pent brukt for 1000, ny heltre eikeplate fra byggevaresjappa for samme sum, resten i nytt blandebatteri og maling til frontene.
Fungerte glimrende og så helt greit ut i 6 år.
HSt
   #5
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Ikke enig at en ikke kjøper skuffer, de får plass til 2-3 ganger så mye som skap så lag heller et hull, avsatt for utvidelse
  (trådstarter)
   #6
 156     0
Takk for innspillene så langt.

Hvilke kjøkkenleverandører er det som er kompatible med seg selv over tjue år? Det er nå syv år siden IKEA skiftet ut Faktum, så det er ikke så mange "kom og hent Metod!"-annonser. Vi ønsker å ha reservedeler tilgjengelig som hyllevare.


Tipset om brukt bør vurderes, selv om det er mulig at "Gjerrigknarker" slo ut litt feil.


TSt
   #8
 14,509     0
Det er heldigvis en del som finner ut at et gammelt brukt kjøkken har begrenset salgsverdi men med være er OK måte å få et rimelig kjøkken på.  Jeg ønsker større kjøkken men har ikke hatt tid til å bygge på enda så når jeg ble så lei av det gamle og det var dårlige innebygde hvitevarer så byttet jeg til et brukt kjøkken for kr 500. hvor jeg i tillegg satte inn ny induksjon topp og stekeovn.  Da kan jeg oppgradere alt når jeg har bygd på og er sikker på at jeg kan få det samme over alt.
  (trådstarter)
   #9
 156     0
Det er ikke så vanskelig å få halve kjøkkenet med brukte Metod, ser jeg. Jeg liker at de utnytter høyden så mye.  Det er en "øverste skuff" mer enn på Faktum og mange konkurrenter.

Flere spørsmål:
  • Metod er opp mot 62 cm avhengig av front.  Fibo benkeplater (som finnes i riktig lengde) er 61. Jeg hadde tenkt meg Fibo bakplater mot veggen ... de er 11 mm.
    Spm: Er det noe i veien for å ha bakplata ned bak benkeplata i stedet for omvendt, for å få en centimeter til og dermed mer utvalg av leverandører? (Fibo har en halvmeter til standard lengde.)

  • Spm: Er det noe i veien for å bruke Fibos våtromspanel som bakplate? De ser visuelt like ut i katalogen, og jeg får mer ubrutt lengde.
  • Jeg var innom IKEA. Deres utstillings-kjøkken har 60 cm opp til underskap, og så har de for eksempel en sånn skapventilator som denne uten uttrekk eller ordentlig hette. Jeg ville ha tenkt meg at det var en oppskrift på røyklegging, men kanskje ikke?
    Spm: Er uttrekk egentlig ganske kosmetisk, eller hur? (Denne der hadde jo ganske stor kapasitet, 630 på max.)