5 642    3    0  

Granitt benkeplate. Forsterkninger under nødvendig?

 79     0
Som overskriften sier - vi skal ha granitt benkeplate på kjøkkenet (forøvrig IKEA).
Trengs det forsterkninger under for å tåle vekten, eller holder det å legge benkeplaten rett på kjøkkenskapene/skuffeseksjonene?
Signatur

   #1
 1 151     Akershus     0
En ganske så enkel løsning dersom det nye ikea kjøkkenet tilsvarer noe av det gamle er jo å dobble antallet ben under, rett og slett fylle igjen alle de forhåndsborrede hullene for feste av ben.

Da vil du jo få halvert vekten pr punkt for en ganske så rimelig penge.

Noen ganger er det greit å kline til litt ekstra, kjedelig når alt er oppe dersom det siger pga for høy vekt, og da har man fortsatt mulighet for å justere hvert enkelt ben!

Edit: ser jeg svarte litt fort, du snakket om selve skroget og ikke bena..
Hvor tung er granitten kontra det tyngste IKEA leverer? (regner vel med at det er endel vekt men)
   #3
 3 412     Akershus     0
Temaet har vært luftet her før:
http://www.byggebolig.no/generell-kjokkenprat/stein-benkeplate-for-tung-for-vanlige-kjokkenbein/

Jeg har veid over 100 kg.  Jeg kunne også da sette meg på en kjøkkenbenk.

Da jeg monterte kjøkken sist, stod jeg på skrogene på underskapene da jeg satt på foringer over overskapene.  Hele vekten min lå på to vanger som stod mot hverandre (Det var Faktum; har ikke prøvd å stå på Metod, men har god tro på at det går bra). 

La oss anta at en steinplate er 3 cm tykk.  Granitt har en egenvekt på litt under 3 kg per kubikkdesimeter.  En løpemeter med benkeplate er 10 desimeter lang, rundt 6 dm høy, og vi sa 0.3 dm høy, det vil si 10 * 6 * 0.3 = 18 liter, og med en egenvekt på under 3 blir det litt under 54 kg per meter.  Siden det bredeste IKEA-skapet jeg vet om er 80 cm (Har ikke sjekket med den nye Metod-serien), vil man med underskap som står inntil hverandre alltid ha minst to vanger eller et vangepar per meter. 

Masser i bevegelse utgjør en større belastning enn masser som ligger i ro. 

Ut i fra dette virker det som om IKEA underskap skal tåle greit at det ligger en granittplate oppå.  Tåler en rekke med underskap 100 bevegelige kg på ett vangepar, tåler den også noe under 54 statiske kg per meter. 

(En påstod at IKEA granitt benkeplate er hult ut og fylt med et lettere materiale, men jeg har ikke funnet bekreftelse på det). 

Jeg ville montert bein overalt hvor det er mulig under skapene. 
Signatur