24,471    62    36  

Hvordan bygge vinrom?

 369     Østfold     12
Jeg ønsker her å starte en spennende tråd om vinlagring!
 
Denne tråden skal ta for seg de forskjellige tekniske aspektene og mulighetene rundt kjøling, varme og befuktning, samt ulike design og alle mulige måter du kan bygge vinrom eller vinkjeller på – og det er mange! 

Målet er drømmen om det perfekte vinrommet
Vi ønsker at kunnskap, erfaringer og bilder/skisser av vinrom deles her. Vi håper på konstruktive diskusjoner og at gode råd og ideer deles om hvordan du kan bygge vinrom eller forbedre eksisterende vinkjeller.

Jeg er utdannet kuldemester, har over 20 års erfaring med vin- og kjølerom og er lidenskapelig opptatt av vin- og kjølerom. Jeg gleder meg til å høre deres tanker, og ønsker å bistå med råd og hjelp dersom det passer inn.

Det er et stort vinmiljø i Norge, og en stadig etterspørsel etter produkter og løsninger. Interessen har økt betraktelig de siste årene – flere og flere har fått opp øynene for dette temaet, og interessen for mat og vin er enorm.
 
Hvordan bygge vinrom? - iStock-519580936.jpg - Thermocold

Starten
Hva er det første du skal vurdere når du skal bygge vinrom?

Det er mange steder å starte, men først tenker jeg det er naturlig å avklare litt rundt lagringstid og formålet.

Lagringstid:

• Korttid: drikkevin i hovedsak
• Medium lagring: noen få år holder lenge
• Lang oppbevaring: 10, 15, 20 år osv.
 
Formålet
Er det først og fremst et praktisk vinrom du ønsker deg – et rent lager med gunstige forhold i et mørkt, svalt rom, hvor målet er maks antall flasker lagret på best mulig måte?

Eller er det et vinmøbel du ønsker – et smykke i huset, plassert i kjellerstuen, under trappen eller i hallen? Eller vil du har et glassfelt/-luke i gulvet hvor du kan se ned på vinsamlingen?
 
Antall flasker
Et sted å begynne er antall flasker, noen vurderer å kjøpe sitt fjerde vinskap for å få plass, noen skal begynne å samle for første gang og har bare 12 flasker, mens andre har flere hundre flasker. Vurder ut ifra hva har du fra før og hvor mange flasker ser du for deg i fremtiden.
 
Plassen
Hva har du av plass til vinrom i dag? Finn gjerne to eller tre mulige plasser i huset, og vurder dem opp mot antall flasker og formålet med vinrommet.
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 369     Østfold     4
Riktig lagringsforhold

Først vil jeg oppfordre alle til å komme med innspill og spørsmål, del gjerne bilder fra allerede eksisterende vinrom.

Her kommer neste innlegg, når vi nå har avdekket lagringstid, formål, flaske antall og plassering, tenker jeg at vi hopper rett på selve lagrings kriteriene før vi ser mer på utførelse og oppbygging av vinkjelleren.

Vin tåler mye. Den tåler svingninger i både temperatur om det skjer gradvis og i fuktighet om det ikke er i lengre perioder. Når vi setter regler for oppbevaring er dette for å optimalisere, sikre og forsikre oss om at kvaliteten ikke forringes og for at forholdene for modning og lagring skjer på best mulig måte.

Disse tingene er spesielt viktig for dem som investerer i vin og som da lagrer den over lang tid de må være ekstra nøye. Men de som ikke skal lagre vin i lange perioder, kan lagre vin på en litt høyere temperaturer uten at vinen blir dårlig av den grunn.


Hvordan bygge vinrom? - iStock-638949482.jpg - Thermocold

Huskeregler for best mulig lagring av vin:
1.Stabil sval temperatur, alt fra 8°C til 17°C.
2.Luftfuktighet på rundt 60 % RF (RF=relativ fuktighet).
3.Lysforhold, helst så mørkt som mulig, unngå UV-stråler.
4.Vibrasjonen bør ikke være for høy, viktigst for vin som lagres lenge.
5.Lukt: unngå malings- og beisprodukter med lang avgassing.
6.Klima og god luftsirkulasjon.


1.Temperatur

Riktig temperatur bestemmes normalt ut ifra hva du skal oppbevare og hvor lenge det skal lagres, derfor finner du ulike svar på dette spørsmålet. Generelt snakker de fleste om 12/13°C som gunstig lagringstemperatur for både hvit og rødvin – lagres den for kaldt, forsinkes modningsprosessen. Ved høye temperaturer kan modningen gå for raskt og du kan få det som beskrives som eddik smak på vinen, men her er det viktig å ta med tidsfaktoren for lagring, altså hvor lenge du skal lagre vinen.

2.Fuktighet

Fuktigheten er viktig, men du har litt å gå på. Ulike flasker, typer, korker og hvordan flasken plasseres – om den står eller ligger – er ting du kan tenke på. 50–75 % RF brukes som et trygt område for vinlagring – 60 % omtales som det optimale, men har du 40 % eller 85 % i en kortere periode, vil de nok ikke ha noen stor innvirkning på korken. Oksygen som slippes inn via korken er vinenes store fiende, derfor er det viktig med litt fuktig luft, slik at korken ikke tørker ut.

3.Lysforhold

Lysforholdene avgjør hvor lenge vinen kan lagres i rommet. Vinrom med store glassvegger eller glasskyvedører brukes mer og mer. Huskeregel nr. 1: UV-stråler fra solen, det er det vinen tåler aller minst, men også lys fra innvendig belysning kan påvirke og forringe viner som lagres lenge. I rom med glassfelt løses dette normalt ved at lagringsvinen oppbevares i kasser eller tildekket istedenfor i åpne hyller.

4.Vibrasjon

Vibrasjon er et tema mange har litt ulike meninger om, men vibrasjon i korte perioder gjør trolig ikke store skader – vin både selges og transporteres på båter som er i konstant vibrasjon, også når den fraktes med lastebil over landegrensene. Men mange mener dette er viktig når du lagrer vinen hjemme over lengre tid. Et eksperiment på dette med vibrasjon er gjort, som viste følgende kjemisk resultat: Vibrasjon ga reduksjon av taminer og økt PH, men i liten grad. Resultatet var mindre syre i vinen som ble utsatt for vibrasjon enn den som var lagret stille. Testen sa ingenting om det var noen smaksforskjell.

5.Lukt

Lukt i vinrommet er også et diskutert område. Mange mener at lukter i rommet setter preg på vinen, mens andre mener at så lenge flaskene er korket (tette), kommer ikke luktgassen inn til vinen. Også her holder vi oss på den sikre siden: unngå å bruke eller behandle vinhyller og vegger/tak med sterke olje- og malingsprodukter som har lang avgassing. Behandlede vinhyller bør stå og lufte/gasse fra seg før du plasserer de inn i vinrommet.

6.Klima

Klima i rommet er viktig, og her opplever vi forskjeller fra kunde til kunde. Men én ting ser vi som forskjell: de med godt, bygget vinrom i ferdigisolerte paneler eller bygget i treverk som kjølerom, har ofte godt klima. Vinkjellere med murvegger har lite og dårlig isolering i veggene samt manglene fuktsperre i vegger, gulv eller tak, og har ofte et varierende klima i vinrommet. Det er ofte den siste kundegruppen som trenger tilleggsutstyr for regulering av fuktighet. Godt, bygget rom er ofte ensbetydende med godt klima – vi ønsker ikke muggsopp på etiketter og korker i vinrommet.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 369     Østfold     3
Først må jeg takke for interessen jeg har opplevd rundt denne tråden, mange flere innlegg kommer om tema.

Neste innlegge vil handle om forskjellige byggeteknikker og materialer du kan benytte deg av for og bygge et vinrom.
Jeg vil også etter hvert forklare nærmere et par fremgangsmåter for et godt bygget vinrom.
Signatur
   #3
 21     Vestby     4
Hei Jørgen - og takk for en super tråd som jeg kommer til å følge.

Følger daglig med på Byggebolig og ser at det i tillegg til gode norske leverandører som Thermocold også er mange flinke folk som bruker forumet for kunnskapsdeling og har tilegnet meg mye nyttig kunnskap her Smile

Vi bor i en mindre leilighet med begrenset plass for oppbevaring av de edle dråper og har derfor hittil løst lagring på denne ikke forsvarlige måten. Årsaken er at det er en høy pris pr m2 i vårt boområde syd for Oslo og det sier seg derfor selv at det ikke er rom for alt man ønsker seg - ref bildet under:$


Hvordan bygge vinrom? - Vinrom i garderobeskapet 400.jpg - Thermocold


En "positiv side" som følger pandemien er at vi har fått bedre økonomi ved at vi bruker mindre penger på reiser og restaurantbesøk. Da ønsker vi i stedet å lyse litt opp i egen hverdag med å lage eget vinrom.

Det jeg lurer på er derfor forumbrukernes egne valg av egen vinoppbevaring:

  • Dagens løsning - Hvordan fungerer den - hva ville du endret på om du skulle planlagt ny i dag?

  • Fremtidig løsning - Hva er i planene og hvilke utfordringer tenker dere er verdt å vurdere i forhold til løsningen?Håper på gode råd og tips her!
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 369     Østfold     3
Hei Pepperstad

Tusen takk og takk for godt innspill.
Jeg slenger meg på med mine tilbakemeldinger på tema.

Jeg har ofte samtaler med folk rundt om som har eller ønsker seg vinrom/vinkjeller.
Tilbakemeldinger jeg ofte får fra folk som allerede har et vinrom, er at rommet de bruker ikke egner seg bra nok, flere angrer nok på at la mye glede i vinhyller osv. men kanskje tokk en litt for rask beslutning på selve rommet, altså dårlig eller ingen isolering, manglende fuktsperre osv, spesielt de som har et vin rom med høy og fin luftfuktighet, men vegger innvendig bygget med gipsplater, de sliter med "myke vegger" og mugg/svart sopp.

Rommet du bygger/bruker er avgjørende for klima og miljøet vinen skal ligge i, og et godt bygget rom trenger som regel det rimeligste og enkleste kjøleaggregatet.

Du nevnte ganske riktig dyr m2 pris som nok er gjeldene for mange, men for en del er nettopp også det en "liten" feil, De hadde 40 flasker, interessen økte etter vært som man lærte mer og vips var vinskap nr 1 & 2 fullt og de kjøpte et skap nr 3, så ser dem at om de hadde bygget et lite rom hadde de fått plass til dobbelt så mange flasker til samme pris.

Spent på flere små og store vinklinger rundt tema.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 369     Østfold     2
Hvordan bygger jeg meg et vinrom?

Treverk, Elementer eller glass:
Du kan enten bygge selv i treverk, plast og isolasjon eller kjøpe et ferdig elementrom på mål og klikke det opp på plass, siste er selvsagt det enkleste og beste, men det er ikke noe problem og bygge selv. Begge løsningene kan kombineres med en glassdør eller glassvegg.

Kjøleroms paneler:
Fordelene med å bestille ferdig standard eller tilpasset vinrom i f.eks. sorte 5cm tykke paneler, er at rommet kan like enkelt demonteres og flyttes/selges eller bygges på. Det blir super godt isolert og helt tett. Litt avhengig av størrelse og design, men de fleste vinrom i paneler setter du opp på en kveld og er da klart til bruk. Selve rommet bygges sammen uten skruer, du bruker kun en nøkkel som medfølger til å låse vegger, gulv og tak sammen. Paneler gir en ekstremt god kontroll på klima i rommet og svært lavt strømforbruk.

Bygge i treverk:
Bygge vinrom i treverk, det er fullt mulig, for mange er det ikke noe problem og sette i gang med dette på egenhånd, for andre trengs det en snekker. Bygge oppskriften kommer i neste innlegg, og går litt mer konkret til verks på hvordan dette bør utføres. I grove trekk bygger du et rom inne i rommet ditt, rommet bygges med en liten klaring/lufting mot eksisterende vegger, om du f.eks. bygger det i et hjørne i kjelleren, starter du med litt klaring til de to veggene, så bygger du gulv, vegger og tak med plast på utsiden, isolasjon mellom stenderverket og f.eks. panel inne i rommet.
Det er litt mer jobb og bygge i tre, det tar også litt mer plass og du kan heller ikke bruke visse materialer inne i vinrommet, f.eks. gips plater, MDF plater eller vanlig sponplater, materialene må tåle høy fuktighet.

Glass vegger:
Vinrom bygget i bare glassvegger som stilige design møbel dukker opp på Instagram, men de er ofte uten kjøling, selv om noen har godt isolerte glassvegger med lav u-verdi og kan derfor også ha kjøling i rommet, krever dette store kjøleaggregater, de aller fleste rom i glass du ser i sosiale mediereller på returanger er for drikkevin, vinen her lagres ved serveringstemperatur 16 til 18*C, da brukes spesielle aircondition uniter som tåler ute temperaturer ned mot -25*C. Ønsker du 12*C i et slikt rom av glass krever nøye dimensjonering, ønsker du glassfelt kan det være greit og kontakte noen for hjelp med utregning og valg av kjøleaggregat. det kan noen ganger være smart å vurdere mindre glassfelt eller glassdører.

Konklusjon:
Du bestemmer hva du ønsker deg, så det kan være greit og lese over det første innlegget i tråden, også bestem deg for hvordan type rom du vil bygge og hvilke kvaliteter du ønsker deg aller mest.

Hvordan bygge vinrom? - Vin trapp Gol.jpg - Thermocold
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 369     Østfold     0
Før du setter i gang med vinrommet bør du bestemme deg for type dør og et vinaggregat:

Vin/Kjøleroms dører:

Isolerte dører er her delt opp i 3 grupper, integrert, utenpåliggende og skyvedører.
Integrert dør felles inn i veggen og er mest brukt når vinrommet er bygget f.eks. på kjøkken eller ut mot en gang, der du trenger en dør som står i stil med resten av interiøret. Den kan du montere møbelplate på som leveres av kjøkkenleverandøren din, eller du kan få en rustfri stålfront.

Utenpåliggende dør er en enkel og grei dør som ligger på utsiden av veggen, i lyseåpningen festes 4 plastvinkler med metall innlegg som magnetlisten suges fast mot. Utenpåliggende dører kan også leveres i glass.

Skyvedør i glass er et populært valg for tiden. Husk god u-verdi på glasset. Den bestilles normalt etter mål. Den gir ofte et godt innsyn i rommet.

Vinaggregater:

Kjøleaggregater: Generelt er det noen ting man skal vurdere ved kjøp av et kjøleaggregat, hva er strømforbruket? Her finnes det store forskjeller, hvordan skal det monteres? Noen har flere løsninger på slikt, er det greit med et plastdeksel på baksiden eller ønsker du innfelte rister? har aggregatet støvfilter? det forenkler rengjøringen betraktelig.
Lyd er også viktig, det bør ha stillegående vifter og aggregatet bør være bygget slik at det ikke lager vibrasjon, Uttak til lys i kjølerommet er en fordel at du har på aggregatet, da slipper du legge strøm inn i rommet.
Valg av riktig ytelse på aggregatet er også veldig viktig, aggregater til privathusholdning er stort sett alltid merket med hvor mange liter/m3 kjølerom den maks kan klare, har du bygget et kjølerom selv må du vurdere hvor godt isolert det er, dette får du ofte hjelp til av en forhandler, de regner u-verdien på vegger, gulv, tak og glassfelt.  

Du kan velge mellom splitt eller kompakt aggregat:

Kompaktaggregater: (plug and play) er komplette anlegg som monteres i vegg med lufting på baksiden og med et støpsel. Disse kan du stort sett montere selv ganske enkelt. Det finnes litt forskjellige modeller på markedet, Nesten alle små kompaktaggregat har automatisk fjerning av kondensvann dette er en stor fordel, da slipper du å legge inn avløp i kjølerommet.

Splitt aggregater (delte aggregater) Splitt maskiner er i hovedsak for de som ønsker kompressoren plassert i et annet rom enn der kjølerommet står. Grunnen til det kan være at man ønsker benytte den varmen kompressordelen av gir i et annet rom, for eksempel i kjelleren eller ut i garasjen. En annen fordel er også at lyden fra kompressordelen blir flyttet.
På splitter får du en ekstra termineringskostnad, her trenger du en autorisert kuldemontør til og legger rør, fylle gass og igangkjøring anlegget. Tips! mye av kosten til montøren er arbeidstimer på rørlegging, lager du ferdig hull i vegger, gulv eller tak etter avtale med montøren, sparer han mye tid på montering og du kroner. En splitt kompressor kan også monteres ute og i kalde rom, men husk at ved temperaturer under +10°C må aggregatene ha noe som heter vinterdrift. Ulempen med splitt er at du må ha avløp til kalddelen som er plassert i kjølerommet.

Hvordan bygge vinrom? - iStock-615729684.jpg - Thermocold
Signatur
   #7
 2     0
Hei Jørgen,
Veldig interessant tema dette, som jeg har forsøkt å lese meg en del opp på. Jeg vurderer hvordan jeg skal gå frem for å etablere et vinrom i en eksisterende bod i første etasje på huset som ligger delvis under bakken (skrå tomt).

Jeg har en bod som er på 7 m2 som jeg vurderer å dele i to og bruke den innerste delen til vinrom. Dette rommet er under bakkenivå, dvs at to av veggene er yttervegger ut mot terreng (bortsett fra ca 15 cm øverst på veggen som er over bakkenivå). Disse veggene er er da grunnmur bygget med Jackon Thermomur, dvs de er isolert på begge sider med 100 mm. På innsiden av dette er det fuktsperre og gipsplater. De to andre veggene vil bli henholdsvis ut i den samme boden og mot et vaskerom. Huset har balansert ventilasjon og det er avtrekk i denne boden, men i den ytre delen (den delen som jeg ikke tenkter å bruke til vinlagring). Det trekker derfor inn varm luft fra gangen utenfor (i spalte under døra). Temperaturen idag er derfor ikke veldig lav, ca 18-22 grader igjennom året.

Det jeg tenkte var om jeg delte av den innerste delen av boden og isolerte denne godt fra den ytre delen, så ville kulden fra grunnmursveggene gi en ganske sval temperatur i dette rommet, uten at det blir for kaldt, selvfølgelig med noe svingning fra sommer til vinter, men slik jeg forstår det er ikke det noe vinen tar skade av så lenge det er sesongsvinginger og ikke raskere svingninger. Jeg ville dermed klart meg uten å installere kjøleaggregat.

Spørsmålene som dukker opp da er hvordan jeg gjør dette på best mulig måte. Jeg så for meg at den nye veggen som deler rommet i to må isoleres godt (100 mm) og at jeg bør ha fuktsperre på den varme siden for å være sikkert på at ikke varmere luft fra ytterdelen av boden trekker inn i isolasjonen og kondenserer på innvendig vegg. Jeg så også for meg å lage en ny vegg på veggen mot vaskerommet med en luftespalte (50 mm) og isolasjon (100 mm) for å unngå kondensproblemer i veggen mot vaskerommet.

Det store spørsmålet er hva jeg gjør med eksisterende yttervegger mot terreng. Dersom jeg skal lage nye vegger her også med luftespalte så vil jeg jo miste all "kulde" fra ytterveggene slik at jeg må inn med kjøleaggregat. I tillegg vil disse veggene gjøre rommet betraktelig mindre (150 mm på alle sider). Da jeg ikke har tenkt å kjøle med aggregat så vil jo nødvendigvis temperaturen i rommet til en viss grad følge temperaturen i terreng utenfor slik at det ikke vil være store temperaturforskjeller som vil være problematisk ift kondensering av varm luft mot kald.

Når det gjelder gulv og tak, så hadde jeg håpet å kunne bruke eksisterende gulv slik det er (betonggulv net mot terreng med vinylparkett). Taket grenser opp til kjøkken på oversiden. Her bør det kanskje også isoleres med fuktsperre og luftgap på oversiden?

Ser frem til kommentarer og innspill på disse tingene.

Se forklarende skisse under for hvor dette er tenkt etablert.

Hvordan bygge vinrom? - Screenshot 2020-12-17 at 14.59.20.png - Thermocold


  (trådstarter)
   #8
 369     Østfold     1
Hei Ekufas

Jeg ser dilemma, bygge vinrom uten kjøling, men benytte vegg/gulv mot grunn.
Det er selvsagt umulig og si hvordan resultat/temperatur du vil få til slutt, men en god vei og starte.

Det første jeg tenker på er hvilken temperatur har gulvet om vinteren og om sommeren, om du velger bygge et vinrom som du isolerer og plaster alle fire veggene og taket, men unnlater og isolere gulvet, vil gulvets temperatur kunne gi en pekepinne på temperaturen du vil få inne i rommet.

Jeg ville planlagt for et aggregat på veggen ved siden av døren, så er det tilrettelagt for det om dette prosjektet ikke skulle fungere. Når du først er i gang og bygger, bygg dette rommet som du nevner med god isolering og plast på varm side som om det var et kjølerom.

Jeg legger ut en byggeoppskrift i dag eller i morgen som du kan lese over, da ser du litt hvordan jeg tenker det skal bygges opp.

Jeg ønsker lykke til, send over temperaturen i gulvet og legge gjerne ut bilder og tekst av vinrommet mens du bygger Smile
Signatur
   #9
 2     0
Hei igjen.
Takk for rask og god tilbakemelding. Fantastisk å kunne diskutere med fagfolk:)

Det er en god ide å legge til rette for å kunne montere et kjøleaggregat dersom temperaturen med "naturlig" kjøling ikke blir god nok.

Jeg lurer litt på det med isolering og plasting. Grunnen til at man velger å plaste (på varm side) er vel at man skal unngå at varm luft, som kan ha et duggpunkt høyere enn temperaturen inne i vin/kjølerommet, skal nå overflaten/baksiden til kald vegg inne i rommet og dermed kondensere her og føre til fukt inni veggen.
Du nevner at jeg kan gå for ikke å isolere og plaste gulvet, men alle andre flater (alle vegger og tak). Grunnen til at jeg kan droppe å isolasjon/plast på gulv antar jeg er at man kan anta at temperaturen i grunnen er lavere eller tilsvarende som det nye kjølige rommet (ihvertfall ikke vesentlig høyere), dermed ingen fare for kondens/fukt. Jeg lurer dermed på om ikke dette er en mulig vei også for de to ytterveggene som jo er under bakkenivå. Har kan man vel også anta at temperaturen i grunnen bak veggen på tilsvarende måte som for gulvet er lavere eller tilsvarende som inne i rommet.
Kan jeg ikke dermed unnlate isolering/plasting mot disse veggene også slik at jeg får en kjøleeffekt herfra også? Temperaturdifferanse motsatt vei (altså høyere temperatur innvendig enn utvendig) er det jo allerede tatt høyde for med fuktsperre på innsiden av grunnmuren.
Fortsatt ville jeg uansett isolert og plastet på de to andre veggene og tak. Supert om du kunne gjort det noen tanker rundt ovennevnte resonnement.

Når det gjelder måling av temperatur i gulvet, tenker du da jeg skal måle på overflaten eller rett over? På dekket som ligger oppå murgulvet, eller på muren under dette?

Kjempeflott om du kunne lagt ut en byggeoppskrift på noen slikt.  (trådstarter)
   #10
 369     Østfold     0
Hei igjen.
Takk for rask og god tilbakemelding. Fantastisk å kunne diskutere med fagfolk:)

Det er en god ide å legge til rette for å kunne montere et kjøleaggregat dersom temperaturen med "naturlig" kjøling ikke blir god nok.

Jeg lurer litt på det med isolering og plasting. Grunnen til at man velger å plaste (på varm side) er vel at man skal unngå at varm luft, som kan ha et duggpunkt høyere enn temperaturen inne i vin/kjølerommet, skal nå overflaten/baksiden til kald vegg inne i rommet og dermed kondensere her og føre til fukt inni veggen.
Du nevner at jeg kan gå for ikke å isolere og plaste gulvet, men alle andre flater (alle vegger og tak). Grunnen til at jeg kan droppe å isolasjon/plast på gulv antar jeg er at man kan anta at temperaturen i grunnen er lavere eller tilsvarende som det nye kjølige rommet (ihvertfall ikke vesentlig høyere), dermed ingen fare for kondens/fukt. Jeg lurer dermed på om ikke dette er en mulig vei også for de to ytterveggene som jo er under bakkenivå. Har kan man vel også anta at temperaturen i grunnen bak veggen på tilsvarende måte som for gulvet er lavere eller tilsvarende som inne i rommet.
Kan jeg ikke dermed unnlate isolering/plasting mot disse veggene også slik at jeg får en kjøleeffekt herfra også? Temperaturdifferanse motsatt vei (altså høyere temperatur innvendig enn utvendig) er det jo allerede tatt høyde for med fuktsperre på innsiden av grunnmuren.
Fortsatt ville jeg uansett isolert og plastet på de to andre veggene og tak. Supert om du kunne gjort det noen tanker rundt ovennevnte resonnement.

Når det gjelder måling av temperatur i gulvet, tenker du da jeg skal måle på overflaten eller rett over? På dekket som ligger oppå murgulvet, eller på muren under dette?

Kjempeflott om du kunne lagt ut en byggeoppskrift på noen slikt.
Hei ekufas

Her blir det litt synsing, jeg tenker at veggen mest trolig (jeg har jo ikke befart rommet ditt) vil bli varmere om sommeren enn gulvet, gulvet vil alltid være den kjøligste overflaten hos deg, over tid tenker jeg at det er den flaten du bør konsentrere deg om, den vil også være mest stabil, jeg antok at gulvet var bare ren betong, men du skriver at du har et dekke på gulvet, hva er det?
Det var temperaturen på betonggulvet, overflaten på det som var spennende, den vil jo si noe om hvor kaldt du kan få det i vinrommet. mål gulvet med en føler tapet til gulvet i senter av det som blir vinrommet.

Byggeoppskrift kommer Wink
Signatur