(trådstarter)
   #11
 369     Østfold     1
Hvordan bygger jeg et vinrom?

Her har du en fremgangsmåte som er inspirert av Norsk standard (NS)

Før du setter i gang…
Husk at jo bedre isolert rommet er og tettere du kan lage det jo bedre blir rommet, du får lavere strømforbruk, lydnivå og gangtid, du klarer deg med et rimeligere aggregat og du trenger mest trolig ikke noe avfukting eller befuktningsmaskiner. Det er ofte smart å velge et vinaggregat og en isolert dør før du starter byggingen, slik at du kan ta hensyn til ytelsen som trengs, mål på lysåpninger og løsninger for lufting til aggregat.
Se over starten på tråden, slik at du har vurdert formålet, antall flasker, plassering, rett lagringsforhold, design og ønsket temperatur også.

NS (Norsk standard) har en beskrivelse på kjølerom, den angir hvordan et kjølerom skal bygges etter forskriftene og den er også den som blir fulgt for vinrom, noen bruker 5cm istedenfor 10cm for og spare plass, men pris messig gjør det ikke stort utslag i material besparelse, heller en liten økning i strømforbruk.

I dette eksempelet har vi tatt utgangspunkt i følgende: Du har et rom i huset hvor du ønsker å bygge et vinrom. Ønsket temperatur er et sted mellom 8 til 13*C Du velger og bygge vinrommet i et hjørne av rommet inn mot 2 yttervegger. Omgivende temperatur er normal innetemperatur.

1. Lufting:
Veggene som er mot yttervegger, gulv og tak lektes ut med 5 cm for å lage lufting. Dette for å skape sirkulasjon mellom veggene for å unngå kondens. Ønsker du beliste åpningene når rommet er ferdig, må du lage hull eller montere rister slik at luften ikke blir stillestående På denne måten sørges det for riktig temperatur rundt kjølerommet hele året igjennom. Tipset er å skape sirkulasjon på luften og ikke en stillestående luft rundt rommet. Bygges rommet 1. etasje på betong gulv med varm kjeller under kan du legge damp/fuktsperre rett på gulvet, 5cm isolasjon og flytende gulv på toppen som kjøleroms gulv, isolert gulv er alltid å anbefale.

2. Fuktsperre:
Plastfolie/fuktsperre med tykkelse fra 0,20-0,25 mm brukes for å hindre fukt inntrenging i vegger, gulv og tak. Alle skjøter overlappes rikelig og skjøtene heltapes slik at det ikke kan lekke luft mellom overlappende plast. Dette er veldig viktig. Jo tettere du klarer å få plasten, jo bedre blir vinrommet. Risikoen ved dårlig luftsperre som ikke tetter, kan være sopp, råte og fuktskader i vegger, gulv, tak og rim/is i aggregatet. Plasten/fuktsperren stiftes på utsiden av lektene vi har mot gulv, yttervegg og tak. (Husk og tape over stiftene i plasten så godt det går)

3. Reisverk:
Vi anbefaler at det bygges med plass til 10cm tykke steinullsmatter, et godt isolert rom er energibesparende og gir mindre drift/slitasje på kjøleaggregatet. Reisverket bygges i tre med cc 60cm, ingen diffusjonstette materialer må forekomme innvendig i kjølerommet.


Hvordan bygge vinrom? - BB selvbygger rom.jpg - Thermocold





4. Isolering:
Veggene isoleres mellom stender i reisverket og mot fuktsperren/plasten, et typisk problem på eldre rom, er at isolasjonen har sunket litt ned i veggene, dette fører til at isolasjonen i toppen av veggene blir borte, sørg derfor for at isolasjonen sitter god slik at dette ikke skjer.

5. Papp og panel:
Da er vi klare for å dekke isolasjonen med ullpapp, den brukes for å holde isolasjonen på plass og hindre eventuell lukt. Den skal festes på stenderverket før innvendig panel slås på. Anbefalt tresort innvendig i vinrommet er ubehandlet gran. (F.eks. behandlet panel kan sette smak og lukt) Jeg få ofte spørsmål om og bruke våtromsplater, slike som har ferdig over flater med flis utseende. Da må lekte ut 3 cm uten på ullpappen, med åpning oppe og nede, du stopper 5cm fra gulv og tak, slik at utlufting/sirkulasjon skjer bak platene. Ønsker du og overflatebehandle treverket/panelene inne i kjølerommet, er det og foretrekke en diffusjonsåpen, vannbasert panellakk. Husk at om du skal behandle granpanelene så er det stor risiko for at lukten/gassen fra maling, lakk og beis kan bli stor.

6. Gulv:
Gulvet kan bygges på samme måte som i vegger og tak. Bygges rommet 1. etasje på betong gulv med varm kjeller under kan du legge damp/fuktsperre rett på gulvet, 5cm isolasjon og flytende gulv på toppen som kjøleroms gulv, isolert gulv er alltid å anbefale.

7. Lysåpninger dør og aggregat:
Veiledningsmateriale for aggregat og dør finnes som regel på produsentens hjemmesider, og kan lastes ned der når du har bestemt deg for rett type og modell. Ellers med følger dette produktene.

Lykke til!

Hvordan bygge vinrom? - Banner vin.jpg - Thermocold


Signatur

   #12
 52     Skien     0
Hei,

Spennende tråd å følge med på. Masse nyttig info.
Holder på å bygge vinrom selv. Dette er et teglsteinsrom
på ca 7 m2. Har installert et kompaktanlegg, som har varm side
i et "bod-rom" som har typisk 15-20 grader året rundt.

Har i dag kun standard dør inn til vinrommet, hvor jeg
har en kjellerstue på varm side av døren. Har vurdert å
isolere denne døren fra innsiden med 5 cm. Hvor avhengig
er man av "luft-tett" dør (dørkarm/dør) ?Hvordan bygge vinrom? - 20201222_113050.jpg - Thermocold
  (trådstarter)
   #13
 369     Østfold     0
Hei,

Spennende tråd å følge med på. Masse nyttig info.
Holder på å bygge vinrom selv. Dette er et teglsteinsrom
på ca 7 m2. Har installert et kompaktanlegg, som har varm side
i et "bod-rom" som har typisk 15-20 grader året rundt.

Har i dag kun standard dør inn til vinrommet, hvor jeg
har en kjellerstue på varm side av døren. Har vurdert å
isolere denne døren fra innsiden med 5 cm. Hvor avhengig
er man av "luft-tett" dør (dørkarm/dør) ?Hvordan bygge vinrom? - 20201222_113050.jpg - Thermocold


Hei Jugend
Fra mitt stå sted er det helt tett det beste, tett godt rund aggregatet også. Isolere døren vil nok hjelpe mye.

Hvilken temperatur håper du på å oppnå i rommet?

Grunnen til at du bør forsøke og tette dør og aggregat er flere, men en er at varmluft som lekker inn førere til økt gangtid på aggregatet, i perioder som oftest er våren rundt mai og etter fellesferien og ut over høsten har vi høy luft fuktighet i Norge, da kan aggregatet fort rime/fryse igjen.

bilde når du er ferdig ønsker vi også at du legger ut her Smile
Signatur
   #14
 52     Skien     0
Takker for tips 👍
Håper å ligge på rundt 14. Ligger stort sett på 17-18 grader året rundt uten kjøling.
Siste redigering: Thursday, December 31, 2020 7:04:02 PM av Jugend
  (trådstarter)
   #15
 369     Østfold     0
Takker for tips 👍
Håper å ligge på rundt 14. Ligger stort sett på 17-18 grader året rundt uten kjøling.

Godt nyttår Jugend
Senke temperaturen 3 til 4*C ser jeg fint for meg at du skal klare, noe lavere en de kan fort gi noen ekstra utfordringer. legg gjerne ut bilde og status på hvordan det fungerer når du er ferdig Smile
Signatur
   #16
 2     0
Hei.

Har ønske om både kjølerom og vinrom i huset, er det noen muligheter å kunne kombinere disse to?

Har per i dag en vegg med skyvedør mellom kjøkken og stue.

Ønsker å bygge et vinrom i glass som skille mellom kjøkken og stue, eventuelt kombinert løsning om det lar seg gjøre, der kjøleromsdelen blir av tre og ha glassvegg med dører på vinrom delen.

Areal tilgjengelig er 185x205x240 (BxLxH) med 1 vegg mot yttervegg, resten ut mot åpne rom.

Om man kombinerer dette, hvordan lager man skillevegg? hvilke materialer osv.

Du nevner gulv bygges som vegger og tak, er det ikke noen muligheter å ligge flis, vinyl eller laminat på gulv?

Innvendige vegger, er det bare ullpapp som kan brukes, eller kan alle difusjonsåpne vindsprerr brukes som for eks. Bison duk?



Siste redigering: Sunday, January 17, 2021 6:14:29 PM av Prosjektet_46
  (trådstarter)
   #17
 369     Østfold     0
Hei Prosjektet 46

Dette er en løsning flere har utført tidligere, så det skal være fullt mulig, her er det viktig og tenke på hvilket aggregat man bruker i form av at du har nok kuldekapasitet, der for også viktig med god isolering og så lav U-verdi som mulig på glass flater, bilde under er en rask skisse på en tent løsning, her er det brukt kjøleroms paneler med 54mm tykkelse, det gjør konstruksjonen meget godt isolert og at rommet bygger minst mulig, har også redusert glassflater til kun en isolert glasskyvedør.
Kulde til vinrommet "stjeles" fra kjølerommet, med bruk av to hull i skilleveggen, en liten enkel vifte suger kald luft fra gulvet som blir styrt av en termostat, hullet oppe er for trykkutligning og dekkes med en sjalusirist.

Bygger du i treverk, lages rommet som beskrevet lengre opp i tråden, skilleveggen mellom vin og kjøl bør ha minimum 5cm steinull, helst 10cm.

Bison duk kjenner jeg ikke godt til, men er den difusjonsåpen skulle det sikkert gå fint, jeg har sett mange legge flis og laminat i rommet med stort hell, men husk at materialet bør tåle høy luftfuktighet.

Et spørsmål til deg, hvilken temperatur ser du for deg i vinrommet?
Hvordan bygge vinrom? - kjøl&vin 3.PNG - Thermocold
Hvordan bygge vinrom? - kjøl&vin 2.PNG - Thermocold
Hvordan bygge vinrom? - kjøl&vin 1.PNG - Thermocold
Signatur

   #18
 2     0
Hei.

Takk for hurtig fin skisse. Det er omtrentlig akkurat noe slikt jeg ser for meg.

Regner med glassdør og kjøleaggregat blir de 2 mest kostbare komponentene. Isolasjon og konstruksjonsvirke har jeg liggende.
Det optimale hadde nok vært å fått det bygget med kjøleromspaneler, men regner med det medfører at prosjektet blir betraktelig dyrere.

Ja om det bør være 10 cm isolasjon i skilleveggen vil jo det stjele mye volum i tillegg til 10 cm i vegger. så må kanskje se på mulighetene for å kjøpe enkle kjøleromsplater for skillevegg.

Kan det da benyttes baderomspanel på skilleveggen siden det bli kald/sval på hver side av veggen og det er hull for kald luft sirkulasjon, eller må det være dufusjonsåpne materialer som panel av gran?

Ser for mer mest mulig optimal temperatur i vinrommet 12/13 grader og 4/5 grader i kjøleromsdelen.

Når det gjelder aggregat så hadde det optimale vært å fått et splittet agregat, da jeg kunne hatt kompressor delen stående på rommet over slik at jeg kunne utnyttet varmen til å varme det rommet, men utfordingen blir da avløp for kondensvann i kjølerommet.

Tenkte å overdimensjonere aggregatet slik at kapasiteten er god.
  (trådstarter)
   #19
 369     Østfold     0
Hei.

Takk for hurtig fin skisse. Det er omtrentlig akkurat noe slikt jeg ser for meg.

Regner med glassdør og kjøleaggregat blir de 2 mest kostbare komponentene. Isolasjon og konstruksjonsvirke har jeg liggende.
Det optimale hadde nok vært å fått det bygget med kjøleromspaneler, men regner med det medfører at prosjektet blir betraktelig dyrere.

Ja om det bør være 10 cm isolasjon i skilleveggen vil jo det stjele mye volum i tillegg til 10 cm i vegger. så må kanskje se på mulighetene for å kjøpe enkle kjøleromsplater for skillevegg.

Kan det da benyttes baderomspanel på skilleveggen siden det bli kald/sval på hver side av veggen og det er hull for kald luft sirkulasjon, eller må det være dufusjonsåpne materialer som panel av gran?

Ser for mer mest mulig optimal temperatur i vinrommet 12/13 grader og 4/5 grader i kjøleromsdelen.

Når det gjelder aggregat så hadde det optimale vært å fått et splittet agregat, da jeg kunne hatt kompressor delen stående på rommet over slik at jeg kunne utnyttet varmen til å varme det rommet, men utfordingen blir da avløp for kondensvann i kjølerommet.

Tenkte å overdimensjonere aggregatet slik at kapasiteten er god.

Hei Prosjektet 46

Ser ikke noe umiddelbart problem med at skilleveggen er kledd med baderomspaneler slik som du beskriver her.
splitt aggregat kan være en fin løsning, her, men som du nevner trengs det avløp.
Signatur
   #20
 2     0
Hei. Veldig bra tråd!

Jeg er i startfasen av planlegging av et vinrom under trappen i gangen.
Jeg håper budsjettet kan dekke et rom med de ferdige platene Thermocold har, men mulig jeg må bygge noe selv eventuelt.

Det første jeg må avklare er om det lar seg gjøre å ha et sånt rom over varmekablene i gangen. Det er flislagt gang, varmekablene står alltid på og holder ca 22-23 grader i rommet.

Jeg tenkte å heve vinromet noen cm med lekter slik at luft kan passere under gulvet i vinrommet. Vil dette kunne fungere? Vil det skape veldig stort kjølebehov eller kan luft og et lag isolasjon holde varmen unna?

På forhånd takk!

Hilsen Joachim