286    5    0  

Kan jeg bytte ut 16A-støpsel til 20A-støpsel på ny stekeovn?

 2     0
Jeg har nettopp fått i hus en ny stekeovn fra Miele, som leveres med 2-pin 16A støpsel. Den gamle stekeovnen hadde 3-pin 20A støpsel og satt i et 20A komfyrstikk. Selgeren på Elkjøp sa at jeg fint kunne klippe av bytte ut 16A-støpselet med et 20A-støpsel, men at det eventuelt kunne gå utover garantien på stekeovnen. 

Jeg er ikke så opptatt av garantien på stekeovnen, og er helt komfortabel med å bytte selve støpselet, men jeg ville jo ikke gjøre noe som er ulovlig og øker brannfaren. Har prøvd å lese i andre tråder og elektro-forum, men det virker som det er uenighet om dette. 

Det er en egen sikring for komfyr i leiligheten, med 2x 20A, den ene for den separate platetoppen og den andre altså for stekeovnen. 

I bruksanvisningen til stekeovnen står det: "Stekeovnen er utstyrt med en 3-leder kabel med støpsel for tilkobling til vekselstrøm 230V, 50Hz. Sikring: 16A. Ovnen må bare kobles til en forskriftsmessig jordet stikkontakt. Maksimal tilkoblingsverdi: Se typeskilt" På typeskiltet står det: AC 220-230V 50Hz max 2.5 kw. 

Kan jeg trygt bytte ut 16A støpselet med et 20A-støpsel? Og hvis ikke, er det noen andre måter å løse dette på som ikke krever elektriker og dyre utskiftninger? 

På forhånd takk for hjelpen!

HSt
   #1
 34 000     Lillestrøm kommune     0
Du kan i teorien bytte støpsel men du må ha en 16A sikring på veien

Skal 20A sikringen beholdes så finnes et produkt som heter problrmløseren som har en 16A sikring, monteres av elektriker. Da kan du bruke standard stikk så du trenger ikke bytte
   #3
 3     0
Har et tilsvarende problem(slik som veldig mange andre her inne hehe).

På kjøkkenet mitt er det lagt opp en 20A teknisk kontakt til platetopp(dette er ok), men denne har en liten avstikker til en "vanlig" dobbel stikkontakt. Om jeg ikke misforstår så er vanlige stikkontaker maks 16A.

Er det da ok å kaste inn en problemløser mellom "vanlig" stikk og komfyr. Gitt at problemløseren har egen sikring på 16A så vil en aldri dra mer enn dette ut fra denne kontakten.

Er vel også noe med at et 20A uttak ellers skal være utilgjengelig for andre apparater, noe den absolutt er gitt at den er bak komfyren, men ellers kan du jo plugge i alt med vanlig stikk. Er det ok å beholde den doble stikkontakten, eller burde denne byttes ut til f.eks enkel stikkontakt eller teknisk?

Til andre lesere, her er lenke til den ofte omtalte problemløseren:
https://maxeta.no/produkt/dobbel-stekovnstikk-m-16a-sikring/

Takk for alle svar!
HSt
   #4
 34 000     Lillestrøm kommune     0
Du kan ikke ha en ubrukt dobbelkontakt som skjøt (men mulig jeg misforstår deg)

Følgende er ok :
20A - kun tekniske stikk og kun produkter godkjent for 20A - problemløser - vanlige stikk (flertall er ok)

Så bør du tenke på totalbelastning på
20A kursen
TSt
   #5
 12 943     0
Det er faren for brann i produkt som ikke er beregnet for mere enn 16A i tillegg til begrensninger i kontakter etc. Det er derfor en ikke skal bytte til teknisk plugg der en f.eks. har dobbelt tilkobling for dette,