#11
 661     Bærum     0

Ikke glem å kjøpe det viktigste av alt. Trykkoker.


Trykkoker virker litt interessant. Hva bruker du denne til? Er det slik at poteter blir kokt på 5-6 minutter? Koker eller dampkoker du i denne?

Jeg er ellers veldig fornøyd med Le Creuset sine kjeler og stekepanner. Jeg har eid en IKEA-kjele en gang da jeg var student, men det kommer jeg aldri til å eie igjen. Man får mye fint og bra på IKEA, men kjelene deres er definitivt ikke blant dette.

   #12
 58     Tønsberg     0
Til snektriker: Hørtes merkelig ut Smile sikker på at det ikke er aluminium? Tenker på de gamle aluminiumsgrytene til høyang med flate lokk.....  Eller kanskje bunnen er av aluminium, men da må det være gamle gryter for de siste årene er produsentene så obs på dette med at til og med de billigste aluminiumsgrytene får en tynn stålplate limt under bunnen for å fungere på induksjon.

Men det fins sikkert mer på markedet enn det jeg kjenner til.
   #13
 627     Bærum     0



Jeg er ellers veldig fornøyd med Le Creuset sine kjeler og stekepanner. Jeg har eid en IKEA-kjele en gang da jeg var student, men det kommer jeg aldri til å eie igjen. Man får mye fint og bra på IKEA, men kjelene deres er definitivt ikke blant dette.


Hvordan bruker du egentlig kjelene dine siden du blir så misfornøyd?

Det må være minst ti år siden jeg kjøpte kjeler sist, og de som står i skapet mitt er både 10, 20 og 30 år gamle. Både Ikea og Høyang og kanskje også andre ting. Stål og alu. Med normal bruk blir jo ikke disse slitt, kan knapt se at de er brukt.

Så når noen sier at noen kjeler har bedre kvalitet enn andre, hva legger dere i dette?
   #14
 58     Tønsberg     0




Jeg er ellers veldig fornøyd med Le Creuset sine kjeler og stekepanner. Jeg har eid en IKEA-kjele en gang da jeg var student, men det kommer jeg aldri til å eie igjen. Man får mye fint og bra på IKEA, men kjelene deres er definitivt ikke blant dette.


Hvordan bruker du egentlig kjelene dine siden du blir så misfornøyd?

Det må være minst ti år siden jeg kjøpte kjeler sist, og de som står i skapet mitt er både 10, 20 og 30 år gamle. Både Ikea og Høyang og kanskje også andre ting. Stål og alu. Med normal bruk blir jo ikke disse slitt, kan knapt se at de er brukt.

Så når noen sier at noen kjeler har bedre kvalitet enn andre, hva legger dere i dette?


Slik jeg ser det er den største forskjellen på dyre og billige gryter og spesielt stekepanner, tykkelsen på bunn og vegger. Jo tykkere gods jo bedre holder det på varmen, for eksempel når du lager en gryterett med vann som base, varmer dette opp og tilsetter ingredienser, hvis du da heller kald melk på vil en tynn gryte bruke lenger tid på å varme det opp igjen enn en tykk gryte. Og tykkere gods har en jevn temperatur over hele bunnen, og holder maten varm lengre på bordet, mens en tynnbunnet vil variere og maten svis lettere. Samme på stekepanner, har du en tynnbunnet stekepanne har du kanskje opplevd at du må flytte maten rundt i pannen for å få alt stekt? På en tykkbunnet panne vil temperaturen være mer jevn på hele flaten. Man steker ikke biff i en pannekakepanne Smile legger du en biff i verste fall fra kjøleskapet i en tynn panne vil biffen kjøle ned pannen slik at du må vente på at temperaturen stiger igjen før den steker.  Også holdbarhet, spesielt på belagte gryter, her er det en del serier hvor belegget ikke er like slitesterkt. Det er vel som med verktøy, for noen jobber trenger man ikke kvalitet, koke poteter kan du gjøre i hvilken som helst gryte.
   #15
 25     0
I 10 år har jeg hatt høyang party polaris, og har vært utrolig fornøyd.

Når vi flyttet inn i nytt hus, med induksjonstopp var disse for gamle og jeg måtte bytte de ut. Kjøpte da en ny liten kjele i samme serie men som funker for induksjon. Denne er av aluminium med et antall stålplugger i bunnen.

Jeg ble utrolig skuffet. Denne kjelen fungerer for induksjon, men utnytter ikke induksjonens fordeler.

Og koke 5dl vann tok 3 ganger så lang tid som en samme størrelse kjele fra serien høyang polaris all steel.

Kontaktet Høyang angående dette, men ikke fått svar.

Selv om det står induksjon på pakken, så betyr ikke det så mye.
   #16
 797     Nes, Akershus     0
Det er en vesentlig forskjell mellom den billig-driten fra IKEA som fantes i de fleste hybelhus litt bakover i tid, og eksempelvis 365+ osv!Vi har bare disse rund baut, gammel prikk-emaljert komfyr på hytta med stiftplater, vanlig komfyr hos modern, keramisk hos svigers, og induksjon hos oss.
Nema problema, til forskjell fra en sånn steikepanne til 50 kroner med 2 mm bunn som står i bue, "stekt" mye kjøttdeig i sånne...
Signatur
   #17
 5,337     Tromsø     0

Også har du kobber, men det er ikke så mange av i private hjem.


Nei, kobberkjeler er gått ut av bruk dels av helsemessige grunner, og egner seg best til pynt. Kobber er moderat giftig. Litt kobber bør man ha i kroppen, men koker man i det hver dag, eller drikker mye vann som har stått stille i kobberør og gamle varmtvannstanker, kan det bl.a. gå ut over kvinners fruktbarhet, hørte jeg på skolen for mange år siden. Kobber dreper også algevekst på tak, båter, fiskegarn etc.

Så finnes det kobberkjeler som er fortinnet innvendig, men tinn er vist ikke sunt det heller.

Når man først er i gang: Aluminiumskjeler uten belegg var noe "alle" kokte i for 40 år siden. Men de mistet populariteten da man fant ut at man ble dement av aluminium. Nå brukes aluminium mest i kjeler og panner med Teflon og tilsvarende belegg.
Signatur

pwb
   #18
 2,284     Ski     0


Trykkoker virker litt interessant. Hva bruker du denne til? Er det slik at poteter blir kokt på 5-6 minutter? Koker eller dampkoker du i denne?


Nå har vi nettopp begynt å bruke den, men at det ikke er mer brukt kan jeg ikke fatte, men det er vel fordi folk fortsatt tror det er farlig. Nye trykkokere er 100% sikre :-)
Man kan både dampe og koke, poteter tar 10-15min å koke. Dampe gulrøtter er helt utrolig godt, har dampet i vanlig kjele med rist, men smaken kan ikke sammenlignes. Man kan koke/dampe det meste. Lapskaus som tar 3 timer å putre i kjele tok 45min. Trykket gjør at vannet ikke koker før det er 120 grader.
   #19
 5,337     Tromsø     0
Argumentet jeg har hørt mot trykk-koker er at ting lett blir for mye kokt. Hvis det koker fortere i trykkoker så går ting fortere over grensene mellom for lite kokt kokt - passe - overkokt. Men det lærer man kanskje å beregne.
Signatur
pwb
   #20
 2,284     Ski     0

Argumentet jeg har hørt mot trykk-koker er at ting lett blir for mye kokt. Hvis det koker fortere i trykkoker så går ting fortere over grensene mellom for lite kokt kokt - passe - overkokt. Men det lærer man kanskje å beregne.


Det er nok en ulempe man er villig til å leve med når man først har prøvd en.