24,152    39    3  

Krav til nytt kjøkken i eksisterende bolig

 52     1
Kjøkkenet fra 80-tallet i nykjøpt gammelt hus skal snart dø. Jeg antar at TEK10, som snart blir avløst av den enda verre TEK15 har noen vanvittige krav som da må etterkommes, f.eks vanntilførsel til oppvaskmaskin og komfyrledninger, generelt elektriske krav til et kjøkken. Er det noen som vet noe om hva kravene til hhv. vannkobling oppvaskmaskin og strømkobling til komfyr/steketopp er iflg TEK10? Mener å ha hørt noe om automatisk avstenging av vann og tidssikring på komfyrer etc.?

   #1
 1,596     0
Uten å være hverken rørlegger eller elektriker, legger jeg meg på ca følgende linje på eget kjøkken (med et ørlite forbehold om at noe kan ha blitt glemt her nå):

Rør:

  • Rør-i-rør, med egne uttak for oppvask og kjøleskap.

  • Dryppbakke under oppvask og kjøleskap.

  • Waterguard sensor under oppvask og kjøleskap.


*Kjøleskap med is/vanndispenser. Filter plasseres i teknisk rom, utført som våtrom.

Elektrisk:

  • Komfyrvakt på platetopp.

  • Dedikerte Schuko-stikk for fastmonterte hvitevarer.

  • Alle strømuttak i jordet utførelse.

  • Minstekrav til minste antall uttak ved benk (var det 2 per meter benkeplate?)

  • Generelt krav: DCL uttak til lampetter/løsmontert belysning i tak.



Samt ting som kanskje ikke er krav, men greit å få med seg:
+ avtrekk på ventilasjon, lokalisert over oppvaskemaskin.
+ Takmonterte høyttalere (Sonos)
+ Downlight over arbeidsbenk.
+ Datauttak over kjøkkenbenk, til f.eks. TV/andre dingser som krever nettilkobling i nær eller fjerne fremtid...
  (trådstarter)
   #2
 52     0
Hm, pussig med krav til komfyrvakt til platetopp, spesielt sett i lys av induksjonstopper. Men er det slik ... Og hvis det er kobberør fra før tviler jeg på at man må erstatte rørene med rør-i-rør. Men når det gjelder automatisk vannavstenging og dryppbakk så synes jeg det høres fornuftig ut, siden ingen kjøkken verken er utformet som våtrom eller har sluk.
Er det virkelig et krav med ett dobbeltstikk per løpemeter benkeplate??? og ?
   #3
 1,019     Rogaland     0
Di u trenger ikke tenke på det når du bare pusset opp kjøkkenet. Det gjelder nybygg.
Signatur
   #4
 3,083     Gol     0
Jeg tok igjen kjøkkenet på huset vårt nå og der har vi bare byttet, er ikke noe regler på dette untatt dette med

- egen kurs til plate topp
- egen kurs til stekeovn
- komfyrvakt

Smile
Signatur
   #5
 1,596     0
TS spør jo om dagens krav - her får han jo svar på alt man kan gjøre for å slippe unna. Jaja, velvel - noen pusser opp, andre renoverer. Sistnevnte betyr vel  få ting "opp" på dagens standard - så blir det opp til hver enkelt å velge hvordan man definerer sine prosjekter...  Wink Wink
   #6
 3,083     Gol     0

TS spør jo om dagens krav - her får han jo svar på alt man kan gjøre for å slippe unna. Jaja, velvel - noen pusser opp, andre renoverer. Sistnevnte betyr vel  få ting "opp" på dagens standard - så blir det opp til hver enkelt å velge hvordan man definerer sine prosjekter...  Wink ;)



Jeg tok igjen kjøkkenet på huset vårt nå og der har vi bare byttet, er ikke noe regler på dette untatt dette med

- egen kurs til plate topp
- egen kurs til stekeovn
- komfyrvakt

:)


Dette er regler i tek10.
Signatur

   #8
 6,009     Finnmark     0
Kan ikke tro man behøver å installere komfyrvakt når man bytter kjøkken....... Mange bruker jo eksisterende hvitevarer i nytt kjøkken også ???

Men det er jo lurt å oppgradere elektriske uansett med slikt og noen flere kurser......
Signatur
   #9
 1,596     0
Det høres jo ut som om Komfyrvakt er en eller annen uting - vær nå heller glad for at den nedsatte komité vet ditt beste: Komfyrvakten skal jo redde liv og verdier!

Man har vel installert både brannvarsler og slukkeapparatur? Hvorfor ikke også ha en komfyrvakt? Er det fordi dette er noe nytt og farlig?
   #10
 365     Drammen     0
To el-uttak per meter? Vel det er kanskje ikke så galt med et dobbelt stikk hver andre meter...
   #13
 1,596     0
Og ikke forsikringsbransjen... ?

Jeg er relativt bestemt på at dersom man "renoverer" så bør man så langt som det er praktisk og økonomisk mulig/forsvarlig, bygge opp etter dagens standard - og ikke forsøke å smyge seg unna flest mulig av dagens krav. Men her får det bli opp til hver enkelt å vurdere.
   #14
 322     Bærum     1

Det høres jo ut som om Komfyrvakt er en eller annen uting - vær nå heller glad for at den nedsatte komité vet ditt beste: Komfyrvakten skal jo redde liv og verdier!

Man har vel installert både brannvarsler og slukkeapparatur? Hvorfor ikke også ha en komfyrvakt? Er det fordi dette er noe nytt og farlig?


Det er vel stort sett to grunner til at folk er negative til komfyrvakt:

1) Det er dyrt. 3-3500 kroner ekstra er prosentvis ganske mye på små kjøkken, og kan være et irritasjonsmoment for dyre kjøkken som har sprengt alle budsjetter for lenge siden :)

2) De er stygge. Som i kjempestygge. Føleren/senderen er sjelden laget av folk med estetisk sans, og fungerer dårlig når man ellers kjører rene linjer og masse stål, gjerne med takmontert ventilator.

Ellers har de bare positive sider jeg klarer å forestille meg akkurat nå. Jeg har ingen selv ennå, men ser de sikkerhetsmessige fordelene ved å ha en. Så fort de lager en sender som ser pen nok ut til en fornuftig penge (ikke over 3500 i hvert fall), så skal jeg jobbe med meg selv for å stable på beina nok tiltakslyst til å kjøpe en. Det er tross alt lurt. Smile
   #15
 1,151     Akershus     0


Det høres jo ut som om Komfyrvakt er en eller annen uting - vær nå heller glad for at den nedsatte komité vet ditt beste: Komfyrvakten skal jo redde liv og verdier!

Man har vel installert både brannvarsler og slukkeapparatur? Hvorfor ikke også ha en komfyrvakt? Er det fordi dette er noe nytt og farlig?


Det er vel stort sett to grunner til at folk er negative til komfyrvakt:

1) Det er dyrt. 3-3500 kroner ekstra er prosentvis ganske mye på små kjøkken, og kan være et irritasjonsmoment for dyre kjøkken som har sprengt alle budsjetter for lenge siden :)

2) De er stygge. Som i kjempestygge. Føleren/senderen er sjelden laget av folk med estetisk sans, og fungerer dårlig når man ellers kjører rene linjer og masse stål, gjerne med takmontert ventilator.

Ellers har de bare positive sider jeg klarer å forestille meg akkurat nå. Jeg har ingen selv ennå, men ser de sikkerhetsmessige fordelene ved å ha en. Så fort de lager en sender som ser pen nok ut til en fornuftig penge (ikke over 3500 i hvert fall), så skal jeg jobbe med meg selv for å stable på beina nok tiltakslyst til å kjøpe en. Det er tross alt lurt. :)


http://www.ctmlyng.no/mkomfy2g/
   #16
 1,596     0
Jeg er langt på vei enig med deg, i at produktdesignet er noe de fleste leverandørene så absolutt kunne ha gjort noe med. Men når man ser hvor hinsides konservativt utvalget på elektromateriell er (brytere og stikk, fortrinnsvis) her på berget - så er det jo tydelig at kundene ikke er kresne nok.

Jeg fikk tak i komfyrvakter fra EFP Nordic, og begge disse er svært diskré og lite sjenerende. De har også modeller som kan innmonteres i kjøkkenvifta, sånn at de faktisk er "usynlige." Men utvalget av produkter er jo langt fra imponerende...

Det samme gjelder forøvrig røykvarslere og innbruddsalarmer - ikke akkurat noen smykker de heller. Selv om det er på bedringens vei også der.

Til slutt, et lite bilde jeg tok på et hotellrom i Unaiten. Så ille kan det bli!

Krav til nytt kjøkken i eksisterende bolig - bigbrother.jpg - shaukaas
   #17
 6,009     Finnmark     0

Jeg er langt på vei enig med deg, i at produktdesignet er noe de fleste leverandørene så absolutt kunne ha gjort noe med. Men når man ser hvor hinsides konservativt utvalget på elektromateriell er (brytere og stikk, fortrinnsvis) her på berget - så er det jo tydelig at kundene ikke er kresne nok.

Jeg fikk tak i komfyrvakter fra EFP Nordic, og begge disse er svært diskré og lite sjenerende. De har også modeller som kan innmonteres i kjøkkenvifta, sånn at de faktisk er "usynlige." Men utvalget av produkter er jo langt fra imponerende...

Det samme gjelder forøvrig røykvarslere og innbruddsalarmer - ikke akkurat noen smykker de heller. Selv om det er på bedringens vei også der.

Til slutt, et lite bilde jeg tok på et hotellrom i Unaiten. Så ille kan det bli!




Det verste er vel ingen???
Signatur
   #18
 1,596     0
Ja, enten det eller at brannalarmsystem ikke funker... Har opplevd det også, men på en oljerigg riktignok. Muligens enda verre...  :-\
   #19
 322     Bærum     0
De Homecast linket til så jo ikke alt for ille ut, selv om de godt kunne vært designet mer for å skli inn i et miljø enn for å skille seg ut Smile. Hva koster de? ... til forbruker, ikke innkjøpspris for elektriker.

Innlegget mitt var vel strengt tatt en overdrivelse i et slags forsøk på å være litt humoristisk oppi det hele samtidig som jeg prøvde å belyse de grunnene jeg kan se til at folk syns komfyrvakt er en uting. Det er jo ikke konseptet komfyrvakt folk reagerer på, det er hva det gjør med utseendet på kjøkkenet (og økonomien) de ikke liker. Konseptet er jo utelukkende fornuftig og bra.

Mine erfaringer er også noen år gamle nå, så det har selvsagt kommet en haug nye produkter på markedet. Det er dessverre ikke så lett å få oversikt over sånt når man ikke er elektriker (og selv elektrikerne pusher gjerne "sine" produkter på folk).
   #21
 25,356     Akershus     0
De brannvarslerne er feilplassert, alle sammen. Bør stå et stykke ut på taket.
Signatur
   #22
 1,596     0
Spørs om dette egentlig var brannvarslere, da... Følte meg vel egentlig videoovervåket på det hotellrommet...  Cool Cool Cool Cool
   #23
 682     0
Garo har noen komfyrvakter som ser ok ut. Pris er jeg usikker på.

De koster litt ja, men dersom den en dag redder livet ditt er det vel verdt det?
Folk betaler gjerne 100-300.000 for et nytt kjøkken, men komfyrvakta er for dyr. Jaja..
   #24
 1,596     0
Kanskje dette er de samme folka som kjøper "Ling Soo Kee" dekk til den tyske premium bilen sin?  :-X
   #27
 365     Drammen     0
De induksjonstopper jeg har sett har innebygget termovakt. Holder det for å tilfredsstille kravene?
   #28
 20     0

Kjøkkenet fra 80-tallet i nykjøpt gammelt hus skal snart dø. Jeg antar at TEK10, som snart blir avløst av den enda verre TEK15 har noen vanvittige krav som da må etterkommes, f.eks vanntilførsel til oppvaskmaskin og komfyrledninger, generelt elektriske krav til et kjøkken. Er det noen som vet noe om hva kravene til hhv. vannkobling oppvaskmaskin og strømkobling til komfyr/steketopp er iflg TEK10? Mener å ha hørt noe om automatisk avstenging av vann og tidssikring på komfyrer etc.?


Pusser du opp kjøkkenet, og lar komfyr stå der den sto, slipper man ut fra hva jeg har hørt unna nye krav. Flytter man på steketoppen, utløses kravet om komfyrvakt. For estetikerne kan det være greit å vite at f.eks. Røroshetta leverer ventilator med integrert komfyrvakt.

Når waterguardkravet utløses, vet jeg ikke helt. Vi flyttet hele kjøkkenet til et annet rom, og måtte derfor sette dette på. Det kostet dog langt mindre enn den komfyrvakten gjorde (som jeg synes var drøyt overpriset).
   #29
 5,243     Sørlandet     0
Ifølge rørleggeren jeg brukte så måtte jeg ha vannstopp ventil siden jeg byttet oppvaskmaskin. Like greit da denne er gull verd om du kan få den til å dekke litt mer enn bare oppvaskmaskinen. det hjalp ikke at min oppvask har innebygd aquastop.

Ifølge elektrikkeren så var det bare om jeg skulle flytte/bytte komfyrstikket at det utløste krav om komfyrvakt. Altså bar det ingenting i veien for å flytte steketoppen så lenge ledningen var lang nok og tilgjengelig i etterkant,

Angående komfyrvakt hjalp det ikke at induksjonstoppen hadde mange sikkerhetsfunksjoner innebygd.

Dette er basert på uttalelser fra to fagfolk som gjorde jobb for meg, men har inntrykk at det er litt forskjellige tolkninger ute å går, ihvertfall blant firmaene på sørlandet.
   #30
 1,596     0
Når man først oppgraderer et kjøkken for 50-100.000,- - hvorfor kjipe seg ned på komfyrvakt og waterguard? Jeg mener; det er jo skikkelig dritt hvis det nye kjøkkenet blir vannskadet og/eller brenner opp.

Men at prisen er hinsides for begge systemer - det er jeg enig i. Men nå er vel strengt tatt kjøkken ikke så billig heller - det er jo bare noen sponplater som er pent lakkert + noko attåt.
   #31
 22,342     Akershus     0

Ifølge rørleggeren jeg brukte så måtte jeg ha vannstopp ventil siden jeg byttet oppvaskmaskin.
Den var jo ny.

Oppvaskmaskinene i seg selv har blitt temmelig lekkasjesikre med aquastop. Det er mest det andre dilldallet på kjøkkenet som etter min mening er problematisk.
   #32
 428     Dal     0

Når man først oppgraderer et kjøkken for 50-100.000,- - hvorfor kjipe seg ned på komfyrvakt og waterguard? Jeg mener; det er jo skikkelig dritt hvis det nye kjøkkenet blir vannskadet og/eller brenner opp.

Men at prisen er hinsides for begge systemer - det er jeg enig i. Men nå er vel strengt tatt kjøkken ikke så billig heller - det er jo bare noen sponplater som er pent lakkert + noko attåt.


Komfyrvakt blir for meg litt som DAB i.. Noe kun Norge satser på / trer nedover ørene på oss forbrukere, litt som ISDN fella / melkekua til Telenor.. Så lenge slike ting ikke er en del av koetoppen, men i stede en klumpete boks som ser ut som den kommer fra 90 tallet, og en produsent bare vi i norge har hørt om (ja de finnes sikkert unntak), og som kutter strømmen slik at klokka på stekeovnen står på 00:00 hver gang shjiten slår inn, ja da er det sikkrt greit å vente til dette kommer integrert i hvitevarene... Personlig har jeg svært lite sans for sånne halveisløsninger, litt som å montere DPF på en gammel Diesel bil :) 

Og NEI , jeg har IKKE  komfyr vakt selv, og har ingen planer å skaffe meg det før det blir en del av hvitevarene..
   #33
 1,596     0
Gode poenger - samtidig så skjer det relativt mange komfyrbranner i Norge. Med dagens krav kutter man strømtilførselen i sin helhet. Med vårt snodige IT-nett så er det kanskje ikke rart at vi får litt særnorske tilpasninger i fra NEK?

Produktutviklingen går nok ikke så fort som man skulle ønske, men det finnes etterhvert noen halvgreie alternativer. Prisene er imidlertid ukurante...
   #34
 428     Dal     0

Produktutviklingen går nok ikke så fort som man skulle ønske, men det finnes etterhvert noen halvgreie alternativer. Prisene er imidlertid ukurante...


Det var vel noen som dansa reindansen ganske heftig når dette forslaget kom igjennom Smile
   #35
 231     Kristiansand     0
Liten stund siden siste svar på denne tråden, men må bare nevne det som er mitt største ankepunkt mot disse. Det at strømmen automatisk kuttes etter 2 timer virker utrolig irriterende. Det er mange ting jeg lager som skal stå lengre enn 2 timer og det burde være totalt unødvendig med dagens teknologi å ha en slik innstilling. Teknologi er ment til å gjøre ting enklere/lettere, ikke mer tungvint...
Signatur
   #36
 1,596     0
Noen som så første episode av "Brannstasjonen" på TV3 i går kveld? Der var det en aldri så liten komfyrbrann...

Det er vel hevet over enhver tvil om at fordelene er større enn ulempene med en komfyrvakt, samtidig som verden går fremover på komfyrteknologien også... Håper på at produktutvalget blir større og bedre, samtidig som at prisene går ned.
   #37
 5,337     Tromsø     0
Det at strømmen automatisk kuttes etter 2 timer virker utrolig irriterende. Det er mange ting jeg lager som skal stå lengre enn 2 timer


Ja, to timer er mye for en kaffetrakter eller et vaffeljern, men altfor lite for en koketopp med fårikålgryte, eller steikeovn med langtidssteiking av steik. Er det virkelig krav til tidsbryter på komfyrkursen(e)? Det høres ut som en misforståelse?
Signatur
   #38
 1,596     0
Er det ikke mulig å trykke på en knapp for å "forlenge" denne 2-timers funksjonen dersom ønskelig? (Har ikke sjekket manualene på eget utstyr, skal vel være såppass ærlig...)
   #39
 506     Bærum     1
Hvor står det skrevet at det er krav om komfyrvakt når man bytter f.eks til induksjon og må gjøre om stikket?