24,152
39
3
Krav til nytt kjøkken i eksisterende bolig
52
1
Kjøkkenet fra 80-tallet i nykjøpt gammelt hus skal snart dø. Jeg antar at TEK10, som snart blir avløst av den enda verre TEK15 har noen vanvittige krav som da må etterkommes, f.eks vanntilførsel til oppvaskmaskin og komfyrledninger, generelt elektriske krav til et kjøkken. Er det noen som vet noe om hva kravene til hhv. vannkobling oppvaskmaskin og strømkobling til komfyr/steketopp er iflg TEK10? Mener å ha hørt noe om automatisk avstenging av vann og tidssikring på komfyrer etc.?
Rør:
*Kjøleskap med is/vanndispenser. Filter plasseres i teknisk rom, utført som våtrom.
Elektrisk:
Samt ting som kanskje ikke er krav, men greit å få med seg:
+ avtrekk på ventilasjon, lokalisert over oppvaskemaskin.
+ Takmonterte høyttalere (Sonos)
+ Downlight over arbeidsbenk.
+ Datauttak over kjøkkenbenk, til f.eks. TV/andre dingser som krever nettilkobling i nær eller fjerne fremtid...
Er det virkelig et krav med ett dobbeltstikk per løpemeter benkeplate??? og ?
- egen kurs til plate topp
- egen kurs til stekeovn
- komfyrvakt
Nils-Kristian
Montèr Byggeservice
Dette er regler i tek10.
Nils-Kristian
Montèr Byggeservice
Men det er jo lurt å oppgradere elektriske uansett med slikt og noen flere kurser......
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Man har vel installert både brannvarsler og slukkeapparatur? Hvorfor ikke også ha en komfyrvakt? Er det fordi dette er noe nytt og farlig?
Det er vel antakelig mest fordi at kravet kommer fra elektrobransjen.
Jeg er relativt bestemt på at dersom man "renoverer" så bør man så langt som det er praktisk og økonomisk mulig/forsvarlig, bygge opp etter dagens standard - og ikke forsøke å smyge seg unna flest mulig av dagens krav. Men her får det bli opp til hver enkelt å vurdere.
Det er vel stort sett to grunner til at folk er negative til komfyrvakt:
1) Det er dyrt. 3-3500 kroner ekstra er prosentvis ganske mye på små kjøkken, og kan være et irritasjonsmoment for dyre kjøkken som har sprengt alle budsjetter for lenge siden :)
2) De er stygge. Som i kjempestygge. Føleren/senderen er sjelden laget av folk med estetisk sans, og fungerer dårlig når man ellers kjører rene linjer og masse stål, gjerne med takmontert ventilator.
Ellers har de bare positive sider jeg klarer å forestille meg akkurat nå. Jeg har ingen selv ennå, men ser de sikkerhetsmessige fordelene ved å ha en. Så fort de lager en sender som ser pen nok ut til en fornuftig penge (ikke over 3500 i hvert fall), så skal jeg jobbe med meg selv for å stable på beina nok tiltakslyst til å kjøpe en. Det er tross alt lurt.
http://www.ctmlyng.no/mkomfy2g/
Jeg fikk tak i komfyrvakter fra EFP Nordic, og begge disse er svært diskré og lite sjenerende. De har også modeller som kan innmonteres i kjøkkenvifta, sånn at de faktisk er "usynlige." Men utvalget av produkter er jo langt fra imponerende...
Det samme gjelder forøvrig røykvarslere og innbruddsalarmer - ikke akkurat noen smykker de heller. Selv om det er på bedringens vei også der.
Til slutt, et lite bilde jeg tok på et hotellrom i Unaiten. Så ille kan det bli!
Det verste er vel ingen???
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Innlegget mitt var vel strengt tatt en overdrivelse i et slags forsøk på å være litt humoristisk oppi det hele samtidig som jeg prøvde å belyse de grunnene jeg kan se til at folk syns komfyrvakt er en uting. Det er jo ikke konseptet komfyrvakt folk reagerer på, det er hva det gjør med utseendet på kjøkkenet (og økonomien) de ikke liker. Konseptet er jo utelukkende fornuftig og bra.
Mine erfaringer er også noen år gamle nå, så det har selvsagt kommet en haug nye produkter på markedet. Det er dessverre ikke så lett å få oversikt over sånt når man ikke er elektriker (og selv elektrikerne pusher gjerne "sine" produkter på folk).
De koster litt ja, men dersom den en dag redder livet ditt er det vel verdt det?
Folk betaler gjerne 100-300.000 for et nytt kjøkken, men komfyrvakta er for dyr. Jaja..
Pusser du opp kjøkkenet, og lar komfyr stå der den sto, slipper man ut fra hva jeg har hørt unna nye krav. Flytter man på steketoppen, utløses kravet om komfyrvakt. For estetikerne kan det være greit å vite at f.eks. Røroshetta leverer ventilator med integrert komfyrvakt.
Når waterguardkravet utløses, vet jeg ikke helt. Vi flyttet hele kjøkkenet til et annet rom, og måtte derfor sette dette på. Det kostet dog langt mindre enn den komfyrvakten gjorde (som jeg synes var drøyt overpriset).
Ifølge elektrikkeren så var det bare om jeg skulle flytte/bytte komfyrstikket at det utløste krav om komfyrvakt. Altså bar det ingenting i veien for å flytte steketoppen så lenge ledningen var lang nok og tilgjengelig i etterkant,
Angående komfyrvakt hjalp det ikke at induksjonstoppen hadde mange sikkerhetsfunksjoner innebygd.
Dette er basert på uttalelser fra to fagfolk som gjorde jobb for meg, men har inntrykk at det er litt forskjellige tolkninger ute å går, ihvertfall blant firmaene på sørlandet.
Men at prisen er hinsides for begge systemer - det er jeg enig i. Men nå er vel strengt tatt kjøkken ikke så billig heller - det er jo bare noen sponplater som er pent lakkert + noko attåt.
Oppvaskmaskinene i seg selv har blitt temmelig lekkasjesikre med aquastop. Det er mest det andre dilldallet på kjøkkenet som etter min mening er problematisk.
Komfyrvakt blir for meg litt som DAB i.. Noe kun Norge satser på / trer nedover ørene på oss forbrukere, litt som ISDN fella / melkekua til Telenor.. Så lenge slike ting ikke er en del av koetoppen, men i stede en klumpete boks som ser ut som den kommer fra 90 tallet, og en produsent bare vi i norge har hørt om (ja de finnes sikkert unntak), og som kutter strømmen slik at klokka på stekeovnen står på 00:00 hver gang shjiten slår inn, ja da er det sikkrt greit å vente til dette kommer integrert i hvitevarene... Personlig har jeg svært lite sans for sånne halveisløsninger, litt som å montere DPF på en gammel Diesel bil :)
Og NEI , jeg har IKKE komfyr vakt selv, og har ingen planer å skaffe meg det før det blir en del av hvitevarene..
Produktutviklingen går nok ikke så fort som man skulle ønske, men det finnes etterhvert noen halvgreie alternativer. Prisene er imidlertid ukurante...
Det var vel noen som dansa reindansen ganske heftig når dette forslaget kom igjennom
Det er vel hevet over enhver tvil om at fordelene er større enn ulempene med en komfyrvakt, samtidig som verden går fremover på komfyrteknologien også... Håper på at produktutvalget blir større og bedre, samtidig som at prisene går ned.
Ja, to timer er mye for en kaffetrakter eller et vaffeljern, men altfor lite for en koketopp med fårikålgryte, eller steikeovn med langtidssteiking av steik. Er det virkelig krav til tidsbryter på komfyrkursen(e)? Det høres ut som en misforståelse?