2,487    2    0  

Naturlig regulert spiskammers for høst, vinter og vår?

 331     bøgda, Midt Norge     0
Lurer på om vi skal forske på et spiskammers/kaldskap med vegg mot nordsida av huset. Sparer plass og passer bedre inn i planløsning med kjøleskap i tillegg.

hvordan blir det med tilgang til kjøligst mulig luft uten kaldras inn i kjøkkenet.
hva skjer om en setter inn en lyre ut yttervegg litt over gulvlista i dette skapet.
vil kaldlufta inn varmes opp og kondensere på noe sett. må skapet fuktsperres for en slik mekanisk innretting.
mine foreldre hadde et slikt spiskammers på nordvegg med to luftelyrer, en nede ved gulvet og en oppe ved taket, mener jeg å huske. I tillegg var det polstret på innsiden med noe isolerende, trolig for at trekken ikke skulle komme inn på kjøkkenet.  men dette var før i tida, standard 1960 så og si...
(spiskammerset holdt tempen minus sommeren, og den er jo ikke så lang i mitt distrikt.
tenker lagring av potet, svallagring etc. og selvfølgelig bokser, krukker etc i høyden der det er varmere... om sommeren får en ta annet kjøling til hjelp.)

noen som har tips om fukt, isolasjon og bygging, UTEN at dette blir et kjølehjørne med agregat??
Signatur

   #1
 9,677     Kysten     0
Mine foreldre hadde en ventil i et høyskap. Der oppbevarte dem tørket kjøtt og frukt. Det holdt seg godt der og eplene var alltid kalde. Det var aldri noe snakk om fukt der, det blir jo ikke stengt inne, kun naturlig ventilasjon. Men det var litt kald trekk rundt skapet da Grin
   #2
 629     Bergen     0
Jeg har ventil i matskapet i femtitallshuset mitt, og den ble ganske kjapt tettet. Det blir ikke kaldt nok om sommeren, for kaldt om vinteren, og skapdøren blåser opp under stormene som kommer mellom de to sesongene.. :D

-Men en grundig gjennomtenkt konstruksjon kan kansje fungere? Jeg har bare et høl i veggen..