14 514    9    2  

(Pene) stikkontakter på kjøkken (kjøkkenbenk)

awt
 308     Karmøy, Rogaland     1
Jeg var usikker på om denne skulle legges under Elektro & Belysning eller her, men satser på her går greit.

Vi er godt i gang med planlegging av nytt kjøkken i gammelt hus, og jeg prøver nå å finne ut av hvilke løsninger det er når det kommer til stikkontakter på kjøkkenet som kanskje ser hakket bedre ut enn standard RS16.

Det kan være verdt å nevne at jeg normalt har en forkjærlighet til Elko Plus, men jeg synes de tar seg best ut nede ved gulvet, og ikke i synsfeltet mitt.

Uansett, min opprinnelige plan var hjørnekapper fra Elko i Plus-design. Disse fungerer nok greit nok, men de vil kun plasseres under overskap (noe vi foreløpig har over en av tre benker), samt at jeg er redd de kan bli litt voldsomme sammenlignet med en vanlig innfelt Elko Plus-kontakt. Videre finnes kun disse i dobbel, og ikke halvannen, slik at man "må" ha tre kontakter. Jeg har mer sansen for to, og så heller ha de litt tettere.

(Pene) stikkontakter på kjøkken (kjøkkenbenk) - Elko%20Plus%20hj%C3%B8rnekappe%20dobbel%20p%C3%A5vegg%20Alu-365x365.jpg - awt

Videre har man løsningen mange sverger til, og som jeg også vurderer sterkt (ihvertfall to steder); EVOline Port Cuisine/"Pop up". Jeg har ingen tvil om at disse gjør jobben sin, men etter å ha sett på diverse YouTube-videoer synes jeg de virker litt "billige" i det de dras opp/trykkes ned. Det virker som om hele på en måte gir litt etter, og at den ikke glir jevnt og pent nedover. Noen som har erfaringer her?

Jeg er også litt usikker på hvordan de vil være å trekke opp om de er litt langt unna (f.eks. innerst i et hjørne).

Man har også de som bare heter Port som spretter opp selv, men disse fant jeg ikke noen gode videoer av, og det virker som de primært er rettet mot konferanserom?

(Pene) stikkontakter på kjøkken (kjøkkenbenk) - 1504111.jpg - awt

Videre har man EVOline V-port, som på mange måter kan sammenlignes med Pop-up. Forskjellen (slik jeg har forstått det) er at V-port primært er for montering i overskap. Jeg fikk litt bedre inntrykk av denne, men det er muligens fordi hele saken er innkapslet, og at den derfor sklir litt bedre? Den kommer også ned automatisk ned ved et trykk.

(Pene) stikkontakter på kjøkken (kjøkkenbenk) - 15b496fe6e.jpg - awt

EVOline er godt representert her, og de har også EVOline Backflip som igrunn gjør som navnet sier; flipper rundt. Denne likte jeg tanken på, men synes den ble litt klumpete i åpen stilling. I tillegg vil den ta en forholdsvis stor del av benkeplaten, kontra en som bygger i høyden slik de andre.

(Pene) stikkontakter på kjøkken (kjøkkenbenk) - backflip-01-new-b.jpg - awt

EVOline har også FlipTop som jeg har fått inntrykk av er likt av flere, men denne er enda større en Backflip, så den falt ikke i smak hos meg.

(Pene) stikkontakter på kjøkken (kjøkkenbenk) - 1504150.jpg - awt

Og så den siste jeg har funnet; Bachmann Twist. Denne virker litt stilig ut, men er igjen en sak som tar forholdsvis stor plass i en plate. Ser også for meg denne mekanismen kan bli noe treg med tiden.

(Pene) stikkontakter på kjøkken (kjøkkenbenk) - twist-dreh_01.jpg - awt
Jeg kom også over disse på YouTube, men fargen på lyset var i meste laget for min del. I tillegg er jeg ikke så veldig stødig på Koreansk, så det spørs hvor enkelt det er å bestille (har riktignok funnet flere som selger disse, men alt står på Koreansk).Utover dette har man naturligvis mulighet til å montere vanlige lavtbyggende stikkontakter på veggen med lokk (eller uten for den saks skyld), men er usikker på om dette er noe jeg ønsker.

(Pene) stikkontakter på kjøkken (kjøkkenbenk) - kj%C3%B8kken_MOLDE-e1415693653681.jpg - awt

Noen som har noen meninger, eller flere tips til tilsvarende produkter?
Siste redigering: 19. desember 2015 22:49:28 av awt

   #1
 706     0
Om jeg fikk velge på konas kjøkken, ville jeg hatt denne typen armatur
http://www.clasohlson.com/no/Benkarmatur/Pr365620000

Da får man gjevnt lys og stikkontakter i ett. Det er gjerne noe kronglete med stikkontaktene oppunder overskapet, men til gjengjeld er den ikke synlig. Stikkontaktene kan også vinkles noe for å lette bruken.

Ellers har svigermor disse triple hjørneboksene på sitt kjøkken, noe jeg syns fungerer helt greit. Ting som skal monteres i benkeplaten har ingenting å gjøre på kjøkken som skal brukes til mer enn ferdigpizza. En ting er å rengjøre kanten rundt med gjevne mellomrom, men med unger som søler vann, eller mel og annet rask i de kontaktene blir det bare tull.

Om du skal ha lyslist nederst på overskapene, kan rs16 monteres skjult helt i kanten bak lyslisten. Da er det enkelt og føle seg fram og koble til i blinde også.
   #2
 5 979     Finnmark     0
I neste kjøkken jeg monter skal ingen stikkontakter være oppunder veggskap.
Da skal det være jevnt med dobbelstikk på vegg ca 20 cm over benkeplatene.
Stikkontakter i lysarmatur er upraktisk( man ser ikke så godt hvor støpsel skal inn) og teknisk " dårlig " løsning fordi støpsel da henger nedover.........

Med stikkontakter litt over benkeplatene, er også ledninger skjult når elektrisk utstyr er på plass: kaffetrakter, vannkoker, mikrobølgeovn mm
Signatur
Eye
   #3
 259     Jæren     0
Jeg vurderte flere av de samme løsningene ved rehabilitering av kjøkken. Har ikke overskap, og ville ikke gjøre inngrep (veggbokser/rør) i yttervegg. På innervegger gikk jeg for standard innfelte Elko Plus stikk.

Har benkeplate i skiferfarget laminat, så jeg ville ikke ha noe som gikk mest mulig i ett med denne. Gikk for Evoline Pop Up med sort lokk, og Evoline Sqare 80 (1 stikk + USB). Ser ut som om Square 80 kommer i flere utgaver. Min er sort med kun en liten logo nede i det ene hjørnet. De andre løsningene syntes jeg virket for prangende, og/eller "billige". Skulle det være behov for å bytte til en annen løsning om noen år, så er det sikkert greiere med et Ø84mm hull i benkeplaten, i stedet for et større firkantet hull.

Pop Up glir kanskje litt ujevnt og tregt, men kvalitetsfølelsen er grei. Har 95 cm benkehøyde og Pop Up plassert innerst i et hjørne. For meg på 180 så funker det helt fint.
   #4
 706     0
I neste kjøkken jeg monter skal ingen stikkontakter være oppunder veggskap.
Da skal det være jevnt med dobbelstikk på vegg ca 20 cm over benkeplatene.
Stikkontakter i lysarmatur er upraktisk( man ser ikke så godt hvor støpsel skal inn) og teknisk " dårlig " løsning fordi støpsel da henger nedover.........

Med stikkontakter litt over benkeplatene,  er også ledninger skjult når elektrisk utstyr er på plass: kaffetrakter,  vannkoker,  mikrobølgeovn mm

For utstyr som skal stå permanent på kjøkkenbenken er det greit nok med stikk på veggene, hvis man syns det er en god løsning. Selv hadde jeg aldri bygget nytt kjøkken i dag uten disse produktene integrert. Dessverre var det ikke vi som bygde kjøkkenet her, så kaffemaskin og vannkoker står på benkeplaten. Ideelt sett hadde dette som sagt vært integrert, og det er kun vaffeljern, mixmaster osv som kobles til ved bruk. Kjøkkenmaskinen skal selvsagt monteres på en løftearm med stikkontakt inni skapet, slik at man slipper å løfte denne hver gang den skal brukes.

Derfor ville jeg ikke hatt synlige stikkontakter.
   #5
 347     0
Jeg gikk for schneider halvannen stikk i hele huset da også på kjøkkenbenk. Her gikk jeg for design rammer. Disse see bra ut og for det utrente øyet vil man med hvit farge bak tro at dette er glassrammer men til 1/4 av prisen:) det følger med ulike farger å legge bak slik at du kan endre utrykk om du ønsker. Eventuelt lage eget med tapet/bilde/fargeark osv. Tenkte dette virka litt jalla når det først kom på markedet men er superfornøyd for at vi gikk for dem:)
En popup hører hjemme i ei kjøkkenøy hvor det ikke finnes andre alternativer. Kjøkkenbenken vaskes ofte og man ønsker ikke mer fastmontert dill i denne som man må skrape mel og brødsmuler bort fra:)
Signatur
   #6
 243     0
I neste kjøkken jeg monter skal ingen stikkontakter være oppunder veggskap.
Da skal det være jevnt med dobbelstikk på vegg ca 20 cm over benkeplatene.
Stikkontakter i lysarmatur er upraktisk( man ser ikke så godt hvor støpsel skal inn) og teknisk " dårlig " løsning fordi støpsel da henger nedover.........

Med stikkontakter litt over benkeplatene, er også ledninger skjult når elektrisk utstyr er på plass: kaffetrakter, vannkoker, mikrobølgeovn mm


Det gjorde vi, ettersom fruen ikke ville ha noe pop-up som samler skit. Er fornøyd med resultatet, ettersom de for det meste er dekt av ting på benken uansett.

(Pene) stikkontakter på kjøkken (kjøkkenbenk) - c14dfc3709594f81b4ad3932d08008a3.jpg - awt
   #7
 2 798     0
Mine prioriteringer når jeg skal få meg nytt kjøkken til høsten er helt annerledes.

For utstyr som skal stå permanent på kjøkkenbenken er det greit nok med stikk på veggene, hvis man syns det er en god løsning. Selv hadde jeg aldri bygget nytt kjøkken i dag uten disse produktene integrert.

Jeg har sett så mye utstyr komme og gå at jeg aldri har tenkt tanken at "alt" skal være integrert. Slike illusjoner holder dette halvåret, så har det kommet nye "dingser" som må plugges inn et sted. "Integrerte" apparater er greit om de har en forventet levetid på minst tjue år, men jeg vil ikke nyinnrede kjøkkenet mitt bare for å få en ny vannkoker!

Jeg legger heller opp til en solid hyllereol på den ene veggen der det er lett å hente dem fram: Vaffeljern og gorojern og eggkoker og stavmikser og takke og frityrgryte og espressomaskin og pastamaskin og kaffekvern og blender og juicepresse og brødrister og... Det som brukes til stadighet skal få lov til å stå fast på benken, som riskoker, vannkoker og kaffetrakter. Kjenner jeg lusa på gangen blir nok noe av det som ikke brukes altfor ofte også stående der; benken den er lang (5m + 1,8m på tvers).

Skal du stadig vekk plugge inn og trekke ut apparater, da stoler jeg ikke et minutt på mekanikken i disse popup-tingene. Heller ikke på hvor mye brødsmuler som samler seg i brønnen eller hva som skjer om du velter en vannmugge på benken.

Jeg gjør som finnmark4ever: En drøss stikkontakter over benken. De fordeles på to 16A-kurser, den ene delt med vaskesøyle og kjølehjørne, den andre med oppvaskmaskin og stekeovn. (Koketopp er på egen kurs.)

MEN: Jeg vil ha stikkontakter med bryter og med lys når bryteren er slått på! Kanskje jeg tilogmed går inn for tidsbryter som slår seg automatisk av etter en viss tid. Normen skal være at det aldri lyser fra en stikkontakt hvis den ikke er i aktivt bruk. Riskokeren min har ikke noen skikkelig bryter for å slå den helt av. Kaffetrakteren min har det, men så diskret at hvis jeg glemmer å slå den helt av, merker jeg det helst på at den siste kafferesten i bunnen av kolben har tørket inn og det begynner å lukte svidd kaffe. Vaffeljern og denslags mangler ofte bryter.

Jeg hater kabel-spaghetti, ikke minst oppå benken. Med masse stikkontakter over benkplata kan jeg, for apparater med løs apparatledning, bruke ledninger på 50 eller 60 cm, og slippe å slåss med hvor jeg skal få brettet unna to meter ledning. Men da må stikket være rett ved der apparatet brukes, ikke så langt borti hjørnet at selv en to meters ledning er i korteste laget. Nei, minst mulig ledning!

Elektrikerne elsker å ha et fast 'anlegg' for stikkonktakter, f.eks. inn mot en vinduskarm. Så hos meg blir det stikk på begge sider av de tre vinduene. Lette kjøkkengardiner vil delvis skjule dem, men stadig med lyset fra varselslampen synlig. De vil være lite ømfintlige for tilsmussing og vannsprut.

Kanskje jeg ofrer litt av det hypermoderne designet, men det får heller være. Jeg er ikke så hypermoderne selv; det er ikke noen del av min personlighet.   #8
 706     1
Vi har forskjellige prioriteringer, men sist jeg sjekket er ikke micro, kaffemaskin og vannkoker døgnfluer, og passer best integrert. Hos oss brukes disse apparatene flere ganger om dagen. Kaffemaskinen og vannkoker tar irriterende mye benkplass og gjør at det ser rotete ut. Hva som gjelder riskoker, smultgryte, brødmaskin og andre "skjeldnere enn 1gang i uken maskiner" skal settes vekk for hver gang det er brukt. Da vil jeg heller ha skjulte (under overskap) stikkontakter for å ha et renest mulig kjøkken. En stikkontakt er som en stor stygg flekk på flisene for min del.

Ellers er tidsur og løsninger med brytere smart og ha. Det finnes da brytere som er kombinert med tidsstyring? At du kobler stikkene på samme kurs som andre apparater, gjør vel ingenting i forhold til et tidsur.
   #9
 348     Trondheim     0
Vi brukte Elkos hjørnekapper oppunder overskapene. Har grå skiferflis mellom benk og overskap, og bestilte derfor hjørnekappene i grått. Er veldig fornøyd. De synes ikke, og de er lette å sette i kontakter i. Vi har tre stk av disse, og det var nødvendig. Veldig praktisk og fornøyd Smile.

Vi vurderte også pop-up søyler, men elektriker nesten frarådet det oss ut fra at det tar stor plass i benkeskapet under, det tar en viktig del av benkeplaten (også visuelt), samt samler smuler og dritt lett......

Likte den som kan festes i overskapet, men tar fortsatt mye plass.