787    8    0  

stekeovn og 20A kurs

 38     Akershus     0
Nettet florerer av informasjon om byttet av stekeovn og etterhvert som jeg leser blir jeg mer og mer forvirret. Jeg har også vært i kontakt med elektriker og leverandør av stekeovn som vi vurderer å kjøpe.

Vi har i dag en 20A kurs med stekeovn og plateovn koblet til kursen - hver for seg. Stekeovnen har i dag såkalt komfyrstøpsel, og jeg forstår det slik at nye stekeovner leveres hovedsaklig med vanlig støpsel.

I kontakt med elektriker sa han at vi kunne bytte støpsel og bruke 20A kursen (evnt, på spørsmål fra meg, bruke "problemløseren" som jeg har sett beskrevet på forumet her)

Jeg ringte i dag Gorenje for å høre om de hadde noen begrensninger til hva slags kurs stekeovnen kunne kobles til, da jeg ser at mange beskriver at det er en begrensning her også. Han virket overrasket over spørsmålet mitt og svarte at stekeovnen trekker jo kun det den trenger. Kommenterte også dette med jordfeil, men han sa fortsatt at det ikke skulle by på noen problemer. (dansk supportmedarbeider)

Er det noen regler her som styrer dette som evnt kan lenkes til?
Hva er riktig informasjon her og best (les billigste og beste) vei til målet om ny stekeovn. Stekeovnen er kaputt, så jeg vil gjerne ha en løsning på dette nå.

   #1
 24,668     Akershus     0
En vanlig stekeovn er på 1600W. Tilkoblet 230V trekker den ca 7A. Dette gjelder uansett om kursen er sikret med 10, 13, 15, 16, 20, 25A sikring. Ovnen trekker det den er konstruert for så lenge den er i orden.

Slik sett kan du koble den til alle slike kurser. Problemet oppstår om det blir en feil, fortrinnsvis en kortslutning inne i ovnen. Da går det stor strøm i ledningene og både 16 og 25A sikringer vil ryke, men med stor sikring vil det ta ørlite lenger tid, kanskje så lang tid at ledningsføringen fra kjøkkenet til sikringsskapet kan ta skade. For å sikre at det går mye nok strøm, må den interne kablingen i ovnen ikke være for tynn, det må gå nok strøm til at sikringen spretter fort nok.

Ut av dette kommer at ovnen bør være spesifisert med: «Maks forankoblet sikring . Denne parameteren er sjeldent oppgitt og om en spør support, så har de ikke noe svar.

Derav kommer antagelsen om at når ovnen leveres med 16A standard støpsel, så skal ovnen minst tåle en 16A kurs. Hvor mye mer vet en ikke.

«Nok strøm bestemmes delvis av hvor langt du bor fra fordelingstransformatoren. I bymessig strøk vil det neppe bli noe problem å koble seg opp mot 20A sikring uten problemløseren, men dette er kun min personlige vurdering.
Signatur
HSt
   #2
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Nei, Kjell dette vet du er feil, hvis typeskilt viser at stekovn kan stå på 20A så er det ok hvis plugg er byttet, men det er veldig skjeldent at dette er lov.

En må inn med problemløseren eller en 16A sikring mellom for å koble en stekovn på høyere sikringstyrke enn 16A. At den har en plugg som bare er godkjent for 16A er et greit signal.

   #3
 24,668     Akershus     0
Det jeg sier er at en vanligvis ikke finner noen informasjon om dette hverken på merkeskilt, i instruksjonshefte eller ved å henvende seg til fabrikanten, her support. «Ingen vet hva apparatet tåler.

Med kort avstand til områdetrafo er det høy kortslutningsstrøm tilgjengelig og ditto rask utkobling. Økningen fra 16A til 20A er beskjeden og en vet at mange elektrikere bytter støpsel i slike tilfeller. De vurderer det mao som bra nok.

Uansett, enig i at egen 16A kurs eller problemløseren er en sikrere metode.
Signatur
HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Nei, økningen på 16A til 20A er ikke beskjeden

Momentan Utkobling på 16A er 160A og på 20A med ofte tregere sikring mer enn 200A så det er gale Ampere verdier dere tenker på.

Er du uheldig så smelter ledningsnettet inne i ovnen før sikringen ryker. Så kan det hende at jordfeil vil redde en men noe mer enn 16A er derfor ikke lov hvis det ikke står eksplisitt på typeskilt
   #5
 3,587     0
Har ikke de fleste moderne stekeovner en mulighet for ekspress-oppvarming, der det aktiveres to ulike varmekilder, f.eks. både varmluft-element og grill-element, så det trekkes godt over 3 kW effekt?

Eller gjelder det bare de store modellene som jeg så på? Jeg endte opp med en modell som definitivt ikke klarer seg med 10A hvis jeg skal bruke hurtig-oppvarmingen.
   #6
 24,668     Akershus     0
Jeg bor i åpent villastrøk. Her er Ik2min beregnet av netteier til 1,8kA og oppgitt Ik2min for beregnet nett er 1kA. 1000A er 5 ganger mer enn kravet til momentan utløsning for en 20A sikring, noe mindre om en tar hensyn til intern kabling.
Kravet til strøm for momentan utløsning av smeltesikringer kjenner jeg ikke.

Jeg tok forbehold om at TS bor i rimelig nærhet av fordelingstrafo.

@keal. Godt mulig du har rett. Grillelement kan også være hissige. 10A over var bare en spissformulering for å vise at det er apparatet sammen med nettspenningen som bestemmer hvor mye strøm som trekkes, sikringen setter bare en øvre grense.

Signatur
  (trådstarter)
   #7
 38     Akershus     0
Bor i tett bebygd villastrøk.
I spesifikasjonen står det av ovnen maksimale effekt er 3300 W

Hva vil det evn stå på typeskiltet, dersom stekeovnen kan stå på 20A kurs? Googlet slike skilt for Gorenje og fant ikke umiddelbart noe som gav meg denne informasjonen.

HSt
   #8
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Du må få kortslutningstrømmen på plass helt inn til feilen inni stekovnen det hjelper ikke med 1000vis av Ampere på inntaket hvis ledningsnettet internt enten smelter eller kobler seg sammen til en suppe med for lav kortslutningstrøm. Så merkeskilt gjelder og står det ikke noe på merkeskilt så er det Max 16A sikring som gjelder. (Stikken er ikke godkjent for 20A heller)

På jobb testet jeg et produkt en gang der strømmen stoppet i det komponenter datt av kretskortene pga smeltete loddinger, det ble ikke noe salg på den leverandøren.