16,244    14    2  

Vask eller ovn på kjøkkenøy??

 10     0
Vi skal bygge hus og sitter og planlegger kjøkken. Vi skal ha en kjøkkenøy, og hva tror dere blir best av å ha vash eller platetopper der. Tar vi platetopper kan vi stå å lage mat, samtidig som vi ser de som sitter ved spisebordet. Ellers ser jeg jo for meg at det hadde vært stilig med en vask med stor kul kran også.

Ideer??

   #1
 68     Finnmark     0
For min del ville jeg ha hadt platetopp. Det er med tanke på hvist man skal renovere kjøkkenet om en stund, er det verre å endre på rør og avløp enn med strømtiolførsel ute på gulvete.
Dessuten synes jeg det er praktisk med en vegg bakom vasken som kan ta unna en del av vannsølet ved vasken.
   #2
 1,110     Oslo / Østfold     2
Holder på å bygge om et kjøkken på 26kvm. Var aldri i tvil om at jeg på kjøkkenøya (som er en"halvøy") skulle ha koketoppen. Denne øya deler kjøkkenet i arbeids og spisedel. Koketoppen brukes mange ganger om dagen, mens vaskene ( heldekkende stålplate med dobbelkum) bare er  supplemet til oppvaskmaskinen. Nå tilbereder jeg middagen midt i rommet og serverer "dagens" ved disken klar for henting av de hungrige. Oppvaskbenken har jeg i ryggen som frastillingsplass og skylling. Vil ikke samle oppvask midt i glaninga til den fortærende husstand.
   #3
 35     Stange     0
Vi holder på å sette inn kjøkken nå. Vi har vask i øya, og platetopp på veggen. Jeg ville i utgangspunktet ha platetoppen i øya av samme grunn som du sier. Problemet hos oss er at grunnmuren er så tykk at vannet ville kommet langt ut i skapet. Og det blir enklere å ha utlufting til ventilator på yttervegg. Hos oss er det  kjellerrom under slik at vi kan dra strøm og vann "som vi vil"
Mye praktisk som spiller inn når man skal finne en løsning. Jeg er fornøyd med den løsningen vi har laget, og har funnet ut at det er ikke så ofte noen sitter og ser på at jeg lager mat. Så da kan jeg jo bare ha ryggen til. Hehe
Regner med at det er stor forskjell på hvordan rommet ellers er bygget opp. Om man legger opp til at maten skal spises ved øya eller et bord eet annet sted i rommet.
Lykke til! Smile
   #4
 141     Oslo     0

Vi skal bygge hus og sitter og planlegger kjøkken. Vi skal ha en kjøkkenøy, og hva tror dere blir best av å ha vash eller platetopper der. Tar vi platetopper kan vi stå å lage mat, samtidig som vi ser de som sitter ved spisebordet. Ellers ser jeg jo for meg at det hadde vært stilig med en vask med stor kul kran også.

Ideer??


Vask eller koketopp i øya er fint og flott det, men da MÅ dere sørge for å ha nok plass til den. 40cm er anbefalt minimum fra koketopp/vask til enden på plata, men det må gjerne være både 60 og 80 cm på hver side. Blir det for liten plass ser det ubalansert ut og du får en øy som er enormt upraktisk.. og husk å sette av nok plass til å bevege seg rundt øya (100-120cm).

Til syvende og sist er det smak og behag, om dere har plass nok.

Vask i øy:
+ Ingenting som må henge fra taket og sperre utsikten/ødelegge romfølelsen
- Du får gjerne litt oppvask og rot midt i kjøkkenet, ikke nødvendigvis det peneste
- Oppvaskmaskinen bråker, og setter du den i øya (som den gjerne må for å være i forbindelse med avløpsrør) må du sørge for å isolere baksiden av øya. Ekstra kostnad.

Koketopp i øy:
+ Sosialt: du får en løsning hvor du kan stå med ansiktet mot dem du underholder
- Du får ventilatoren midt i rommet, om du ikke bygger den ned i benken (og hvor skal da ventilasjonsrør gå..?)
- Dårligere avtrekk. Øyløsninger er klart dårligst i forhold til å få unna svevefett og stekeos, og stiller større krav til ventilatoren.

Osv. osv. Det er selvølgelig flere argumenter både for og mot, men det er da noen momenter dere kan diskutere Smile Personlig heller jeg mot koketopp om jeg skulle satt noe i en øy, men hver sin smak!
Signatur
   #5
 130     Oslo     0
Hva har du lyst til at skal være synlig for dine gjester; at du lager mat, eller at du tar oppvasken?

   #8
 3,387     0
Nå spruter vel bacon like mye om plata står på en benk eller ei øy og jeg har til gode å se en benk med vegg på alle fire sider så da spruter det vel på gulvet uansett. Og like mye.

Jeg har øy med både koketopp med takhengt ventilator på og vask. Fungerer helt ypperlig synes jeg. Avtrekket er kraftig og lydløst. Om en sitter 2 meter fra avtrekket er det umulig å avgjøre om det står på trinn 1 eller om det er avslått.

Ikke har vi noe problem med at det "spruter" utover gulvet. Hverken fra bacon eller vasken.
Vi har ingen annen benkeplass enn på kjøkkenøya og kapasitetsmessig laget vi mat til og hadde 26 personer til bords på juleaften.

   #9
 1,768     Østlandet     0
Jeg bare registrerer at når jeg steker bacon, så spruter det ganske mye på veggen, dette må jo nødvendigvis havne på gulvet hvis man fjerner veggen bak komfyren... Spesielt ille blir det jo hvis øya ikke har tilstrekkelig med benk bak koketoppen...
   #10
 1,019     Rogaland     0
Vi skal ha kjøkkenhalvøy uten verken vask eller koketopp. For oss vil det vere mest praktisk. Kan brukest til bakebord, anretningsbord, spiseplass, arbeidsbord, bardisk...u name it...
Signatur