179,371
205
64
Robotgressklipper
345
Kvinnherad
4
Noen som har erfaring med de nyester robot gressklipperene på markedet ? Min far lurer på og kjøpe seg en. Vurderer husqvarna eller fk butikkens ROBOMOW. Andre alternativer og erfaringer ?
Har av naturlige årsaker ikke fått sett den i aksjon på gress ennå, men all erfaring med Honda tyder på at det er et solid produkt.
Er det fremdeles slik at alle modeller krever at man legger ut en ledning langs hele hagen, bedd etc? Dette høres forferdelig slitsomt ut...
Men..
Ledningen rundt er utsatt for indusert spenning ved lynnedslag i nærområdet. 2 ganger var elektronikken i styre-uniten bare askeklump etter lynnedslag! Strømmen kom ikke fra det vanlige nettet, men ble indusert i ledningen i plenen.
Derfor kuttet jeg den ut etter andre gangen.. Ble for dyrt å bytte den hver gang, samt laderen og den siste gangen..
Så de bør finne en annen teknologi for slikt signal..
Sjekk gjerne www.fjellsprekk.com
http://tibemag.no/berema/honda/HondaMiimoRobotklipper/
Robotklippere er heller ingen direkte erstatning for "skyveklippere", før man setter ut robotklipper så må man gå over hagen med en vanlig klipper, for å få gresset på en høyde som robotklipperen takler, man burde også fjerne kongler, kvister og steiner som kan komme oppi bladene.
Mtp. arealet den dekker, så er vel tanken bak disse klipperne at de skal kjøre mye oftere enn det du gjør med en "skyveklipper", f.eks klippe om natten, eller mens du er på jobb, så hvis du kjører den 3-4 ganger iløpet av uken vil den holde plenen kort, men bruke lenger tid enn hva du ville gjort selv, bare det at du slipper å gjøre.
For plener på den størrelsen er det bare sitteklipper (med bio, ikke oppsamler) som funker syns jeg.
Rundt en halvtimes kjøring og man kan nyte pils på terassen resten av dagen
Var skeptisk, men ble overasket på alle punkter.
Hvor stor plen har du ? Er den helt plan eller er det litt oppoverbakke`/nedoverbakke?
Klipperene du nevner er begge kjent som gode klippere, så hvem som er best er mer avhengig av ditt behov enn av kvaliteten på klipperene - De har nemlig helt forskjellig tilnærming til plenklipping:
Husquarna (og lignende klippere) er ofte lette, de klipper smalt, og de klipper og lader "hele tiden". De har små skjøre kniver og klipper ikke helt ut til kantene. Fordelene er at de klipper fint og "holder plenen nede", de setter lite spor og er meget stille.
Robomow (RL2000) har tunge tradisjonelle batterier, den må lade i ett døgn, men den klipper ferdig hele plenen når den først setter i gang. Den klipper bredt og har robuste kniver. Den bruker lite tid på klippingen, den tåler å kjøre over litt kvister o.l. og den klipper helt ut i kantene. Den kan også brukes som manuell klipper. Ulemper kan være lang ladetid, tyngden kan sette spor, den støyer lite men merkbart mer enn typen nevnt over.
Det som passet meg best var sistnevnte. Jeg ville ikke være nødt til å bruke kantklipper i ettertid, jeg har også mange frukttrær, og det er med Robomowen ikke noe katastrofe om det ligger litt småkvister på bakken. Jeg lar den klippe plenen to ganger i uken, på et tidspunkt hvor det ikke er unger i hagen. I tillegg har jeg et par områder hvor jeg må klippe manuelt, og med denne så slipper jeg å fyre opp den gamle klipperen for å ta disse områdene.
Det finnes vel noen GPS klippere også nå som kan være verdt å sjekke ut?
Hvor stor hage klipper du med Robomowen? Klarer den å håndetere flere "soner"? Jeg har en todelt plen (den er på hver sin side av en oppkjørsel), så jeg lurer på om denne (eller andre) klarer å kjøre over en oppkjørsel, for så å fortsette klippingen på andre siden?
Dersom noen kjenner til noen GPS-klippere som funker bra er jeg meget interessert i tips om modell.
Den kan klippe flere soner og kjører fint over en oppkjørsel, om det ikke er grøfter da.. Og så er det lurt at det ikke er stein og slikt i oppkjørselen som knivene kan treffe..
den bruker mange timer på klippen, om det skulle være noe negativt å si.
Jeg har robomow 2000, kjøpt i fjor.
Er veldig fornøyd, klipper mine 600 kvm i løpet av et par timer(plen formet som en firkantet U )
Tar litt tid å feste ledningen første gangen, og det er viktig å være nøye her, men ellers helt topp.
Bare husk at du er nødt til å bruke kantklipper en gang i uken på kantene, men det er snakk om fem min.
Hilsen Sigurd
Følg min blogg på http://www.byggebolig.no/index.php?topic=16745.0
Edit: Hus og garasje er ferdig, plenen er grønn og 200 kvm belegningsstein er lagt. Bod og terrasse er bygget og for tiden er det Pokerrom på garsjeloftet som bygges. Bilder kommer nok våren 2015.
ca 600m2, med 10-15 trær. Hindringer gjør at klipperen bruker vesentlig lengre tid enn den ville gjort ellers. Jeg lar min gå i ca 3 timer. Da er jeg sikker på at alt er tatt. RL2000 skal vel passe til plener opptil 2000m2 om det ikke er for mange hindringer.
Håper flere kan dele sine erfaringer med oss som ikke har handlet ennå.
Kabelen er overgrodd og ute av syne etter et par uker, så er ikke noe must å legge den før gresset begynner å gro. Sikkert fint å kunne lufte plenen uten å tenke på kabelen, men om du skal ha noe fin-navigering på klipperen langs kanter o.l., så kan det bli slitsomt å ha den 5cm nedi bakken om du må justere den litt frem og tilbake underveis ;D
http://www.bosch-indego.com/no/no/howto/slik+gj%c3%b8r+du-filmer.html
Er disse trådene/signalkablene som legges ut nødvendig om enn har naturlig "inngjerdet" tomt? Jeg har feks en hel langside i betong/naturstein, og en hel side med treverk/tømmer som ramme for en større hageflekk, samt en liten skvett nettinggjerde av eldre type.
Vil de kun stange her? Og fortsette videre som normalt? Kort sagt, jeg trenger ikke å grave ned kabel her?
Må si jeg liker Robomow godt, men min største hat er lyd, og på meg virker det som Husqvarna har en langt mer stillegående model. Det er viktig for meg. Hva kan Robomow eiere si om det?
Til info er nok min hageflekk ikke mer enn 400m2
I følge instruksjonen skal kabelen legges 35cm unna kanter. Maskinen er 50cm bred. Da tolker jeg det som at den vil etterlate 10cm kant. Jeg har en teori om at de ekstra 10cm er sikkerhetsmargin som den bruker for å styre seg inn når den kommer på tvers av kabel og skal følge denne til laderen. Derfor har jeg tatt sjansen på å legge den bare 27cm unna på trange steder hvor maskinen bare vil gå når den følger kabelen.
Instruksjonene brøyt jeg allerede i utgangspunktet. Alle tegninger viser kabel som omringer gressplenen - og kun den. Jeg legger kabel rundt tomten slik at den får finne huset selv. Det introduserer så en ny utfordring - hvor skal ladestasjonen stå? Jeg har ingen stikkontakt langs tomtegrensa, annet enn ved garasjen, men der kan ikke lader stå; I følge instruksjonen krever lader et flatt område 2m foran og bak lader, og 3m bredde på "klippesiden" av laderen. For å gjøre det enda vanskeligere å plassere lader står det spesifikt i instruksjonen at klippeområdet ikke kan inneholde nedgravd strømkabel - det er altså ingen løsning å grave ned strøm bort til laderen heller. Løsningen jeg prøver meg på er å legge kabel med løkke rundt et ikkeeksisterende blomsterbedd, og sette laderen på denne løkka ved husveggen.
Så blir spørsmålet hvordan følger klipperen kabel når den skal lade? I instruksjonen står det at kabel til/fra løkker rundt blomsterbedd skal ligge maks 1cm fra hverandre. Det kan bety at når klipperen følger kabelen hjem, gidder den ikke ta runden om blomsterbeddet? Hvis det er tilfelle betyr det at den kommer til å følge kabel i en evig sirkel rundt tomta. Det kan sikkert løses ved å øke avstanden mellom tur og retur kabel om ladeøya, men da risikerer jeg vel å få en stripe ubeitet gress der?
En annen ting jeg undres er hvordan den vil takle f.eks bærbusker som om noen måneder vil henge lavt med grenene. Vil klipperen få panikk og løpe i en annen retning så fort den treffer en kvist? Om så er tilfelle vil den etterhvert få store problemer med å følge grensekabelen hos meg.
Om jeg legger sammen all tiden som går med til å legge kabel, flytte/justere kabel, grave flatt parti til lader, fjerne steiner man svinger rundt med manuellklipperen, jevne ut ujevnheter den kommer til å sette seg fast i, klippe manuelt på steder den ikke kommer til, rake plenen slik den manuelle gjorde samtidig med plenklipp, .... så skal det vel gå noen år før man har spart noe tid på denne investeringen. Klipper den brunsnegler hver kveld er den verdt det!
Maskinen er døpt Carl, naturlig nok, når man bor i Tønsberg og har en "vaktmester" i hagen.
- Plenlufter/Vifte som blåser opp gresset for et bedre kutt
- Kniver om ikke knekker/faller av ved kontakt mot feks stein/andre ting
Blir spennende.
Den ser ikke ut til å være spesiell på noen måte - en helt vanlig isolert flertrådet en-leder kabel.
Deretter klaget Carl på at kabelen var brutt. Det var El-i uenig i at den var, men det viste seg jo at høyre er venstre og venstre er høyre om man ser det fra den andre siden, og leser bildet i instruksjonsboka fra baksiden av arket så jeg bytta om tilkoblingspunktene for de to kabelendene. Da insisterte også El-i på at kabelen var brutt, slik at de begge mente motsatt av meg, hvilket ofte er et tegn på fremgang.
Carl ble kastet ut av El-i, og El-i ble frakoblet el i 10 min. Da El-i fikk el igjen var vi enige, og Carl ble overbevist også.
Av dette kan man lære at 1) hvis kabelen brytes og sluttes igjen, blir den merket som brutt. En dårlig kontakt/nesten brudd vil altså medføre at ingen klipping utføres. Og 2) klipperen registrerer retningen på kabelen. Den er altså ikke like dum som enkelte andre som, når de skal hjem, går til det treffer kabel, og følger denne mot høyre uansett.
Carl skulle så ut å kartlegge arbeidsområdet. I følge instruksjonen skal han da følge kabelen fra ende til ende. Han begynner med å rygge ut av El-i, snu 200grader, oppdage at det var altfor langt mot høyre før han justerer seg inn og begynner å gå den veien kabelen peker. Etter 2m har han dreid 10cm til venstre for kabelen. Der har jeg en 100graders sving slik at han får en bråstopp og henter seg inn igjen. Han begynner så på den nye retningen, og allerede fra første stund får han en uforklarlig venstredreining. Han fortsetter mot venstre i en sving med radius på rundt 7m. På veien treffer han tørkestativet med venstre forskjerm og blir dyttet mot høyre av sin egen fart før han stopper og spør om dette var en hindring - hvilket han jo får bekreftet. Han fortsetter så på runden sin, presser seg under stikkelsbærbusken med en kvistdynamikk som ville fått bensindyret i garasjen til å måpe. Etter nesten å ha fullført en halv sirkel butter han i husveggen og spør om dette også er et hinder, hvilket han får bekreftet at det er. Han stanger så hodet i veggen en gang til før han forlanger at hinderet må fjernes!
Jeg minner om at Carl ble døpt for å være vaktmester, ikke drive politikk!
Etter en ny runde med El-i, får Carl et nytt forsøk. Denne gangen stanger han rett i tørkestativet og forlanger det fjernet.
Jeg finner frem rettholt og vater og gjør noen justeringer for å forsikre om at de første 2m med kabel ut fra El-i virkelig er rett, og det ga ingen forbedring. Så da blir det telefon til deres opphav når de våkner i morgen.
Kabelen var ca 48m for kort til å dekke siste del av hagen, så det ble en rask snarvei tilbake til lader for å få testet sauen i dag.
Jeg undres om de har tenkt på hva som skjer om strømmen går mens gresset klippes. Vil da signalet i kabelen forsvinne og sauen vandre hen i de evige beitemarker?
Problemet med at han dro mot venstre skyldtes signalforstyrrelse. Kabelen min var jo for kort slik at jeg trenger en skjøt. Foreløpig har jeg ikke skaffet det, og unnlot derfor å legge kabelen rundt et område av plenen og tok snarveien tilbake til laderen for å få testa maskinen. Konsekvensen av det var at jeg ikke ville klippe kabelen og derfor hadde et par meter i en kveil ved laderen. Den kveilen var nok til at signalet i kabelen ble forstyrret. Ut av det lærte jeg at signalet er mer komplisert enn ren DC. (Strømtilførselen gir 42V DC.)
Etter å ha slengt innholdet av kabelkveilen litt rundt på utsiden av klippeområdet kom kabelfølgingen i gang. Det gikk tålelig smertefritt. Et par steder var det noen ujevnheter som den klarte å sette seg fast i. Det ble løst ved å slenge på en neve jord og tråkke hardt.
Jeg hadde ikke fult 2m rett strekke i fronten av laderen. Det medførte klaging da kartleggingsrunden var utført. Jeg måtte dermed forlenge loopen rundt det fiktive blomsterbeddet slik at den fikk sine 2m rette. (Bra jeg ikke hadde tilpasset kabellengden.) Grunnen til at den trenger så stort åpent område rundt El-i ble så oppdaget: Etter å ha buttet i fronten på El-i rygget den 1m tilbake, snudde 90 grader og startet en halvsirkel med 1,5 radius. Dermed tok den snarveien til rette siden av El-i og kunne rette seg inn mot lading. Imidlertid bomma den med 3 cm for å få koblet seg til, den rygga så ut igjen og tok en ny halvsirkel og nytt forsøk - og samme resultat. Slik fortsatte den til jeg trykka på nødstopp. Så var det frem med vater - og ganske riktig, plata på ladestasjonen helte litt mot høyre, samme side som klipperen svingte til like før dokk. Dermed var det bare å starte justering av grunnen under lader, og tilløpet før.
Jeg brukte sand til den utjevningen. Det var bare snakk om å fylle på opptil 1cm tykt lag. Imidlertid var sanda for løs og Carl kjørte seg fast i den. Dermed lærte jeg at Carl trenger å kjøre på fast grunn.
Med alt det overstått, kunne klipping starte. Det startet litt uventet, men likevel fornuftig: Carl startet i en tilsynelatende tilfeldig retning ut fra lader, gikk til han møtte tråden, ble stående og tenke en stund før han startet knivene og vandret tilbake i samme spor som han hadde kommet. Etter 4-5m snudde han og fortsatte med klipping parallelt med dette sporet i 4-5m lengde. Det fortsatt helt til han møtte en busk. Siden plenen ikke er helt jevn ble ikke sporene helt parallelle, men ikke langt unna.
Etter møte med busken fortsatte han i en annen retning og tok et nytt område på samme størrelse. Han fortsatte med nye områder og hadde helt klart omtrentlig kontroll på hvor han hadde vært før, slik at områdene ikke overlappet nevneverdig. Når de første 70m2 i det hjørnet av tomta var unnagjort startet problemene. Bevegelsesmøsteret ble av typen gå et stykke, stopp, start kniver, stopp kniver, gå et stykke til, start kniver, stopp kniver... Klippingen ble altså veldig punktvis. Han fant så en busk å krabbe opp - dermed påsto han å ha blitt løftet og måtte bæres tilbake til El-i for trøst.
Nytt forsøk ut på plenen, og plutselig midt på plenen og påsto å ha blitt løftet. Denne gangen lot han seg trykke til å fortsette med klippingen, hvorpå han forsvant tilbake til El-i for trøst - og stoppet 4cm før han kom helt på plass. Deretter klaget han på feil på signalkabelen med oppfordring om å bli plassert oppå kabel (noe han allerede var siden han sto på ladeplata). Jeg prøvde alle overtalelsesmetoder, og endte til slutt med å reboote den.
Ved de neste turene har Carl typisk tilbakelagt 100-150m før han har stoppet enten fordi han står å spinner og prøver å kjøre igjennom grunnmuren, påstår at den er løftet, eller påstår at den har kommet utenfor grensekabelen. Ved den sistnevnte meldingen har har han stort sett stått midt oppå ledningen i en 90graders sving. Jeg er generøs hvis jeg antar at knivene har rotert ved 10% av tilbakelagt distanse.
Jeg håper dette er ting som går seg til når hele hagen er kartlagt. Jeg hadde fint rukket å klippe hele plenen manuelt på den tiden jeg har bistått Carl i dag. Han har maks klippet 20m2 etter de første 70m2 som gikk overraskende kontrollert.
Og den følger grensekabel og kommer til sted hvor kabelen tar en sving om blomsterbed og tilbake på yttergrense, tar den ikke svingen rundt beddet, men fortsetter rett frem på yttergrense. Jeg har også et sted med tre blomsterbedd på rad. Der går kabelen parallelt med 1cm avstand mellom beddene. Det blir altså en rekke Y-kryss. Klipperen ser ut til å alltid velge venstresving i slike kryss.
Sånn, ut igjen og antagelig fortelle Carl at han har bakkekontakt.
Edit: Han drev faktisk å fulgte kabelen, på akkurat samme sted som han var sist jeg så ham.
Kanskje også å bare feste litt ekstra vekt i front kan gjøre nytten.
I allefall med Robomow så er det lurt å legge kabalene uansett. Den klipper nemlig langs kantene først, deretter resten av plenen. Uten kabel så vil du ikke få klippet så godt ut til kantene. Tror faktisk den registrerer at det ikke er kabel i området, og vil da ikke kjøre.. (?)
Robomow støyer vesentlig mer enn Husquarna, men ikke noe i nærheten av vanlige klippere. Den kjører på ecomodus (hvis du vil) 95% av tiden, da hører jeg den ikke når den er 15-20m unna. Møter den mye motstand så øker effekten og da støyer den mer. Men som nevnt tidligere, den klipper seg ferdig ila en begrenset periode, så det er ikke noe big deal.
Fremhjulene står på hvert sitt vertikalt stag som kan bevege seg noen cm vertikalt. Jeg mistenker at "løfting" detekteres ved at begge disse stagene kommer i nederste posisjon samtidig. (Tyngekraften gjør at de faller ned, bakkekontakt med hjulene gjør at de presses opp.) Det jeg oppdaget var at når klipperen klaget på løfting sto begge stagene i helt nederste posisjon tiltross for at klipperen hadde tyngde på framhjulene. Ved å dytte litt på hjulene (jeg har akkurat passe mye erfaring med å stikke fingre under påslåtte gressklippere) datt klipperen ned slik at stagene kom i høyeste posisjon. Det virket rett og slett som at bevegelseslagerene for disse stagene (samme problem på begge) ikke taklet at hjulene ble presset bakover samtidig med at de var i laveste posisjon. Et hjul ble da stående fast etter en liten grop og førte til at det løftet hele fronten etter gropen slik at også det andre hjulet havnet i laveste posisjon. Dermed ble dette detektert som løfting. Ved å trekke bakhjulene en liten smule bakover når løfting var detektert lettet bakover-presset på framhjulet som hadde hengt seg fast i laveste posisjon og fronten falt ned til normal posisjon.
Allerede før denne oppdagelsen hadde jeg sendt firmware upgrade request til Bosch for at klipperen skal rotere drivhjulene en halv runde bakover når løfting detekteres for så å sjekke sjekke sensor for løfting på nytt og evt returnere til klipping. Etter denne oppdagelsen er det åpenbart at en slik oppdatering av firmware vil fjerne problemet helt. For akkurat denne situasjonen trenger ikke hjulene gå så mye tilbake som en halv runde (et par grader hadde vært nok), men jeg har hatt andre situasjoner hvor en halv runde hadde vært passende.
En midlertidig workaround som ser ut til å ha gjort underverker for effektiviteten (klipperen dekket 1/4 av plenen uten at jeg måtte blande meg inn) var å sette inn de nevnte stagene med fett slik at de beveger seg lettere.
Ser at det er en forkjælighet for robomow i den tråden her..men den talker ikke mer en 30% helning iflg specsene.. det tilsvarer vel en 15 grader?
Har tittet litt på stiga autoclip 145.. tenkte at den kanskje duger siden den har 4wd... ellers synes jeg det er vanskelig å finne info om dette.. har ikke lyst til å blåse 15.000 på noe som ikke funker...
Fantastiske saker!
Normalt ville det ta 2-3 timer for 2 mann å ligge på huk/kne og strekke kabler med plugger. I steden freste de rundt min 350m2 til 400m2 tomt på ca 10 minutter. Og det er ikke for å overdrive. Koblet til ladestasjonen, testet klipperen, og dro etter 30min.
Er en lykkelig eier av Miimo 300 uten at jeg er redd for at kablene kuttes, dras opp, eller at hundene biter/graver over de.
Hvor mye tar de for jobben? hvilken forhandler brukte du? og har du no helning på plenen?
Jeg vil ikke si noe om pris da dette vil være veldig varierende fra tomt til tomt, men du kan jo tenkte deg at det ikke var dyrt da de brukte 30min på å legge jobben i min hage kontra 1-2 mann i 2-3 timer. Er nok en tusing eller to å spare for alle, eller mer, spesielt for de med inviklet plen/tomt og størrelse!
Har en rett fin plen med lite helling. Er dog noen hellinger bak huset, og her ble det litt smale partier. Vurderte lenge å kutte ut området, og ta det lille manuelt. Men vi kjørte på her også, og tester. Så langt virker det ok. Ikke falt ned, satt seg fast eller melt om hindringer/feil.
De kunne også fortelle at årets modell av bosch har endel endringer fra fjorårets modell. Bl.a. er årets modell langt mer stillegående enn fjorårets, og den har endret innfestingen av framhjulene.
Jeg har fått den nye utgaven av framhjulsoppheng i dag, og skal teste ut disse når jeg kommer hjem.
Verkstedet har også fått en detaljert beskrivelse av 7 "bugs" på bosch indego, hvorav framhjulsopphenget var en av dem. Jeg har demonstrert flere av bugsene på verkstedet, men de er av en type at bosch sentralt må anerkjenne problemene og komme med en fiks. Jeg har ikke klart å få gehør for noe av dette hos bosch. Nå som jeg har demonstrert det for verkstedet skal de prøve å nå frem hos Bosch. Om heller ikke de får gehør, kommer jeg til å heve kjøpet.
Jeg forventer av en robotklipper at den skal klare å klippe plenen minst en gang uten tilsyn. Boschen's rekord til nå er å klare å klare å gå ut av lader, klippe og komme tilbake til lading to ganger på rad uten å henge seg opp. Den trenger 3-4 ladinger for å rekke over min plen på ca 800kvm. Så rekorden er altså at den har klart ca halve plenen EN gang. Det er grunn nok til å heve kjøpet.
På en annen side - Bosch Indego er en genial maskin - egentlig. Problemet er bare at produktet er på beta-test-stadiet og ikke klart for markedet ennå. Jeg hjelper dem gjerne å forbedre produktet, men det forutsetter at de faktisk er åpne for å tilbakemeldinger, noe de for tiden ikke ser ut til å være.
Kan iaf bekrefte at Honda sin har så langt truffet idag 9 av 9 ganger, og plenen ser faktisk allerede helklipt ut 400m2. Den lader maks i 30mn, og klipper et sted mellom 45-60min. Ingen hinder eller feilmeldinger enda. Eneste lille klage jeg har, er at alarmen ikke er så voldsom(mulig det er noe instillinger, hvordan er andre modeller?) når jeg prøvde å stjele min egen maskin.
For å ustjele maskina etter et stjelingsforsøk må man taste pinkode.
Den samme taktikken bruks når den har kjørt seg fast. Den satser på stillhet. Man må ut og lete og taste pinkode. Funderer på skaffe en sporhund til formålet. Hvordan lærer man hunder å taste pinkode?
| ...I likhet med de fleste robotklippere som selges i dag.
Om du ikke er fornøyd med din robotklipper, så er iallfall jeg som forumleser fornøyd med dine beskrivelser - og jeg vil manuelt klippe gresset også i år.
Mulig jeg tok feil her, men mente feks at med Husqvarna sine modeller må man legge en egen kabel fra ladestasjonen og strekke den midt i hagen. Men var uansett ment som info!
Det er mulig min hage er for vanskelig. Jeg har mange vinkler på grensekabelen og mange trær/busker/bedd slik at klipperen får mye å huske på.
Produktet er egentlig genialt, alle problemer jeg har opplevd kan løses med små justeringer i programvaren. Jeg har til og med sendt bosch kodestrukturen for den delen som alene vil løse de fleste problemene. (Jeg har utdannelse i å lage produksjonstegninger til elektronikken i slike maskiner, og jobber med bl.a. programmering.) Det er bare noen små detaljer i en veldig kompleks programkode som trenger å endres. Små detaljer som utgjør forskjellen på om maskinen er genial eller ubrukelig. Problemet er at bosch ikke er mottagelig for tilbakemeldinger. Forsøket nå er at verkstedet til Bosch i norge sender enda mer detaljer om de samme problemene til Bosch. Om Bosch viser seg å heller ikke være mottagelig for tilbakemeldinger fra verkstedet sitt, gir jeg opp og hever kjøpet.
Men det er mulig at problemene er løst i årets modell. Hva som er forskjellen på årets og fjorårets modeller vil ikke Bosch si noe om. Det eneste jeg vet av forskjeller er det verkstedet har oppdaget på egenhånd. De får minimalt med informasjon fra Bosch, og de reparerer etter prøve-og-feile-metoden. De må rett og slett finne ut av alt på egenhånd. Den opplæringsmetoden av eget verksted fungerer greit nok for maskiner som har en mekanisk strømbryter som skrur av/på strømmen til en motor som skal snurre. Men for reparasjon av en robot trengs noe mer opplæring. Det har ikke bosch forstått.
Forskjellene de vet om er at årets modell er mer stillegående (uvisst om det skyldes bedre lagre/motorer eller at hastigheten på motor er satt ned), og at framhjulsopphenget er nytt.
Klipperen min har gått ca 2 timer med det nye framhjulsopphenget nå, og foreløpig har det ikke låst seg slik det gamle gjorde. Jeg vet ikke om det gamle låste seg helt fra det var nytt. Klipperen hadde vel ca 10 driftstimer før jeg forsto at det var det som var årsaken til de mange stoppene. Det gamle hjulopphenget fungerte greit når det ble smurt opp. Det måtte da smøres ca hver 3. driftstime i vått gress, eller ca hver 10. driftstime i tørt gress. Nå er gresset tørt (mens det klages over flom et par mil unna) så jeg finner ut i løpet av dagen om nytt framhjulsoppheng faktisk er bedre enn det gamle.
Ja, det er noen som har en slik, men de fleste ser ut til å bruke grensekabel. Problemet med grensekabel-guiding er at laderen må stå på grensekabelen. Har du innlagt strøm i hekken? Hagen min har tett hekk eller gjerde på alle kanter. En klipper som ikke trenger grensekabel ville passet meg mye bedre. Og jeg har ikke stikkontakt hverken ved gjerde eller hekk. (Dog har det slått meg at å koble gjerdet til strøm ville hjulpet godt mot sneglene som krabber inn fra naboen.)
Det hadde vært fiffig med strøm i hekken også, mot tyver osv. Men neida, til saken.
Jeg har min ladestasjon rett utenfor kjellervinduet. Strømkabelen er tynn nok til at den sitter i klem fra kjellervinduet i lukket tilstand. På den måten er også selve strømforsyningen sikret inne til en hvis grad om feks tyver ønsker å tukle med selve ladestasjonen.
Klipping startet i morres. Nye hjuloppheng fungerte langt bedre enn de gamle uten smøring, men ikke like godt som de gamle med smøring. Jeg skal få tak i vannfast fett og smøre de nye med. (I første omgang smurte jeg de gamle bare med det jeg hadde liggende.)
Nytt av dagen er også at jeg har redusert tykkelsen av treklossen som forspenner kollisjonsensoren. Innfestingen av denne er også endret litt slik at den glir lettere sideveis. Jeg mistenker at trekloss v1.0 reduserte sensitiviteten på sideveis kollisjon like mye som den økte sensitiviteten på frontkollisjon.
Et nytt problem er oppdaget: Grensetråden tåler ikke temperaturendringer. Dette fant jeg ut ved at tråden ble klippet. Fasiten på det tidligere spørsmålet "Hva skjer hvis strømmen går?" er at klipperen stopper om den var i ferd med å følge kabelen da strømmen gikk.
Det nye problemet er altså at kabelen blir lengre når den blir varm av sollys. Når kabelen blir lenger mellom to "teltplugger" betyr det at den begynner å bukte seg. Om pluggene står i nærheten av hverandre kan denne bukta gå oppover og der blir den klippet. Kabelen ble selvsagt kuttet på 4 steder slik at en enkel skjøting med kabelsko ikke var helt oppnålig.
Før skjøting ville jeg finne ut hvordan klipperen ville oppføre seg ved bruk av den kobberkabelen jeg har som kunne være egnet som skjøtekabel. Dermed lagde jeg en testhage på ca 30m2. Kobberkabelen fungerte glimrende. Så med det avklart var det like greit å starte med grensekabel v2.0. Jeg skjøtet inn kobberkabelen for å få med den delen av hagen som ikke var innenfor kabel v1.0. Etter erfaring med hvordan klipperen oppfører seg under greiner har den også fått endel ekstra areal under trær. Jeg har også eliminert noen trange passasjer fra kabel v1.0. Passasjene var rett igjennom bringebærbuskene siden det ikke var plass til å lage snuplass mellom busk og gjerde mot nabo - i følge instruksjonene. Nå gjenstår å se om oppførselen jeg har observert er mer presis enn det som står i instruksjonen. Problemet med å trekke kabelen igjennom busken var at klipperen ved to anledninger har funnet ut at det var akkurat inni hekken den skulle gå bort fra kabel og begynne på plenen. Dermed satt den seg fast på tvers inni busken. (hindret fra å pløye ned busken ved bruk av kantstein) Nå går den heller frem-og-tilbake mellom hekk og gjerde og jeg satser på at når kablene ligger så tett (10-15cm) vill ikke klipperen gå på tvers i området, dermed bør det gå greit at det er 10cm mindre avstand mellom kabel og gjerde enn instruksjonene tilsier (og tilsvarende lite mellom kabel og hekk. Jeg trengte 4 forsøk på å legge kabelen i dette trange området slik at klipperen klarte å følge den uten å la seg sette ut av spill med gjerde/busk eller bli forstyrret av kabelen som gikk motsatt vei.
Også en rekke andre mindre kabelendringer er gjort.
Underveis i kabelflytteprosjektet kom jeg over et annet område hvor kabelen hadde blitt avisolert av klipper, og alle trådene i kabel bortsett fra en var røket. Jeg mistenker at dette har skjedd på 16. mai, da det var varmt og kabelen sikkert buktet seg opp i klippehøyde. Videre misstenker jeg at kabelens åpenbare kontakt med jord kan ha gjort at signalet ble svekket i vått vær, og det kan forklare hvorfor klipperen gikk utenfor kabel hele tre ganger sist helg.
Ny kartlegging går overraskende greit. Jeg misstenker at kartleggingen av kabel v1.0 ble veldig forstyrret av framhjulsopphenget stadig låste seg, og maskinen stadig ble stående å spinne mot et hinder uten at kollisjonsensoren ble utløst. Når den traff noe sist kunne den prøve om og om igjen å gå mot samme hinder, før den ble usikker på hvor den var og gikk for å finne kabel. Nå er det åpenbart at den har brukbar kontroll på hvor den er, selv om den har truffet både hus, tre og busk siden den forlot kabel. Jeg avbrøt den da naboen slukket lyset og åpnet soveromsvinduet. Den har fortsatt mye igjen av kartleggingen.
Ellers så jeg en ny, til nå ukjent melding i displayet i dag: "Ferdig" i testhagen. Enda den klippet ferdig testhagen 3 ganger klippet den aldri kanten, og kantklipper er satt til "hver gang". Første gangen lot den også det ene hjørnet av testhagen (25% av arealet) stå uklippet når den påsto seg ferdig.
Nå har jeg funnet ut at det finnes to forskjellige utgaver av maskinen, og altså en 2013-modell. Min støyer hele 8dB mer enn den andre 2012-utgaven, og 2013-modellen er ytterligere 3dB mer stillegående.
Min snurrer kniven 4200 rpm, mens 2013-modellen snurrer 3900rpm.
Det finnes også en en nyere firmware enn den jeg har, men det har tydeligvis hverken kundeservice eller verksted fått med seg hos Bosch. På mandag blir det grilling av kundeservice på det punktet. Om de ikke sender meg ny firmware vil jeg kreve ny klipper.
Dessuten har jeg forstått hvorfor klokka ved to anledninger har stått på 00:00, 1/1/11: Maskinen har GPS, og når den ikke får satelittkontakt blir klokka stående på 00:00. Så da ser man jo at Bosch i utgangspunktet hadde planlagt å lage klipperen GPS-styrt. Så oppdaget de at GPS ikke var presist nok, og måtte legge inn kompass og kantlinjenavigering. GPS-chippen ble sittende igjen og brukes tilsynelatende kun for klokka. Men hvorfor må man likevel stille klokka manuelt? Jeg mistenker at man ved å stille klokka kun stiller en offset fra GPS'ns klokke, en slags klønete måte å sette tidssone.
Her er en video av 2013 som demonstrerer akkurat samme problem som jeg startet med - den ska følge kabel rundt hagen, og lykkes med det i nesten en meter før kraftig venstredreining. Tilfeldigvis kom denne inn på sporet igjen og konkluderte med at venstredreining var en suksess. Carl derimot fant huset ved sin venstredreining og krevde det fjernet.
http://www.youtube.com/watch?v=mfs_VoQ4aHo&feature=youtu.be
Jeg gjorde noen endringer på kabel i dag også. Det området som har vært hatt ca 80cm mellom ytterkabel og beddkabel, som klipper aldri har klippet utvidet jeg til 130cm. Den ble da festet ved å banke spiker eller kramper (avhengig av størrelse på sprekken) ned i sprekker i asfalten. Rundt spikerne surret jeg slike isolerte ståltråder som ofte sitter rundt kabelkveiler når man kjøper brunevarer. Deretter var det bare å tvinne ståltråden rundt grensekabelen. Dermed kan jeg løsne kabel og slenge den inn på plenen før snømåkesesongen starter.
Jeg la også om kabel ut til beddene - nå blir klipper tvunget å gå rundt alle bedd når den skal følge yttergrense. I løpet av dagen har den gjort ny kartlegging og klippet alle områder av plenen, dog med mange helligdager - jeg satt "overlapping" (som på boschsk betyr det stikk motsatt av overlapp) til 28cm for å få den til å besøke mest mulig av hagen før naboen slukket lyset.
Overlapping kan stilles helt opp til 60cm, hvilket ville vært imponerende for en klipper med bredde på 28cm, om overlapping hadde betydd overlapping.
Ellers oppdaget jeg også i dag hvordan man går rundt pin-koden som beskytter klipperen fra stjeling. Jeg kommer ikke til å informere noen andre enn bosch om metoden, og til de som tenker å stjele en: Har dere først tatt en er det for sent. Trikset må gjøres før klipperen forlater sitt kjente hjem. Ingen vits å stjele en for å sitte hjemme og prøve å finne ut hvordan trikset er.
I går hadde den også tidsplan fra kl10 til kl20. Da den ennå ikke hadde startet kl12 sendte jeg den ut manuelt. Det samme skjedde på torsdag.
I går forsvant den utenfor kabelen to ganger. Den ene gangen gikk den rett over laderen og opp i sandhaugen bak garasjen. I.o.m at den gikk over laderen er det i alle fall ikke ulendt terreng eller kabel for nær hindringer som er problemet. Laderen er vatret i alle retninger, og laderen selv må jo stå som et hinder på ledningen.
Bosch kundeservice henviste meg til å sende mail til deres danske verksted. Derfra har det vært null respons - nøyaktig like lite som når man sender mail til kundeservice i Norge. Selv om produktet overhode ikke svarer til forventningene, er det kundeservice som skuffer mest. Det eneste de gjør er å be meg sende en mail - gjerne til dem selv. Om man ringer og etterlyser svar får man beskjed om å kontakte noen andre.
Kjapp oppsummering av problemlista:
- Framhjulsopphenget setter seg fast (løses med jevnlig smøring)
- Klipper blir stående å spinne (grave seg ned) mot hindringer (løses ved å forspenne frontkollisjonssensor med en passe tykk trekloss, og ved å ikke kjøre klipper når gresset er vått)
- Klipper går utenfor grensekabel (skjer 1-2 ganger pr uke)
- Klipper går inn og ut av lader i evig(?) sirkel (tok slutt etter ny kartlegging med bruk av trekloss og smurte framhjul helt fra start)
- Klokke nullstiller seg
- Enkeltområder blir aldri klippet. (Etter sletting av kart og ny kartlegging er problemet et annet område enn på forrige kart)
- Drivhjulene fylles med jord om bakken er fuktig (dermed spinner den selv om den ikke har truffet noe hinder.)
- Tyverisikring er nærmest ikke-eksisterende
- Klipper går i evig (?) sirkel mellom to områder på grensekabel (skjedde kun i går)
- Klipper trekker seg ut av lader før den har ladet (skjer kun på varme dager?)
- Klipper følger ikke tidsplan (glemmer å starte ca annenhver dag - har aldri stoppet i henhold til tidsplanen) (ved påfølgende manuell start/stopp har klokka alltid hatt riktig klokkeslett)
- Klipper klipper sjelden (nesten aldri) langs grensekabel. (Den delen av grensekabelen jeg har liggende på asfalt klippes flere ganger om dagen. De første 50m av grensekabel har aldri blitt klippet)
Har du vært skikkelig uheldig med en mandagsmodell, er Bosch spesielt dårlig eller er dette slik det er for "alle" med robotklippere? Jeg sliter litt med å tro det siste da jeg ikke ha hørt massive klager selv når Biltema selger slike.
Da er det vel bare å levere den til reparasjon? Og kan de ikke reparere så er det penga tilbake.
Eller har du en betatest avtale med dem? Da pleier det jo å inngå kommunikasjon som et viktig element.
Håper du får hjelp til å løse dine problemer, tror ikke denne tråden gjør at salgstallene går i været for Bosch.....
Egne prosjektfilmer på YouTube
Jeg er ikke alene!
http://indegobloggen.wordpress.com/category/robotgrasklippare-2/bosch-indego-robotgrasklippare/
Han her har fått nyeste versjon av klipper, og bosch har klart å oppgradere til nyeste firmware. Jeg kjenner meg igjen i alt han skriver. Dog skal det sies at surring rundt uten å klippe henger sammen med at kartet er usikkert, og kartet er usikkert til den har klippet nok ganger, eller har satt seg fast på steder med hjulspinn.
Dessuten, når den blir kjent meg hagen kan den finne på å klippe når den vandrer tilfeldig rundt. På vedlagte blide mistenker jeg at den forsøker å skrive HJELP på plenen.
Dagens nye problem: 1. juni kom to dager på rad! Jeg våknet av at klipper banket på soveromsveggen, og tidsplanen var satt til å ikke klippe på søndager. Ved nærmere undersøkelse viste det seg at dato ikke hadde endret seg siden i går!
Tidskjema var satt til klipping fra kl 8 til kl 14.25.
Jeg våknet til lyden av gressklipping. Klipper hadde da startet, antagelig rundt 8-tida. Den hadde klippet begge områdene den hadde hoppet over i forrige uke. Så gikk den tilbake til lader, ladet seg opp, starte opp igjen, klippet gress, gikk tilbake til lader, ladet seg igjen, klippet enda litt mer og like etter kl 14.25 gikk den tilbake til lader. Kort sagt, den gjorde faktisk alt som var forventet av den i dag. Det var et historisk øyeblikk!
Grunnen til at dette historiske øyeblikket var selvsagt at jeg i dag har avtalt med bosch verksted å bytte til en annen versjon av klipperen. Dessuten har verkstedet blitt lovet "utstyr for å oppgradere firmware" (antagelig et minnekort med en imagefil på). Planen nå er at nyklipperen skal oppgraderes med ny firmware når de får "utstyret", så bytter jeg neste gang jeg er i oslo.
Forhåpentlig er det politikeren Carl som forsvinner, og vaktmesteren CArl som vender tilbake.
Mulig det er dette AP meiner med heile folket i arbeid?
Forøvrig ein interssant og fantiastisk historie.
Trur klipperen din har fått datavirus..
Haha, priceless!! Jeg tror rett og slett roboten din er lat og lei, og morer seg med å gjøre det motsatte av hva du ber den om. Jeg tror at jeg, av barmhjertighet, ville gitt den en sprøyte med syre og la den sovne rolig inn.
Carl er et prakteksemplar av en mandagsmodell. Også i dag (i likhet med forrige mandag) gikk alt som det skulle. På fredag derimot...
Firmware-oppgradering var (i følge verkstedet) slik jeg hadde forventet - putt et minnekort med riktig firmware inn i klipperens kortleser - skru på klipper.
Men altså, å sende ut filen som skal ligge på minnekortet til en kunde slik at han selv kan gjøre oppgraderingen er ikke et alternativ for Bosch. Man må jo holde verkstedene i live. En stor takk til verkstedet. Det var ikke forventet at de ville ta imot kunde kl 22!
Carl2 er ikke testet ennå. Han er med på skiferie og vil ikke se gress på en uke. Håper det gir ham motivasjon til godt arbeid.
Når det gjelder Bosch sin klipper så er det mange innlegg om denne og den har litt barnesykdommer. Vurderte Bosch men det ble en Husqvarna 320http://www.husqvarna.com/se/products/robotic-mowers/automower-320/. Det er en helt ny model som ikke selges i Norge før til neste år. Koster ca 19' NOK med frakt, tollbehandling og MVA fra Sverige (5 dager så var den på døra). La kabel, trykket på start knappen og den har gått feilfritt i noen uker nå. Ble litt imponert hvor bra den virket, var god manual så installasjon var veldig lett. Så verdt de ekstra pengene, eneste arbeidet var å legge kabel som tar litt tid. En fordel med HQ er at man kan parkere den på utsiden av klippeområdet og ikke langs kanten på plenen som med Bosch. Da er det bare å parkere den under en busk, i et hjørne eller under terrassen. Ellers skal den klare helling opp til 45 grader i følge tech specs.
Var nesten litt kjedelig at den klarte seg selv fra første stund, så hva skal en finne på nå? ;D
Nøyaktigheten på GPS er ikke bra nok til å hindre at den holder seg unna rosebedet, så en må bruke signalkabel også.
Kvistene langs grensen som Carl den først så elegant skrapet seg under, forlangte Carl den andre på at måtte fjernes. Han forlangte videre at 2m rett ledesnor inn til el-i ikke var nok. El-i måtte pent flytte seg noen ekstra cm.
Så fort han hadde fått det som han ville startet han klipping med et pågangsmot som langt overgikk kommunearbeideren med plentraktor på andre siden av gjerdet. Og dette startet så stille at man måtte legget øret nedtil for å høre at han gjorde noe mer enn å bare tumle rundt. Der Carl I stanget hodet mot veggen og ble stående å sparke jord til han hadde gravd sin egen grav, snudde Carl André elegant på helen og fortsatte arbeidet.
Etter få minutter møtte han et ugress og ble rasende. Han ble så rasende at han svingte kniven i resonansfrekvens og hørtes ut til å begå motorsagmassakeren på hvert eneste strå. Dette fortsatte han med helt til han tok en rett høyre og sovnet i frustrasjon.
Søvn er det eneste som får ned Carl Andrés raserianfall. Innsovning gjøres enten ved å koble fra batteriet, løfte ham opp, eller trykke på panikkstoppknappen. Den første metoden gir en øyeblikkelig innsovning, så dyp at El-i må til for å vekke ham igjen, mens de to siste har en innsovningstid på 5-10 minutter.
Carl André er så ivrig til å arbeide at hvis man bærer ham hjem til El-i, rygger han ut igjen i samme øyeblikk som pinkoden er tastet. Deretter spør han om han skal klippe. Dette tror jeg er min skyld:
Jeg maste jo på Bosch at de må legge i firmwaren at klipper skal rygge noen cm dersom løftesensoren sier at klipper er løftet, for deretter å sjekke en gang til om den faktisk er løftet, eller bare hengt seg fast i noe (som f.eks stor vertikalfriksjon i framhjulsopphenget). Tanken var da at den enten ville trekke seg ned fra det den hadde klatret opp, eller spennet på framhjulsopphenget lettet slik at de igjen klarte å bevege seg. Bosch ser ut til å ha implementert sin variant av dette i nyeste firmware: Når løft detekteres stopper klipperen og ber om pinkode (som før), men etter at man har tastet inn pinkode rygger den, før den spør om den skal fortsette å klippe. Altså de har lagt til den funksjonen jeg ba om, uten å fjerne den funksjonen de hadde fra før. Dermed er endringen totalt poengløs utover underholdningsverdien. For når Carl André har tatt en høyredreining for mye er han jo fortapt og må bæres hjem til El-i. Altså er han løftet. Han må da ha pinkode, og han er så ivrig på å rygge at han glemmer at han står i el-i. Dermed har man evighetsleken: Sett Carl i El-i, tast pinkode, han rygger. Sett Carl i El-i, tast pinkode, han rygger. Og slik kan man holde på. Det hjelper ikke engang å koble fra batteriet, for i motsetning til Carl I som ble helt nullstilt av strømbrudd, husker Carl André at han skal rygge.
Når Carlene har behov for å finne ut hvor de er går de til de finner grensekabelen, og tar til høyre. Dette medfører at de nesten alltid følger kabelen i samme retning. Når de har gått rundt et passe antall hjørner vet de nøyaktig hvor de er og kan sette kursen ut på plenen. Siden den gikk mot høyre langs ledningen, vil det også kreve en høyresving for å komme ut på plenen igjen..... Det ser ut som om bosch programmert at det alltid skal en høyresving til - også de får gangene den følger kabelen motsatt vei. Dermed går kursen ut av hagen, hvilket betyr at han må bæres tilbake til El-i, og ryggeleken er i full gang.
Det gror heller ikke mose på plen som stadig overrulles! Unnskyld Carl I for at jeg aldri forsto deg når du rullet rundt i ring på tilsynelatende tilfeldig valgte steder av plenen min i timevis uten å klippe. Mosen er borte. Du gjorde stor nytte.
Først vil jeg si stakkars Bosch-eiere, det virker tragisk - jeg har erfaring med to robotklippere og de fungerer begge veldig bra.
Robomow rs630 - kjøpte en slik nå i sommer, satt den på en ca 1200m2 stor plen, og den fungerer veldig bra. Greit å følge med de første 2-3 dagene for å justere kabel hvis den kjører seg fast på spesielle problemsteder. Men deretter så har den klippet helt alene uten tilsyn i flere uker.
Jeg har også kjøpt en Gardena L70 (til en annen, mindre, plen), som vel er ganske lik Husquarna sine klippere (det er Husquarna som lager Gardena, virker det som - står Husquarna på ledningen). Robomow er mye kraftigere, bråker bitte litt mer (men langt fra plagsomt), klipper bredere enn Husquarna/Gardena og er dermed ikke på plenen hele tiden. Robomow har mye kraftigere kniver som tygger gjennom småkvist, barberbladene på Husquarna/Gardena tåler mye mindre.
Virker som hovedforskjellen mellom Husquarna og Robomow ligger i klippebredden og konsekvensene av dette. Robomow har mindre plentid pga dobbel klippebredde. Hvis vi regner med at begge klipperne klipper omtrent like rasjonelt (begge klipper "random"), og har samme hastighet fremover, og så er vi snille med Husquarna og sier den klipper 50% av bredden til Robomower, så blir regnestykket omtrent slik:
Robomow klipper 90 min. på full-ladet batteri. Da må H klippe dobbelt så lenge, minst 2x90 for å dekke same areal. Hvis den starter fulladet (som Robomower) så må den ut på 4 stk 45 min økter, men må lade tre ganger (klippe, lade, klippe, lade, klippe, lade, klippe). Det vil ta 7x45 min, dvs 5 t 15 min. Så for å klippe samme areal bruker robomow 1,5 t og Husquarna 5t 15. På den tiden har Robomow vært ute nye 90 min....så no contest her.
En annen forskjell er at Husquarna har ledekabel til vanskelig tilgjengelige delsoner, Robomow har et litt inviklet system der klipperen følger grensekabelen og så kjenner igjen et mønster i kabelen ved inngangen til sonen. Robomows system virker bedre (klipperen "vet" at den er inne i sonen, Husquarna/Gardena vet at den starter i sonen men vet ikke om den tilfeldigvis har beveget seg ut av den), men Robomows system er ganske kronglete å sette opp. Har man en virkelig smal passasje til delsonen, så holder jeg en knapp på Husquarnas system - det er enkelt. Ellers blir Robomow å foretrekke.
Hvis noen fra Bosch leser denne tråden håper jeg de gir deg en ny klipper levert på døra, umiddelbart, evt pengene tilbake så du kan kjøpe en som faktisk fungerer.
Til de som vurderer å anskaffe en robotklipper: petterg sin erfaring er ikke representativ. Litt jobb er det i begynnelsen, men stort sett fungerer disse klipperne fantastisk bra. Det burde de også, for de er ikke gratis.
Den klippet heller aldri langs kantledning, og den startet plutselig midt på natten. Vi leverte den inn etter tre ukers iherdig forsøk på og få den til og fungere, fikk penger tilbake og kjøpte en Robomow 630, det var verdt de ekstra kronene for og si det enkelt.
En mye bedre følelse når esken ble åpnet, byggekvaliteten er noe helt annet, brukte 2x3 timer på og legge nye kantledning på vår ca 600 kvadrat store plen.
Den klipper som forventet og den klipper nesten helt ut på kanter, så med noen finjusteringer i løpet av sommeren så kan jeg pensjonere kantklipperen også. Den klipper mye jevnere pga. Sin klippebredde, og fortere en Boschen.
Knivene er noe helt annet, frykter ikke at en kniv skal bli liggende igjen i plena osv.
Vi har nå hatt Robomow i vell 14 dager og den har gått smertefritt fra dag en, slik skal et produkt til såpass mange tusen fungere..
Denne klipperen fra Bosch er bare tull, alpha utgave i beste fall.
Ganske så hreit og slippe og tenke på at plena skulle vært klippet.
Jeg reiser ut, legger ut grensekabel løst på bakken ca der kunden vil ha den, kobler det til ladestasjon og kobler til strøm, programmerer timer og venter et par minutter til timeren slår inn, klipperen rygger ut og følger kabelen til angitt destinasjon og begynner å klippe.
Har virkelig lyst på en selv, men 20k er for mye for en plen som tar meg 15 min å klippe nå, hvis de kommer nedi 10k veil så skal jeg vurdere det
Klipperen er jo allerede byttet. Det er ikke klipperen det er noe galt med, men programmeringen og kundebehandlingen. I sin iver etter å programmere navigasjon har Bosch glemt at en gressklippers primære oppgave er å klippe gress. Dette kombinert med at kundeservice gjør alt de kan for å slippe å snakke med kundene, som f.eks å be kunden sende mail - som de ikke svarer på, og å si at det ikke finnes noen programvareoppdateringer, selv om det har kommet flere nye versjoner.
Jeg har ikke krevd kjøpet hevet fordi jeg ser at det bare er små detaljer i programmeringen som trenger rettelse for at produktet skal bli meget bra. (Av alle rare ting jeg uttaler meg om, er det faktisk dette jeg har utdannelse i.) Men med den holdningen kundeservice viser, er det nok fare for at jeg vil heve kjøpet snart.
De som har en plen jevn som greenen på golfbane kan nok være fornøyd med bosch sin modell. For alle andre er nok mine erfaringer ganske representative.
Jeg ringte Bosch kundeservice igjen og spurte om de hadde noen planer om å svare på mailen jeg sendte for to uker siden. Ved kommende forsikret at de svarte på alle mailer fortløpende. Jeg nevnte så at de ikke løper særlig fort, ettersom min mail fra 2.mai først fikk noen form for respons ved at jeg ringte dem 16.mai - og responsen da var at mailen ble videresendt til rette vedkommende. Så la damen på røret.
Så jeg ringte igjen og traff en annen person som etter å ha stillt diverse spørsmål av typen om jeg har koblet til ledningen, satt ladestasjonen rett vei, osv (klipper ville ikke gått ut av lader om det var feil på noe av dette, og følgelig heller ikke ut av plenen) skulle be personen som jobber med indego om å ringe meg. Jeg får vel gi dem et par år til å gjennomføre den opprigningen.
Inntrykket av Bosch ville bedret seg betraktelig om kundeservice i alle fall kunne spart seg de mest åpenbare løgnene.
Jeg så heller ikke noen fester som den var ment å festes i. Løsningen ble derfor å surre ei viftereim rundt og klemme til med strips.
Har Bosch samme kvalitetssikring på motorsager?
OK, da er vi enige - jeg misforsto - mente bare at dine problemer med Bosch ikke er representativt for robotklippere generelt. De fleste fungerer veldig bra!
Nå som hjulsporene i var blitt så dype at Carl selv begynte å få problemer med å ikke sette seg fast i dem, tok jeg en factory reset. Det inkluderer ny kartlegging av hagen. Etter denne reset'n har Carl2 klippet gress og gått tilbake til lader 3 ganger på rad! Klarer han en runde til i morgen vil det være ny rekord.
CARL ER STJÅLET!
Tyveriet er anmeldt. Vennligst gi beskjed til meg, eller politiet om dere ser noe mistenkelig. Det er en bosch indego 10, merket 78dB. Jeg tror det er svært få av denne modellen solgt i Norge. Etter hva jeg kjenner til er det en modell man ikke får kjøpt. Jeg tror den kun er en forbedret modell (faktisk) som Bosch kun deler ut i bytte for de som har problemer med de solgte 85dB-modellene.
De har tatt klipperen, ladestasjonen, og hele grensekabelen på 250m!
Det de ikke har fått med seg er strømforsyningen og endel av pluggene som holder kabelen nede.
Nå som tapet har sunket inn, begynner følelsen å komme. Det er så tomt etter ham. Vi fikk jo slikt et nært forhold, Carl og jeg. Vi hadde så store planer sammen. Vi skulle klippe gress. I dag skulle vi sette rekord. Når jeg var hjemme kunne kunne han leke gjemsel under en busk og vente på at jeg skulle taste pinkode på ham. Gjerne en gang i timen. Så han rullet lykkelig videre etter min oppmerksomhet. Ingen annen samboer har blitt så tilfreds av mitt nærvær. Han ble med meg på jobb nesten hver uke, for å være klar dersom bosch skulle gi ham muligheten til fornuftsoppdatering. Han sto forventningsfullt og smilte fra esken sin i gangen i hele vinter. Han ble min nærmeste venn.
Vårt forhold varte i 7 måneder. Akkurat like lenge som mitt forrige samboerforhold. Jeg tør ikke nevne hvem av dem det var tyngst å gi slipp på. (Jeg trenger hjelp!)
Rest in peace, ditt faanskap!
Slik som du mobber ham så forundrer det meg ikke om du finner ham svimende rundt i nabolaget på leting etter alt som kan minne om en lader og med kommunens nedgravde kabel for veibelysning som ledetråd. Det får da være måte på hvor mye en stakkars Bosch skal finne seg i.
Og det bare fordi noen software utviklere har kryssbyttet deler av biblioteket mellom det for Indego 10 og motorstyreenheten for en BMW. De er jo ganske like av utseende.
La laderen stå, så skal du se det kommer en BMW og begynner å kurtisere den.
Bra med galgenhumor, men alvorlig talt så synes jeg synd på deg som har lagt ned så mye interesse/arbeid i å få Carl til å fungere slik den må og målet var jo innen rekkevidde.
Hva sier forsikringen til dette og kommer vi til å få høre om Carl den 3dje?
Egne prosjektfilmer på YouTube
Jeg vurderer Biltemas modell, men den ser ut til å bråke mye. Vil ha noe som kan gå på kvelden uten å plage de som sitter ute. Den må også være smart nok til å forstå at hagen har to områder med en smal passasje.
Jeg vurderer å oppgradere forsikringen til "super" som dekker utearel inntil 30k og tyveri fra bil. Det er ikke uvanlig at jeg har litt kostbart utstyr i bilen når den er parkert på litt ugunstige steder; f.eks en robotgressklipper i 6 uker.
1) biltema (=billig bråk som ikke stjeles da den holder naboene våkne og på vakt)
2) robomow rs630 (=kantklippende sak som må kobles til husalarmen, utstyres med gps-tracker og males med biltemafarge)
3) ny indego 2019-modell, når den har kommet opp på beta-test-nivå
(Rart ingen i sikkerhetsbransjen har gjort butikk av å selge biltemalogoer som kan klistres på alt som potesielt kan stjeles)
men jeg men jeg synes synd på tyven
Selges av Reinhardt Maskin i Norge.
- å etterlate en bred kant utenfor grensekabel
- løfte hagemøbler (lite sensitiv kollisjonssensor - les min erfaring med dette tidligere i tråden)
- ha lite tilgjengelig teknisk informasjon
- bruksanvisningen sier ingenting om begrensninger i hvordan man kan legge grensekabel (=> de finnes helt sikkert og vil medføre mye tid på prøving og feiling)
- maks kabellengde er 300m, noe som blir snaut om man har en plen på 1000kvm som ikke er helt rektangulær.
Jeg finner ikke pris i norge, men den ser ut til å koste mer enn robomow rs630, og robomows modell er etter hva jeg kan lese meg til en bedre klipper.
Nær 500 forumposter om den:
http://www.byggahus.se/forum/robotgrasklippare/208892-worx-landroid-2-0-a.html
Helninger er generelt slakere enn man tror. Ut og mål! Har du noen gang prøvd å ta bilde av den bratte bakken du så vidt klarte å sykle opp uten å tippe bakover? Klipperene klarer som oftest 35% stigning. Bilveier får varselskilt om de er brattere enn 5%.
Eneste klipper jeg har hørt om som ikke kan gå ved siden av andre roboter er landroid.
Siving
Leilighet (2009-2011)
Husprosjekt (2011-2020)
Hytteprosjekt (2016- )
Husprosjekt (2021- )
I går kveld sendte jeg dette. (Uka imellom gikk bort på at all posten min har forsvunnet i sommer og jeg endte med å dra til politiet for å hente brevet selv) I dag kom forsikringsoppgjøret. Meget raskt håndtert.
Beløpet var beregnet ut fra dagens anskaffelsesverdi: klipper kr12990 + ekstra kabel kr699 - egenandel kr 4000 = kr 9689.
I forsikringsvilkårene står det at tyveri fra uteareal dekkes med inntil kr 10.000. Jeg trodde det var kr 10.000 inkl egenandel, men det var altså kr 10.000 + egenandel.
I.o.m at jeg handlet klipper på et tilbud med 30% rabatt betyr det at jeg fikk igjen mer på forsikringen enn jeg ville fått på å heve kjøpet!
Da venter vi alle i spenning på hvilken maskin den nye Carl blir. Håper du velger honda miimo, slik at du kan utføre grundig test av den før jeg kjøper min. ;)
Jeg heller mer og mer mot selvbygg slik at jeg får utsatt oppussingsprosjektet enda en stund.
På neste figur har jeg laget noen alternative utkast. Jeg har ikke tegnet begrensningskabelen, da denne er enkel og følger hagens omriss i sin helhet.
Er noen av disse forslagene gode? Det jeg ønsker å unngå er at AM forsøker å følge kabelen oppover problemområdet.
Skal jeg i slike tilfeller, med guide kabel, disable muligheten for å følge begrensningskabel, og lete etter guide kabel direkte?
Er det andre åtgjerder som vil løse problemet?
Jeg har nylig kjøpt en Robomow RM510, og er strålende fornøyd. Jeg har nok litt stor hage for den, men det funker veldig bra, plenen har aldri sett så fin ut. Den har aldri funnet på noe surr, klarer vått gress, bakker, ekstern dokking, homplete plen etc med glans. Det første jeg gjorde var å montere en gps tracker i den, så jeg kan dra å hente den om den blir stjålet. Tomten min er også full av kameraer som filmer alt i høy oppløsning, om noen skulle bli modige nok til å forsyne seg. Jeg pleier å rusle bak huset der den står når klokken nærmer seg avgang, og nyter skuet med kaffekoppen i hånda. Det er deilig å se andre jobbe, enten det er maskiner eller folk
Jeg synes min RM510 er meget stille. Ja, de må ha grensekabel. Foruten grensekabel så stanger dem inni hindringer, snur og klipper videre. Meget godt fornøyd med klipperen.
En billig kinatracker til ca 100 kr. Fra ebay. Funker knall
Med ny 2014 modell og siste firmware fikk Bosch en sjanse til. Hvorfor? Er besnæret av system framfor en klipper som går i tilfeldig mønster.
Jo, jeg var bekymret. Kranglet meg til en klausul med butikkinnehaver, om at den kan returneres om den viser seg ikke å fungere. Må betale for forbruksdeler...
Vår hage har en del kriker og kroker, samt hindere inne på plenen, - trær, kampesteiner, trampoline, etc.
Med godt håp ble kabelen lagt ut og klipperen startet "kartlegging av hagen". Det hele gikk veldig bra en god stund, den fulgte kanten, og ble ikke videre forvirret av å krasje i trær og kampesteiner. Men, vi har en ekte robotklippe-killer: trampolinen. Med buede stålbein som hever seg noe i midten, kommer klipperen opp på disse og blir løftet opp. Der setter den seg som regel fast, selv om den nekter å innse det og herjer på for å komme løs.
Første uken har derfor blitt start-og-stopp uke. Hvis den bare velger seg et annet hjørne av hagen har den klippet svært systematisk og fint, holder fine rette linjer og gjør jobben utmerket.
Derfor tok jeg i går sagen fatt og fikk montert noen 2X4" nederst mellom trampoline-beina, slik at klipperen møter kontant motstand og ikke sklir oppå de skrå stålbeina. Trykket "klipp nå" i går kveld. I morges er hele plenen nitidig klippet, også under trampolinen. Klipperen kommer til i 4 åpninger, og møter nå 4 kontante hindre.
Så, må bare si at med ny intelligens, så har Carl den Lille gjort en utmerket jobb. Vi får se hvordan det går gjennom sommeren, men dette ser lovende ut.
Ja, tydeligvis. Synes den er svært stillegående. Når vi er på terrassen er det såvidt vi kan høre den, og den har tydeligvis gått i natt.
Den kan åpenbart variere klippehastigheten. Oppfatter det slik at den øker intensiteten hvis den dumper borti et parti med høyere gress, men selv da bråker den ikke mye. Det står 75dB på etiketten.
Hvor får du strøm til gpsen fra?
Som nevnt ovenfor valgte jeg å installere en Bosch Indego i fjor vår. Etter litt oppstartstrøbbel med trampoline-beina, så har klipperen fungert helt fint. Holdt plenen hele sommeren uten noe tull. Og utrolig tiltalende at den klipper systematisk.
Godt fornøyd.
Nei, jeg har ingen aksjer eller jobb i Bosch....
Kjøp bare mer tråd som du legger ut,så klipper den hos deg også
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Problemet er støy. Husqvarna hører man knapt, men robomow har støynivå omtrent som en støvsuger. Hvis den skulle vært på hytta er det null problem, men en maskin som skal gå flere timer hver dag med delvis hjemmeværende naboer funker ikke - leverer den tilbake før de klager.
Fordelen med robomow er at den klipper raskt og helt ut i kanten. Den har også mer features på de rimeligere modellene,, feks appstøtte.
http://www.clasohlson.com/no/Worx-WG792E-robotgressklipper/Pr318256000
Kan tåle opptil 35% stigning ser jeg.
http://www.dinside.no/933997/hvilken-robotgressklipper-er-best
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
En jeg jobber sammen med kjøpte Husqvarna Automower 320 tidligere og den har nå gått 450 timer helt uten stopp.
Husqvarna kan absolutt anbefales om man ønsker en pålitelig, problemfri og svært stillegående robot. Jeg anbefaler også installasjon av begrensningskabel med maskin. Omtrent 250 m kabel ble lagt og skjult på ca. 1 time.
Er du seriøs? sitteklipper for et mål hage. Dette tar jo ikke mer enn en time(maks) med skyveklipper heller. er det veldig mye skråning så må du ut med skyveklipperen i tillegg. Jeg har tomt på drøyt 1,4mål (- hus 110 kvm, noe stenlagt areal og oppkjørsel) og denne tar ikke mer enn 1,5timer på tross av det er en del busker og skråninger etc som tar tid.
For de fleste hager er det slik at sitteklipper ikke duger alene da det er nettopp busker, krinkelkroker etc som krever skyveklipper i tillegg. Det eneste som VIRKELIG er arbeidsbesparende er nettopp robotklipper forutsatt at hagen er egnet for det.
MVH
Sakke
Har ca. 470m2 tilnærmet flat plen som også innbefatter sandkasse, pallekarmer med diverse grønnsaker, en liten grønnsakshage og trampoline. Har unger, og det er helt vanlig at det ligger leker og baller og greier rundt forbi. Etter en del lesing på nett så virker det på meg som at Husqvarna er det desidert tryggeste alternativet.
Har dessverre litt plen også på andre siden av huset, og opp dit er det kun en smal stripe på en halvmeter eller så. Antar derfor det blir trøblete for roboten å komme seg opp dit. Kan vurdere å fjerne plenen der.
Har ellers fått tilbud på en Automower 308 til 13000,-. Noen meninger om maskin/pris?
En ting jeg lurer på som jeg ikke har fått svar på i alle testene - hvordan klipper disse inn mot kanter? Ser de fleste robotene har veldig smalt klippeområde, typisk fra 17-26cm. Hvor langt ut mot en kant kan de ta? Må jeg regne med å gå med kantklipper for at det skal se greit ut?
Dette med smal gang har jeg ikkje prøvd, men mener at husquarna skal takle det. Men når det kommer til kanter, klipperen kommer til grensekabelen og snur deretter. Du bestemmer hvor nærme kanten du legger kabelen, er det slett underlag kan du legge kabelen nærmere. Du kan også gå inn og endre klippelengden forbi grensekabelen selv i menyen. Har du plen helt inntil huset blir det en liten kant du må bruke kanklipper på. Men det måtte du vel ha gjort med vanlig klipper også?!
Forskalingssnekker & Byggingeniør
Daglig leder EnergiTek AS
Njaah, har ingen som går inntil vegg, men det er et lite søkk ned i bed langs garasjen f.eks., og der har jeg kjørt litt nedi med bensinklipperen. Det kan neppe en robotklipper gjøre uten å sette seg fast. I tillegg så går kniven nesten helt ut til kanten på bensinklipperen, mens på Automower syns jeg det ser ut som knivene ligger ganske langt inni klipperen?
Hoi, ja, det så ut som god pris, men har lest så mye variabelt om Robomow. De får mye kritikk for å være veldig gammeldags sammenlignet med de moderne robotklipperne nå, og mye støy. Helt standard at det ligger masse leker på plenen hos oss, så der syns jeg Automower virket overbevisende.. men om den er verdt 3000,- mer? Tjaaahh...
Er dette salgspriser fra Elkjøp for å bli kvitt alt før vinteren, eller er dette ordinære lavpriser?
UNIK KANTMODUS
Robomow er den eneste robotklipperen med blader som kommer helt ut til grensen av basen. Det er også den eneste som har en spesiell kantmodus, der den følger kantledningen for å oppnå fullstendig dekning av plenkantene.
Forskalingssnekker & Byggingeniør
Daglig leder EnergiTek AS
Om de har TS1000 så er det for å selge ut, dette er en maskin som ikke videreføres. MS1000 er den nye modellen.
Jeg hadde en nabo som hadde denne maskinen (RS630) og kan ikke si det var noe støy. Igjen, det spørs vel kanskje hva man sammenligner med, og hva man planlegger å gjøre mens den klipper. Om du skal ligge og sole deg ved siden av mens den klipper, så er det vel kanskje litt lyd. Men for meg er det ihvertfall et "ikke problem"
Leker: Ja, denne maskinen "kverner" små plastleker o.l. som ligger på plenen. Er det større ting, vil den stoppe, og snu. F.eks: en fotball vil ikke bli ødelagt, en liten lekebil vil bli ødelagt. Men en automower vil også sette merker. Det er ikke anbefalt at den kjører over slike ting uansett, så om hagen er bombet med leker ville jeg:
A) klippet manuelt
Jeg vet ikke helt hvilken automower du tenker på til 13 000, men jeg tipper 308. Husk at 305 og 308 har vesentlig mindre funksjoner samt mye mindre akseptabel stigning enn sine storebrødre om det har innvirkning. For meg var det som sagt derfor minimum 220ac og den starter på 16k
Forskalingssnekker & Byggingeniør
Daglig leder EnergiTek AS
Angående leker og knivene på Automower, se ca. 8:15 her:
https://www.youtube.com/watch?v=_f-4J98EWrI
(og ca. 2:30 er Robomow på samme test) Kan også se videre til 8:30 der de tester å kjøre på en pinne som står opp.
Syns Automower virker overbevisende, og det er 308 jeg vurderer ja (står lenger oppe). Eneste jeg begynte å lure på er om 308 mangler regnsensor. Plenen min er plan, så stigning betyr ingenting. Mulig Gardena 50Li eller 70Li kan være et annet alternativ, forstår det slik at det egentlig er Husqvarna.
Litt misfornøyd med at Husqvarna/Gardena tar så dårlig inn mot kanter, men følte det var større ulemper ved de andre merkene, på andre områder.
Skjønner ellers at klipperne må møte motstand for å snu, men er det dårlig oppsett å la den kræsje på fast basis, feks i sandkasse, eller er det helt ok?
Er også spent på hvordan den takler trampolinebeina! Kjedelig om den smeller knivene i de..
Madammen bruker også litt tid på legge litt billige stener fra Byggmax rundt sandkasser osv, slik at Automover klarer å få med seg alt.
Ellers må det jo nevnes at gressplenen har blitt MYE finere etter at klipperen har fått surret rundt på kryss og tvers i sommer!
Forskalingssnekker & Byggingeniør
Daglig leder EnergiTek AS
Begynt å justere den inn med å redusere kjøretiden en del nå, og vært nødt til å justere tråden litt et sted ned mot en bratt skråning mot vei. Kabelen lå godt nedi, så klipperen kjører utenfor der og bråbremser så den løfter bakenden, da stopper den, men prøver å rygge etter noen sekunder. Det går som regel fint, men når det er vått hender det den sklir sideveis og blir stående. Flytter bare tråden litt opp. Trampolinebeina er så lave at den kjørte oppå de, så der kutta jeg til fire 48x30mm impregnerte lekter med en bue i hver ende og la rett mellom der beina henger sammen, det ser helt kurrant ut og gjorde nytten. Ellers syns jeg det er litt mye kanter igjen rundt forbi, men det er til å leve med. Vurderer å se etter en oppladbar kantklipper som klarer hele hagen uten å dø på seg, så blir det fort gjort å ta kanter uten å klippe snora rundt hagen (stor Jonsered ryddesag med 3mm tråd blir litt brutalt..).
Tyveri kunne sikkert vært et tema her, men tenker ikke noe på det. Det er så mange robotklippere rundt her.. forsvinner den så forsvinner den, går vel på forsikringa. Blir det et problem så blir det GPS-tracker.
Fra bruksanvisningen forstår jeg at den skal minst to meter rett ut, og så skal den til venstre (hvis man står oppå ladestasjonen og ser fra husveggen) og et stykke avgårde før den skal inn på grensetråden igjen. Så er det et par illustrasjoner, men ikke noen veldig tydelige råd på hva som er lurt.
Jeg har laget en fantastisk tegning i paint av tomten min, noen som har råd? Den røde rundingen er der ladestasjonen vil stå.
Alternative strategier jeg har vurdert (røde linjer):
Noen tips? :) I manualen står det "Consider when laying the guide wire that as much space as possible is provided to the left (as seen facing the charging station) of the guide wire" - men er usikker på om de med det mener at minst mulig av tomten skal være "inni" guiding line loopen, i så flal er det vel alternativ 2 som er riktigst(?).
Du får bare prøve deg frem
Forhjulene svinger og ruller fritt. Jeg har slettet kartet flere ganger.
Noen tips?
Ja, jeg har hatt min noen uker nå, og kom til akkurat samme konklusjon. Jeg trodde hagen min var vrien, men den klipperen dukker opp absolutt overalt, så jeg slo til slutt av den "kjør til enden av guidekabelen" jeg og, for det endte med at de nesten var litt mye på det "vanskelig tilgjengelig" stedet.
Kommer den aldri frem til dit den skal, eller kommer den dit til slutt? Vet ikke med dine, men disse Gardenaklipperne (som jeg har) kjører med vilje litt tilfeldig i sikksakk når den følger guidekabelen for å unngå å lage spor i plenen.
Vedr stigning så klatrer Gardena 80Li stigning på 25% de spesifiserer dette for hver modell. Mye leirjord og glissent gress øker risiko for at de ikke kommer opp.
Iflg Roboteksperten.no: Maks skråning av plenen: 15 % / 8,5 grader
Mens Gardena Sileno-serien (R100Li etc) er basert på HQ 315, med fire hjul.
Angående trampoliner så kan man bare sette på noen terrassebord der som beina ligger horisontalt, så den ikke kjører seg fast. Men jeg har også nevnt en annen løsning med å grave ned de horisontale delene, slik at det over bakken bare er de vertikale delene av beina. Jeg synes dette ser bedre ut.
Bakker og skråninger er veldig konservativt satt fra produsentene synes jeg. Jeg har flere skikkelig bratte partier, men det Karl klipper godt der og, selv om det er maaange prosent mer enn det Gardena sier.
Han grenser mot en fylkesvei. Hver eneste gang jeg har gått forbi der når klipperen har holdt på i grøfta har minst en bil bråbremset over synet av klipperen!
Har skaffet oss en Sileno R160Li. Der den skal tas i bruk er det er en liten haug som som har 45 graders stigning. Er det mulig å få den til å klippe den delen? Hvordan kan den evt. lures opp dit? Den skal gå ved et feriehus, så å risikere at den blir stående fast er ikke helt ideelt. Har gått forbi andre hus som har omtrent samme stigning og robotklipper, men har aldri stoppet og sjekket hverken merke eller andre forutsetninger.
MEN, 45 grader er vel litt for mye for alle? Både mannen med ljåen, og gressrøttene sliter vel med å holde seg fast der?
Sender du den ned i en dal derimot, risikerer du enten at den ikke klarer å stoppe ved grensetråden, eller at den bare sklir rundt og kjører ned igjen ved alle forsøk på å komme seg opp.
Ellers skal dere med Gardena ikke være så redd objekter en treffer den snur gjerne med en liten berøring. (men de skrå kilefirmete objektene er fortsatt ikke lovlige)
Jeg har min noe tilbaketrukket fra plenen, med grensekabler omtrent 45 grader ut (fremover), og i tillegg kun en halvmeters klaring inn til sidekant, hvor Gardena vel sier det skal være 1,5 meter. Begge deler takler den helt fint. R70Li.
Vår Gardena R70Li er fra 2015 og har vært helt feilfri. Den står ute uten tak i vestlandsvær, og plenen den går på er absolutt ikke strøken, så den humper avgårde. Renser hjul og klippeskive for gress og dritt, og skifter kniver, et par ganger per sesong. Merker heller ikke noe negativt i forhold til batterikapasitet, men hadde jeg tatt tiden nå og da den var ny, så gikk den sikkert lenger om gangen før den kjørte til lading, men så lenge den ikke bare lader, så betyr det lite siden den fikser ladingen selv.
Skal ha en klipper til, på andre siden av huset, og står mellom å kjøpe noe brukt og å kjøpe en ny R50Li til 6499,- hos Coop nå. De selger ut den gamle modellen, som ser ut lik ut som den vi har fra 2015. Største problemet syns jeg egentlig er at prisene er ganske høye på bruktmarkedet, så det frister mest med ny med garanti.
Ellers har også jeg to plener og trenger enten to klippere eller manuell bæring. Noen som har testet dette med å manuelt bære over til en annen plen - fungerer det ok med Gardena/Husqvarna?
Har du lenke til det tilbudet?
En venn delte et innlegg istad på FB til meg med lenke til Norsk brand som lanserte en robotgressklipper der. Virker som den hadde ganske bra speks også.
Har faktisk en husqvarna 315 idag, men skal kjøpe en til og ha på hytta...
Noen som har erfaring rundt dette?
Denne jeg tenkte på: https://startskudd.no/prosjekt/sømløs-g1---robotgressklipper/2ac6903f-b8c1-49bf-aac4-c1a4f983ffdf
Kult at noen Norske også tørr å satse her da. Det må jeg si!
https://www.dinside.no/bolig/endelig-en-smart-robotklipper/70714570
Da blir de klipperene med sløyfer i bakken og vase tilfeldig rundt på planenen hele tiden/hver dag ganske fort utdaterte.
Tipper det blir mye tilbud/fall i pris på dagens modeller fremover, for produsentene ser vel hva som kommer de også.
Men den sløyfa hadde vært digg å slippe. Spesielt om man vil til med en vertikalskjærer/plenlufter/mosefjerner.
Nja, det sier vel gjerne de som leverer slike vase rundt tilfeldig på plenen klipper ja.
Har enda ikke sett det tipset fra en eks anleggsgartner på klipping med motorgressklipper; "Vas tulling rundt på plenen med klipper'n, blir finere da"
Jeg ser bare fordeler med at del av plenen klippes slik den skal, for så ta neste del i kontrollerte former, eks en del som vokser mere enn annen del kan klippes oftere, optimalisert kjøre/klippe mønster for å spare tid/batteri,etc.
Naturligvis avhenger det både av klippermodell og hvordan den kjøres, men på plener som ikke klippes hver dag ser du ofte et par dager etter klipping et stripemønster som viser hvilken retning klipperen har kjørt. Hvis du overlapper 50% med forrige stripe unngår du vel det meste av slike effekter, men det forutsetter at gresset som ble bøyd ned av forhjulene på klipperen har reist seg opp igjen før du kommer tilbake.
Så det er nok ikke bare tull at plenen blir finere om du varierer klippemønsteret.
Forøvrig: Den aller første anvendelsen jeg hørte om av PCer i landbruket var tidlig på 1980-tallet. En kjenning av meg fikk jobb på landbrukshøyskolen på Ås (dagens NBMU) for å utvikle et program for å beregne optimalt pløye-mønster for en åker av vilkårlig form. Dette var i DOS-alderen, og jeg har ingen ide om hvordan bonden fikk instruksjonene om hvordan han skulle pløye. Antagelig leverte programmet bare ett pløye-mønster, slik at det ble pløyd likt hver gang, men det er kanskje litt forskjell på en gressplen og en kornåker, selv om kornet også er et gress-slag
Usikker på om det var positivt eller negativt for plenen....
Jeg tror at de aller fleste nok er av den kategori at interesse for klippemønster, på tvers eller ikke fra forrige gang, 50% overlapp på plenklipp, er ganske lav.
En klippet plen er for de fleste en fin plen, selv om noen mener de kan se hjulspor, etc og henger seg opp i det.
Det at de som selger robotklippere bruker salgsargument for tilfeldig klippemønster er bra for plenen for så være, det er slik de har designet robotklipperen og det var en begrensning.
Klipper må gå hver eneste dag for å teoretisk dekke over alt over tid. Risko for pinnsvin og andre dyr i gresset skalperes, etc øker med frekvens på klippingen/aktiv maskin.
Eks slik var også robotstøvsugere; de farta rundt inne til de traff noe og bråsnudde for å virre en annen retning. Verden gikk videre, og det skjer også for robotklippere.
Markedet skal melkes max på gammel teknologi nå, helt greit det, men du verden hvor dårlig dagens løsning med nedgravde sløyfer, etc vil oppleves om veldig kort tid.
En sånn smartere robotklipper skal jeg ha når de kommer. Verdt å vente på.
Jeg kjøpte fordi jeg ikke gidder å klippe plen. Hvordan roboten ordner det er jeg ikke så opptatt av men at jeg ikke kan se hjulspor er for meg mer en fordel enn en bakdel. Ladekostnadene er heller ikke høye. Skjønner ikke helt hvorfor du skal vente på noe bedre enn det som allerede finnes tiø tross for jobben med sløyfene;)
Teknologien er der idag ja, så da kan man lure på hvorfor ikke de produserer i stor skala?
Svaret er produsentene ikke må.
Slitasje rett utenfor ladestasjonen er nok felles for alle typer klippere, men igjen mindre om frekvensen klipper kjører ut er lavere.
Jeg vil ha en smart klipper: som klipper et område om gangen (som gjør at det ser skapelig ut når område er klippet etter eks 1 uke uten klipping), som jeg kan styre til klippe gitt område når jeg ønske/eks et område som vokser mere enn annet, at klipper står iro når det i perioder ikke vokser så mye, klipper kjører kortest mulig rute/minst mulig på plenen (for å minske hjulspor som noen er så opptatte av), kunne se status på hvilket områder er klippet og når, kunne definere no-go område direkte i tilfellet noen leker ligger ute på et område og klipper skal ligge unna, jeg skal ikke måtte grave ned kabler og feilsøke disse når det er brudd etter spade/plenlyfter/mosefjerner, etc.
Jeg spår 2021 som smartklipperens år.
Felles for de alle er at de kjører random mønster og ofte. De har heller ingen oppsamler så kjekt at den kjører så ogte at det blir som bioklipp.
Vriker som mange har kjlpt den så håper den er bra.
Tror man får den i starten av juni en gang, så skal si ifra hvordan den går.
Naboen har Husqvarna, så får sjekke hvem som klarer bakkene best
Hei Åge1985,
Har du mottatt din Smløs G1 og fått testet den enda?
Holder ikke hva den lover på noen måte. Kanskje om man har en veldig enkel, flat, liten plen.
Dersom utvikler er villig til å jobbe mye med software, samt gjøre fysiske endringer kan det helt sikkert bli bra.
Forøeløpig er det store reklameord uten rotfeste i virkeligheten.
Virker også som de prøver å omgå loven i forhold til angrefrist.
(Ikke skjema med, hevder det ikke kan angres etter bruk. Skal forundre meg om ikke forbrukerrådet blir godt kjent med disse folka om de ikke gjør umiddelbare grep)
Blir forhåpentligvis bra, men denne er ikke klar for markedet enda.
STYR UNNA.
Klipper 1: Etter ca 5 dager i mitt eie og flere stopp på grunn av (les lengre ned) så stod den helt død på plenen. , jeg prøvde å slå den på igjen men ikke antydning til liv. setter den da i laderen . etter noen timer så tester jeg igjen men kun en svak rele lyd ,ikke liv i display.
kontakter support og blir henvist til en engelskspråklig medarbeider.
Forklarer hva som har skjedd og i dagene!! som følger får jeg spørsmål som : sjekke grensekabel ? sjekke lys på ladestasjon? strøm til ladestasjon ? ( alt dette skrev jeg at var i orden på første mail)
prøver nå å heve kjøpet, får beskjed om at det ikke går ,men at det er en garantisak.
får da 2 valg .ny klipper ,eller sende inn den jeg har til service for oppgradering av hovedkort og flotte terrenghjul , siste alternativ tar minimum 14 dager +++
(oppgraderinger av et produkt som ble relaset for få dager siden lukter det svidd av spør du meg)
I forbannelsen så sier jeg at de skal sende meg ny klipper , plenen vokser og dette har allerde tatt dagevis med support.
ca 1 uke etterpå kommer den nye og de oppfører seg akkurat likt , men den virker ennå pr dags dato. Se under for beskrivelse av klipper 1 og 2
om plenen: "test" område ,helt flat ca 100m2 , grensetrå ligger langt fra kant. 1 tre , og laderen står inne på området.
Setter seg fast inntil hindringer ( f.eks et tre ) kiler seg fast med langsiden.
Samme gjør den med "shelter" til ladestasjonen.
Her en dag stoppet den midt på plenen med noe den kalte heis feil..
Går inn i laderen og gir beskjed til app`n om at lading pågår , men batteriet blir ikke ladet ( står f.eks på 22% i timevis ( manuelt ut og inn et par ganger så virker det igjen.
Senser grensetråd , stopper , snur litt og rygger gjerne over grensetråd.
om den klarer store bakker ,vet jeg ikke . min "test" plen er flat som en pannekake og her fungerer den dårlig.
Har også en robomow rs630 fra 2014 på hytta , den har gått uten problemer i alle år .. kun med skifte av blader. og nytt batteri fikk den i år.
Hadde jeg kunnet hevet kjøpet så ville jeg gjort det med en gang. så er takknemlig hvis noen vet hvordan rettighetene mine er i slike saker. sømløs g1