138    7    0  

Asbest?

 6     0
Har overtatt hus fra 1950. På soverommet er det et belegg på gulvet, usikker på hva det er - tenker linoleum eller vinyl?

I to av hjønene ble belegget fjernet av snekker da vi måtte rive pipene som gikk gjennom doverommet. Hjørnene har stått eksponert siden - 2 år siden. Snekker mente bestemt at det ikke var asbest der og rev uten beskyttelse. Det ble ikke foretatt noen analyser av belegget.

Vi tenker nå å rive resten selv. Etter å ha lest mye om asbest har jeg forstått det som at det ikke er mulig å se dette med det blotte øyet? Jeg er defor veldig bekymret for at det kan være asbest der alikevel og at vi, sammen med datter vår, har sovet i dette i 2 år. 

Tenker å ta en analyse av det før vi starter riving. Men tenker mest på at det har blitt revet op tidligere uten at det ble tatt noe hensyn til at det kunne være asbest og at det har stått åpent i kantene. 

Noen som kan dele tanker om dette?

Legger ved bilder.

På forhånd takk for svar!
Asbest? - 20240229_140132.jpg - Renovering

   #4
 38     0
Ser vel mest ut som trefiber plater under gulvbelegget? Tenker det ikkje er asbest, men gulvbelegget er nok likevel spesialavfall.

Fra nettet;
"Planlegger du å fjerne et gammelt linoleumsgulv eller vinylgulv, bør du undersøke om det kan være asbest der. Asbest ble brukt av en rekke gulvbeleggprodusenter både i limet og i avrettingsmassen. - Noe av det farligste du kan gjøre når du pusser opp et gammelt hus, er å dra av gulvbelegget og slipe for å få det rett."

Så lenge det ikkje er limt eller avrettet - så er det kanskje trygt?

Ref.

Pass opp for asbest når du pusser opp | Huseierne
  (trådstarter)
   #5
 6     0
Ja håper det, men ble veldig bekymret etter alt jeg har lest. Og det at snekkeren bare har latt det stå åpent sånn uten å faktisk være sikker - det er jo ikke greit..
jaf
   #7
 6,372     tromsø     0
Ser ut som helt vanlige trefiber plater fra 1950 og belegg fra den tiden. Få det opp i ganske store biter og ut. Kjøp en billig og god støvmaske med pp3 filter. https://www.biltema.no/bygg/verneutstyr/beskyttelsesmasker/halvmaske-2000045343
Det er når material blir knust at asbest blir frigjort. I for eksempel eldre eternit plater. https://no.wikipedia.org/wiki/Eternit
Hele huset her er kledd med slike plater her. Bytter dem med mdf ferdigmalte nå.